Προς όλους όσους αισθάνονται προδομένοι από την Οικονομία

Μόλις αντίκρισα το παρακάτω άρθρο, ζήτησα άδεια να το μεταφράσω, γιατί είναι σαν να άκουγα τη φωνή μέσα μου που έχει πλέον γίνει κραυγή. Είναι, για μένα, αφενός μια κατεύθυνση που θα ήταν καλό να εξερευνήσουμε ως άνθρωποι και κάτοικοι στον πλανήτη γη και αφετέρου μια ευκαιρία να δούμε τα πράγματα αλλιώς και να αναρωτηθούμε τι χρειαζόμαστε για να επιζήσουμε. Να αναθεωρήσουμε δηλαδή τα θεμέλια πάνω στα οποία έχουμε χτίσει την κοινωνία και τη ζωή μας…και να ξεκινήσουμε προς έναν δρόμο που μας εκφράζει πλήρως.

«Με θεωρούν τρελό γιατί δε θα πουλήσω τις μέρες μου για χρυσό – και εγώ τους θεωρώ τρελούς γιατί νομίζουν πως οι μέρες μου έχουν τιμή.» –Kahlil Gibran

Καλό μας δρόμο λοιπόν!

[Γραμμένο από τον Kyle Chamberlain στα αγγλικά. Μετάφραση του αρχικού άρθρου από την Τίνα Λυμπέρη. Γλωσσική επιμέλεια: Ιωάννης Σαμψωνίδης.]

Προς όλους όσους αισθάνονται προδομένοι από την Οικονομία,

Μας λένε πως το πρόβλημά μας είναι ότι δεν υπάρχουν αρκετές δουλειές. Το μήνυμα αυτό είναι παντού. Τα μέσα ενημέρωσης μετράνε την κατάσταση της κοινωνίας μας με στατιστικές ανεργίας. Οι πολιτικοί αντιπαρατίθενται με θεατρικό τρόπο για το ποιος μπορεί να δημιουργήσει τις πιο πολλές δουλειές. Άνθρωποι παντού παλεύουν για τις λιγοστές θέσεις εργασίας σε εργοστάσια και εταιρείες.

Θα ήθελα να επισημάνω τη μεγάλη ειρωνεία της κατάστασης αυτής – οι περισσότεροι άνθρωποι μισούν τη δουλειά τους. Πόσους ανθρώπους γνωρίζετε που αγαπάνε τη δουλειά τους; Η αλήθεια είναι, πως οι περισσότεροι από εμάς με συνηθισμένες δουλειές, ίσα που τις αντέχουμε. Αν δεν τις χρειαζόμασταν θα προτιμούσαμε να μην τις κάνουμε.

Το εργασιακό ήθος και κυρίως η «σκληρή δουλειά» είναι κάτι για το οποίο είναι περήφανη η κοινωνία μας. Αλλά, αν θα θέλαμε να είμαστε ειλικρινείς, θα έπρεπε να ομολογήσουμε πως αποκαλούμε τους εαυτούς μας «σκληρά εργαζόμενους» κυρίως για να δικαιολογήσουμε τις καθημερινές κακομεταχειρήσεις, στερήσεις και ταπεινώσεις στο χώρο εργασίας. Νομίζω επίσης πως μπορούμε να συμφωνήσουμε στο ότι οι περισσότερες δουλειές μας δεν βελτιώνουν τον κόσμο.

Και όμως βρισκόμαστε στην οξύμωρη θέση να ικετεύουμε να μπούμε σε εργασιακούς ρόλους που μισούμε.

Καλό είναι να συνειδητοποιούμε ότι το «εργασιακά απασχολημένος» θα μπορούσε υπό συνθήκες να έχει την έννοια του «χρησιμοποιημένος». Ακριβώς δηλαδή όπως θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένα σφυρί και καρφιά, ο εργοδότης σάς απασχολεί ή σας χρησιμοποιεί. Ο όρος «χρησιμοποιημένος», πολύ εύστοχα περιγράφει τη σχέση με τους εργοδότες μας. Όπως οι πόρνες, έτσι και εμείς παραιτούμαστε από τον εαυτό μας και δινόμαστε σε ψεύτικες σχέσεις για μια ανούσια οικονομική απολαβή. Σε μια υγιή σχέση η αφοσίωσή μας ανταποδίδεται σε είδος. Αλλά σε μια σχέση χρήσης και κατάχρησης, το καλύτερο που μπορούμε να προσδοκούμε είναι ένας χρηματικός διακανονισμός.

Δεν πρέπει να μας εκπλήσσει, λοιπόν, ότι οι πολιτικοί και άλλοι ισχυροί άνθρωποι  επαινούν τον ενθουσιασμό μας για την εργασιακή απασχόληση και υπερασπίζονται αυτόν το σκοπό. Για την ελίτ, η ανεργία είναι μία κρίση, διότι αυτό σημαίνει ότι ο πληθυσμός δεν «χρησιμοποιείται» επαρκώς. Ένας «αχρησιμοποίητος» πληθυσμός είναι ασύμφορος και, ενδεχομένως, απείθαρχος. Έτσι, όταν οι πλούσιοι έρθουν να μας σώσουν, το κάνουν με την προσφορά θέσεων εργασίας, όπως λέει το σλόγκαν του Bill και Melinda Gates Foundation: «Πιστεύουμε ότι όλοι οι άνθρωποι αξίζουν την ευκαιρία να ζήσουν υγιείς και παραγωγικές ζωές.» (δική μου έμφαση)

Η εργασιακή απασχόληση έχει γίνει σχεδόν αδιαχώριστη από άλλες αξίες, όπως την ευθύνη και την ανθρώπινη ευημερία. Στην κουλτούρα μας, η προώθηση της εργασιακής απασχόλησης έχει γίνει συνώνυμη με την υποστήριξη των οικογενειών, των κοινοτήτων και των χωρών. Σε μια εποχή που είμαστε τόσο απόλυτα εξαρτημένοι από την εργασιακή απασχόληση και την οικονομία για την επιβίωσή μας, το να είσαι ενάντια στην δουλειά είναι σαν να είσαι ενάντια στη ζωή. Ποιος λοιπόν, εκτός από τον πιο τεμπέλη και ουτοπικό χίπυ, θα ήταν ενάντια στην εργασία;

Αλλά ας μην ξεχνάμε πως οι άνθρωποι δεν ήταν πάντα τόσο εξαρτημένοι για την επιβίωση από «θέσεις εργασίας» όπως τις αντιλαμβανόμαστε σήμερα ή από την οικονομία. Στην πραγματικότητα ήμασταν κυνηγοί και συλλέκτες για το μεγαλύτερο διάστημα της ύπαρξής μας. Τα χρήματα, η οικονομία, ακόμη και η καλλιέργεια της γης είναι σχετικά πρόσφατες επινοήσεις. Τα βγάλαμε από το μυαλό μας. Και, μέχρι πολύ πρόσφατα στην ιστορία, οι θέσεις εργασίας ήταν απλώς μέρος μιας μικτής στρατηγικής για επιβίωση που χρησιμοποιούσαν οι μεγάλες οικογένειες για να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές ανάγκες τους. Το κυνήγι, η συλλογή, η κηπουρική, η χειροτεχνία, οι δωρεές, η συνεργασία, το εμπόριο και η αυτοαπασχόληση, είναι όλα απολύτως βιώσιμοι τρόποι για να καλύψουμε τις ανάγκες επιβίωσής μας. Οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας αναγνώριζαν ότι τα χρήματα δεν ήταν πάντα ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ικανοποιηθεί μια ανάγκη τους. Ζώντας αποκλειστικά από έναν μισθό ήταν ένα μοντέλο ζωής για τους πλούσιους της πόλης.

Σε ορισμένες ιστορικές περιόδους, ήταν δυνατόν για κάποιους ανθρώπους να χρησιμοποιούν το νόμισμα για να διατηρούν μια ευημερία δυσανάλογη σε σχέση με την πραγματική αξία της εργασίας τους. Μπορεί να πλησιάζει το τέλος της εν λόγω περιόδου. Δυστυχώς, οι εναλλακτικές λύσεις στην εργασιακή απασχόληση σπανίζουν.

Δεν είναι κάτι που διδάσκεται στο μάθημα της ιστορίας, αλλά η εξάρτησή μας από τις θέσεις εργασίας προέρχεται τελικά από την καταστροφή και την μονοπώληση του περιβάλλοντός μας. Οι άνθρωποι κάποτε στηρίχθηκαν αποκλειστικά στους ελεύθερους φυσικούς πόρους. Η τάση προς μια γενικευμένη εργασιακή απασχόληση ακολούθησε την καταστροφή των πόρων αυτών. Όταν τα πράγματα που χρειαζόμαστε δεν διατίθενται ελεύθερα στη φύση, είμαστε αναγκασμένοι να εργαζόμαστε σε όλο και πιο περίπλοκες και αμφίβολες μεθόδους εξόρυξης φυσικών πόρων. Η ιστορία της σχέσης του πολιτισμού μας με τους Ινδιάνους της Αμερικής και άλλων αυτόχθονων πολιτισμών, παρουσιάζει το συνηθισμένο αυτό μοτίβο.

«Οι νέοι μου άνδρες δεν πρέπει ποτέ να εργαστούν. Οι άνδρες που εργάζονται δεν μπορούν να ονειρεύονται – και η σοφία έρχεται σε μας μέσω των ονείρων. Μου ζητάτε να οργώσω το έδαφος. Να πάρω ένα μαχαίρι και να σκίσω το στήθος της μητέρας μου; Όταν πεθάνω, εκείνη δεν θα με πάρει στο στήθος της για να ξεκουραστώ. Μου ζητάτε να σκάψω για πέτρα. Να σκάψω κάτω από το δέρμα της για τα οστά της; Όταν θα πεθάνω, δεν θα μπορώ να μπω στο σώμα της για να ξαναγεννηθώ. Θα μου ζητήσετε να κόψω τα χόρτα, να φτιάξω σανό και να το πουλήσω και να είμαι πλούσιος όπως οι λευκοί άνδρες. Αλλά πώς να  τολμήσω να κόψω τα μαλλιά της μητέρας μου; » – Smohala, Wanapum πνευματικός ηγέτης, 1851

Ξανά και ξανά, η αντίσταση των ιθαγενών στην εργασία, όπως την ξέρουμε, σταμάτησε μόνο όταν η πρόσβαση στους παραδοσιακούς τους πόρους για επιβίωση διακόπηκε.

«Ο λαός μου δεν καλλιεργούσε και δεν είχε καμία χρήση για τις καλλιέργειες μέχρι που ο σολομός άρχισε να εξαφανίζεται από τα ρέματα και τα ποτάμια. Οι ρυπαντικές δραστηριότητες των λευκών και τα εμπορικά έργα αλιείας ήταν η αιτία για αυτό. Κάθε χρόνο, οι Κόλβιλ έβρισκαν όλο και λιγότερο σολομό που δεν ήταν αρκετός για να ζήσουν, και έτσι άρχισαν να καλλιεργούν για να επιζήσουν. Τελικά, φράγματα κατασκευάστηκαν στην Κολομβία και ο σολομός σταμάτησε εντελώς να έρχεται πάνω από το Grand Coulee. Ο σολομός είχε φύγει και τα υψηλής απόδοσης τουφέκια κάνουν περίπου το ίδιο για τα θηράματά μας. Μέχρι να δούμε την ανάγκη να καλλιεργήσουμε, οι νεότερες γενιές συνειδητοποίησαν πως οι πρόγονοί τους είχαν αφήσει τους λευκούς να έχουν την πλουσιότερη και πιο εύφορη γη. Και ήταν πολύ αργά για να την πάρουν πίσω.»— Mourning Dove, Colville author, 1888-1936

Οι ιθαγενείς δεν ήταν οι μόνοι άνθρωποι που αναγκάστηκαν να αντιμετωπίσουν την καταστροφή των πόρων και την μονοπώληση. Εταιρείες και κυβερνήσεις περιθωριοποιούν ενεργά την πρόσβασή μας σε καθαρό νερό, υγιεινή διατροφή, ασφαλές καταφύγιο, καθώς και κοινωνική υποστήριξη. Όλα αυτά τα πράγματα, ενώ παρέχονταν ελεύθερα από το περιβάλλον μας, είναι πλέον ολοένα και πιο ακριβά.

Δεν είναι μόνο το φυσικό μας περιβάλλον που καταστρέφεται. Το κοινωνικό και ψυχολογικό μας περιβάλλον δέχεται επίσης επίθεση. Οικονομικές πιέσεις, διαφημίσεις και προπαγάνδα έχουν υπονομεύσει την αυτάρκεια των οικογενειών και των κοινοτήτων. Ίσως η τελική νίκη του καταναλωτισμού είναι ότι πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει την ικανότητά τους να βρίσκουν νόημα έξω από τη δουλειά. Πολλοί άνθρωποι θα σας πουν ότι απλά δεν ξέρουν πώς να περνούν το χρόνο τους χωρίς δουλειά. Μπορούν πραγματικά να μη βλέπουν μεγαλύτερη αξία στη ζωή τους; Χωρίς σεβασμό για τον εαυτό μας και την υποστήριξη των άλλων δεν υπάρχει περίπτωση να βγούμε από αυτό το καταχρηστικό σύστημα.

Η επιρροή της ισχυρής μειονότητας του κόσμου δεν πρέπει να υποτιμηθεί. Αλλά εκείνοι από μας σε προνομιακές χώρες πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτή η οικονομική «κρίση» οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον κόσμο και ίσως στην ίδια τη μητέρα φύση, η οποία επιτέλους μας αναγκάζει να αποκαλύψουμε τα χαρτιά μας. Το γεγονός ότι η οικονομική μας ευημερία μπορεί να παραπέσει τόσο γρήγορα είναι η απόδειξη ότι ο πλούτος μας δεν βασίζεται στην πραγματική αξία της εργασίας μας, αλλά στην επιτυχία μας σε ένα παραπλανητικό παιχνίδι εκμετάλλευσης.

Ο τρόπος ζωής μας έχει επίσης εξαρτηθεί από τους περιορισμένους ορυκτούς ενεργειακούς πόρους, χωρίς να αναφέρουμε τα απειλούμενα εδάφη, νερά και δάση. Και ο κόσμος συνωστίζεται όλο και περισσότερο. Ίσως είναι καιρός να καταλάβουμε το πώς είναι πραγματικά να ζούμε μέσα στα όρια αυτών που διαθέτουμε.

Αλλά ας είμαστε σαφείς. Δεν χρειαζόμαστε περισσότερες θέσεις εργασίας. Χρειαζόμαστε πρόσβαση στα βασικά της επιβίωσης. Δεν χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα. Χρειαζόμαστε να θεραπεύσουμε το περιβάλλον μας. Δεν χρειαζόμαστε εργοδότες να μας κρατήσουν απασχολημένους. Χρειαζόμαστε χρόνο να μετατρέψουμε τις κοινότητές μας σε υγιή οικοσυστήματα για ανθρώπους και πάλι.

Όσο λιγότερο συμμετέχουμε σε αυτή την καταχρηστική οικονομία, τόσο το καλύτερο. 10% ανεργία είναι αξιοθρήνητη. Χρειαζόμαστε 90% ανεργία! Αν πραγματικά δυσανασχετούμε με αυτό το σύστημα, ας κερδίσουμε λιγότερα χρήματα, ας αγοράσουμε λιγότερα και ας μας ανήκουν λιγότερα. Ας επενδύσουμε το χρόνο, την ενέργεια και τους πόρους μας σε πράγματα που δεν μπορούν να φορολογηθούν ή να παρασιτιθούν από τις εταιρίες. Ας ασχοληθούμε όχι με χρήματα, αλλά με ενέργεια, θρεπτικές ουσίες, υλικά, τοπικά νομίσματα και σχέσεις. Ας μην επεκταθούμε, ας σταθεροποιηθούμε. Ας απολαύσουμε την τέχνη, τον πολιτισμό και την αναψυχή. Ίσως μπορούμε να ανατρέψουμε την πυραμίδα συρρικνώνοντας τον πάτο της.

Η δουλειά μας είναι η ακόλουθη: Χρειάζεται να αποταμιεύουμε το νερό όποτε βρέχει και να το κάνουμε διαθέσιμο. Χρειάζεται να κάνουμε τα βρώσιμα φυτά να μεγαλώνουν έτσι, ώστε να είναι τόσα πολλά που δεν θα μπορούμε ούτε να τα χαρίσουμε. Χρειάζεται να θυμηθούμε πως να χτίζουμε σπίτια με φυσικούς τρόπους και κυρίως χωρίς να χρεωνόμαστε με δάνεια για αυτά. Χρειάζεται να ξεκινήσουμε να δημιουργούμε ευκαιρίες εκεί που ζούμε, ώστε να χρειαζόμαστε λιγότερες μετακινήσεις. Χρειάζεται να πάρουμε τον έλεγχο της γης και των πόρων από τις ισχυρές μειονότητες. Χρειαζόμαστε ενοποιητικές και βιώσιμες μεθόδους για τη διαχείριση της γης. Χρειάζεται να δημιουργούμε κτηνοτροφικές φάρμες με έναν τρόπο που θα κάνει τα θηράματα αφθονότερα. Χρειάζεται να καλλιεργούμε με τέτοιο τρόπο που θα κάνει τα δάση να αυξάνονται. Χρειάζεται να χρησιμοποιούμε την ενέργεια με τρόπο που θα δημιουργεί ειρήνη και σταθερότητα. Χρειάζεται να ενισχύσουμε τους κοινωνικούς μας δεσμούς.

Αν εξακολουθείτε να έχετε μια δουλειά, να βάλετε τα πάντα σε τάξη και να την παρατήσετε! Κάντε το όσο πιο σύντομα μπορείτε, γιατί ποτέ στην ιστορία δεν είχαμε μια πιο σημαντική δουλειά να κάνουμε.

Σημείωση: Για να βοηθήσετε την εξάπλωση της permaculture στην Ελλάδα μέσω της προ-αγοράς του πρώτου πλήρες οδηγού permaculture, δείτε εδώ.

27 Comments

 1. Angie Pangie

  on 19th Feb, 12 03:02pm

  I was having a conversation this weekend re: people being defined by their jobs. I'm growing increasingly frustrated by this, as it seems people don't have an identity beyond what they do, and in agreeance with the article, almost everyone I know hates their job. How can you remain defined by that which you hate? It's ludicrous! I think it will be a slow generational change for people to realise this and that the way the world is structured has to change. BUT more and more people are feeling the need for change that resonates within all of us…in some louder than others.

  reply to this comment

 2. αννα

  on 20th Feb, 12 06:02pm

  “η εξάρτησή μας από τις θέσεις εργασίας προέρχεται τελικά από την καταστροφή και την μονοπώληση του περιβάλλοντός μας…”

  Δεν το είχα σκεφτεί έτσι, και πόσο αλήθεια είναι! Αυτό που έχουν καταφέρει είναι να κάνουν τα δικά τους συρρέοντα δικά μας κοινωνικά στερεότυπα… βαθιά σκαλισμένα μέσα μας. Θέλει πυγμή και θετικισμό και παραδειγματισμό για κάνει κάποιος το μετέωρο βήμα του πελαργού και δει την αξία του πέρα από αυτά τα στερεότυπα. Τα ταξίδια στο εξωτερικό μπορούν να ανοίξουν τα μάτια αλλά νομίζω ότι η καρδία θέλει παρέα όπως και η αλλαγή.

  Αν στις επόμενες εκλογές κατέβαινε ένας άνθρωπος με αυτό το κείμενο ως την βάση των έργων του, θα γινότανε χαμός!!!

  Καταπληκτικό κείμενο, το έστειλα σε όλους τους φίλους που δεν έστειλα το Αγγλικό.

  reply to this comment

  • Hastaroth

   on 21st May, 12 09:05am

   "Τα ταξίδια στο εξωτερικό μπορούν να ανοίξουν τα μάτια"
   αλλά δέν γίνεται να τά κάνης περπατώντας.
   Ωραίες οι ονειροπολήσεις,αλλά η εποχή τού Αδάμ και τής Εύας έχει περάσει πρό πολλού.

   reply to this comment

 3. Ιωάννης Αυγουστάτ&om

  on 20th Feb, 12 07:02pm

  Εξαιρετικό Τίνα, σ'ευχαριστούμε πολύ για τη μετάφραση! Η παρούσα κρίση μπορεί να βιωθεί παθητικά σαν καταστροφή ή να ειδωθεί ως μια ευκαιρία επαναπροσδιορισμού τόσο ατομικού όσο και κοινωνικού. Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη ιστορική καμπή. Από τις αποφάσεις που θα πάρουμε και από τη στάση που θα κρατήσουμε θα εξαρτηθεί το μέλλον μας και το μέλλον των επόμενων γενεών. Έχουμε τη δυνατότητα να αποτινάξουμε από πάνω μας όλα τα λάθη του παρελθόντος και να κάνουμε μια νέα αρχή, βασισμένη σε υγιείς βάσεις. Η λέξη «ανάπτυξη» δεν πρέπει να σημαίνει αποκλειστικά παραγωγή και διανομή υλικών αγαθών με την μεγιστοποίηση του χρηματικού κέρδους, αλλά κυρίως ανάπτυξη των ανθρώπινων όντων.
  Όπως υποστηρίζει ο Νοάμ Τσόμσκι : «Σκοπός μιας δημοκρατικής κοινωνίας δεν είναι η παραγωγή αγαθών, αλλά η δημιουργία ελεύθερων ανθρώπινων υπάρξεων».

  reply to this comment

 4. kangouro

  on 20th Feb, 12 08:02pm

  Ευχαριστώ συνταξιδιιώτες για τη συμπαράστασή σας σε αυτή την κίνηση. Ηρθε η ώρα να ενωθούμε, να επαναπροσδιοριστούμε και να δημιουργούμε τις συνθήκες που φροντίζουν και εμάς και τον πλανήτη μας. Μαζί μπορούμε να κάνουμε θαύματα! Η αγάπη νικάει τα πάντα! Σας αγκαλιάζω σφιχτά!

  reply to this comment

 5. kostas

  on 21st Feb, 12 02:02am

  empros pros ta pisw diladi,
  stin epoxi twn spilaiwn, e ti na pw, xillies fores kalutera i papariga kai o stalin

  alla wra pou to skeftomai mipws i troika auto to sxedio efarmozei telika, ara mexri to 90% anergia exoume dromo
  zitw i troika diladi

  reply to this comment

  • Καροτάκι

   on 1st Mar, 12 12:03pm

   άμα έχεις πάρει λάθος τραίνο, σε όποια στάση και να κατέβεις πάλι σε λάθος μέρος θα είσαι.

   reply to this comment

   • kangouro

    on 2nd Mar, 12 09:03pm

    είτε πιστεύεις ότι είναι σωστό, είτε πιστεύεις ότι είναι λάθος, είσαι σωστός. Όλα EINAI…απλά. Εμείς, με τον εγωισμό μας «κρίνουμε» αν κάτι είναι σωστό ή λάθος, αλλά στην τελική η κάθε κατάσταση είναι μια απίθανη ευκαιρία να δημιουργήσουμε κάτι που δεν είχαμε καν φανταστεί! Πόσες φορές έχεις πάρει μια απόφαση που ήταν λάθος στο μυαλό σου και στην τελική ήταν ό,τι καλύτερο για σένα;;; χμμμμ;; Τώρα έχω φτάσει στο σημείο, που αν δε βγει κάτι όπως το φανταζόμουνα, είμαι όλο χαρά γιατί ο κόσμος είναι γεμάτος εκπλήξεις! Μια διαφορετική αντίληψη, I guess!

    reply to this comment

 6. γιαννης

  on 21st Feb, 12 07:02pm

  φιλε μου τα ξερω ολα απο τοτε που γενηθηκα. εχω εργαστει πολυ σκληρα στην ζωη μου και παντα ηξερα πως εκανα λαθος κανεις ομως ποτε δεν με πιστεψε………σε ευχαριστωυι

  reply to this comment

 7. Αντώνης Χατζηθωμάς

  on 22nd Feb, 12 01:02am

  Πολύ καλό θα το κοινοποιήσω! Μπράβο!!

  reply to this comment

 8. permaculturehellas

  on 22nd Feb, 12 10:02am

  Εξαιρετικά εύστοχο, αξιζει να κυκλοφορήσει ευρέως.
  ευχαριστούμε Τίνα!!

  reply to this comment

 9. Barbara Theocharidou

  on 23rd Feb, 12 01:02pm

  Αγαπητή Τίνα εδώ είναι και η φιλοσοφία της ζωής, πράγματι έπιασες το νόημα της.

  reply to this comment

 10. Barbara Theocharidou

  on 23rd Feb, 12 02:02pm

  Τίνα ευχαριστώ, εδώ είναι και οι ανθρώπινες αξίες

  reply to this comment

 11. nomadicuniversality

  on 23rd Feb, 12 03:02pm

  Ενδιαφέρον κείμενο.
  Με αυτά για την εργασία συμφωνώ απολύτως, τα περί του περιβάλλοντος ίσως λίγο απλουστευτικά.
  Ας μου επιτραπούν δύο παρατηρήσεις επί λεπτομερειών, από "επαγγελματική διαστροφή":
  Σε ένα σημείο το κείμενο αναφέρει "δική μου έμφαση", αλλά προηγουμένως δεν υπάρχει καμία έμφαση.
  Λέξη "παρασιτιθούν" δεν υπάρχει στα ελληνικά. Τι έλεγε το πρωτότυπο;

  reply to this comment

  • kangouro

   on 23rd Feb, 12 03:02pm

   Ευχαριστώ για τις λεπτομέρειες, που αν και τελειομανής, μου διαφεύγουν. Έφτιαξα την έμφαση. "παρασιτιθούν" ήταν μια προσπάθεια να μεταφράσω τη λέξη "parasitized". In context: "Let’s invest our time, energy, and resources in things that can’t be taxed or parisitized by corporations." Αν έχεις μια καλύτερη πρόταση, την περιμένω!

   reply to this comment

 12. Vagelis4VP

  on 24th Feb, 12 07:02pm

  Χρειάζεται το Venus Project, και η Resource Based Economy!!!

  reply to this comment

 13. Alex GraphicD

  on 25th Feb, 12 10:02am

  Τελειο το αρθρο. Οποιος θελει να μαθει για ενα κοινωνικο σχεδιο χωρις χρηματα, κυβερνησεις και στρατους ας επισκεφτει:
  thevenusprojet.com

  reply to this comment

 14. Βλαδίμηρος

  on 28th Feb, 12 02:02am

  Ωραιότατο! Πραγματικό παραλήρημα μικροαστού! Και εις ανώτερα!

  reply to this comment

 15. dofmercy

  on 28th Feb, 12 04:02am

  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  reply to this comment

 16. γιαννης

  on 2nd Mar, 12 06:03pm

  Είμαι 22 χρονών και αυτό που παρατηρώ είναι μια κοινωνία ανθρώπων(και δεν μιλαώ μόνο για την ελλάδα) στην οποία ο ένας κοιτάει να πατήσει πάνω στον άλλο ,για να φανεί ανώτερος,την ώρα που είμαστε άμεσα ή έμμεσα συνδεδεμένοι όλοι και είτε δεν το ξέρουμε είτε εθελοτυφλούμε είτε είμαστε μαζόχες και σαδιστές.Μια κοινωνία που δρα έτσι δεν πάει εξελίσετε.Οι άνθρωποι έχουν κλειστεί τόσο στο εγώ τους και δεν κοιτάνε δίπλα τους ή λένε εμένα δεν με αφορά.Μα πως???ότι συμβαίνει σε μένα επιρεάζει και σένα εκτός βέβαια αν ζεις μόνος σου και καταναλώνεις αυτά που παράγεις χωρίς να έχεις συναναστροφές με κανέναν άλλο.Όσο για την ελίτ εμείς την κάνουμε να φαίνεται ελίτ,εμείς κάνουμε τους πλούσιους και τους φτωχούς και όταν λέω εμείς εννοώ όλους εμάς που παράγουμε.

  reply to this comment

  • γιαννης

   on 2nd Mar, 12 06:03pm

   Εμείς είμαστε τα μέσα εμείς είμαστε το σύστημα εμείς είμαστε το κράτος δεν υπάρχουν άλλοι εκτός αν υπάρχουν τίποτα εξωγήινοι και δεν το ξέρω.Φυσικά δεν μπορείς να καταργήσεις με την μία στο σύστημα που ήδη έχεις γιατί μέσα εκεί λειτουργούν όλα αλλά θα πρέπει να δουλέψουμε ώστε να τα αλλάξουμε και όχι να το διατηρούμε.Θα πρέπει να βρίσκονται οι άνθρωποι και να μιλάνε αλλά και να κάννουν πράξεις παράλληλα γιατί αυτές μετράνε και αυτές μένουν στο τέλος.Ρωτάτε τον εαυτό σας <<γιατί<<?? κάθε φορά που βλέπετε να συμβαίνει κάτι και μην σταματίσετε,θα ανακαλήψετε πράγματα που και οι ίδιοι αγνοείτε και θα αλλάξει ο τρόπος που θα δείτε τα πράγματα

   reply to this comment

   • kangouro

    on 2nd Mar, 12 08:03pm

    Μπράβο Γιάννη, ευτυχώς καταλαβαίνεις τα σημαντικά από μικρή ηλικία! Πολλές φορές πρέπει να στριμωχτούμε για να δούμε τα πράγματα αλλιώς, αλλά αν το πάρουμε απόφαση, μπορούμε να αρχίσουμε τώρα: http://www.kangouro.gr/change-your-view/

    Μόλις έγραψα και ένα άλλο άρθρο πάνω σε αυτά που λες, το οποίο θα αναρτήσω από εβδομάδα. Συνέχισε να μεταδίδεις τις ιδέες σου με αγάπη και μέσω δικών σου πράξεων/παραδειγμάτων, αντί να σπας το κεφάλι σου…και θα δεις πως θα αλλάξουν!

    reply to this comment

 17. Βλαδίμηρος

  on 4th Mar, 12 03:03pm

  Ένα απολύτως αντιδραστικό παραλήρημα!
  … κι όταν φωνάζουν οι άλλοι "ομπρός!"
  εσύ φωνάζεις "πίσω!"
  (Κ. Βάρναλη, "Παρωδία στο Αν του Κίπλινγκ")

  reply to this comment

 18. Πάρα πολύ ωραίο κείμενο. Θα το αναδημοσιεύσω στο blog μου (ελπίζω να μην υπάρχει κάποιο πρόβλημα.) Αν θέλεις μπες και δες κι εσύ το δικό μου, έχω κάποια άρθρα που ίσως να σου αρέσουν. http://anthrwpos-apanthrwpos.blogspot.com/

  reply to this comment

 19. Hastaroth

  on 21st May, 12 09:05am

  Χμμ μάλιστα.
  Πίσω λοιπόν στίς σπηλιές.
  Αλλά ξέχασα,και τίς σπηλιές πρέπει να τίς σκάψη κανείς,δέν φυτρώνουν οπουδήποτε.

  reply to this comment

 20. Wine Reviews

  on 7th Apr, 13 12:04am

  I think in a poor economy, people still flood to luxuries, and the extremes get wider. It is the middle ground that suffers the most.

  reply to this comment

2 Trackbacks

 1. learn colors for kids with balls

 2. BIOLOGY TEST BANKs

 3. vape pen battery

 4. Post Spandrel Adaptationism

 5. Bandar Togel

 6. interactionism

 7. bowfishing addict

 8. bowfishing addict

 9. bowfishing addict

 10. bowfishing addict

 11. bowfishing addict

 12. Hispanic Orthodontist

 13. bowfishing addict

 14. bowfishing addict

 15. doggie daycare

 16. vibrators

 17. car shipping companies

 18. The Bullet Vibrator

 19. credit reports

 20. bali waste management

 21. masturbation toys for men

 22. www.bluedigitalnetwork.com

 23. movies

 24. www.bluedigitalnetwork.com

 25. employment background investigation

 26. www.bluedigitalnetwork.com

 27. short film

 28. www.bluedigitalnetwork.com

 29. aaa credit and background check

 30. male sex toys

 31. bluedigitalnetwork

 32. directors

 33. Hiphop playlist

 34. hotporntube

 35. houston criminal records

 36. WTPSP42EN LUXOR

 37. blocked drains plumber

 38. plumbers in baldock

 39. P976R DELL

 40. blocked drain plumber

 41. GS108PE300NAS NETGEAR

 42. driving records

 43. buy illegal backlinks

 44. C792A4CG LEXMARK

 45. BPE14MBB1A EATON

 46. CSE743TQ865BSQ SUPERMICRO

 47. AMERICAN POWER CONVERSION-4638865.html

 48. 00010771001 LOWRANCE

 49. COMMUNICATIONS-3220338.html

 50. 5089B010 CANON

 51. 108R00675 XEROX

 52. naples security cameras

 53. Coconut Protein

 54. دانلود فیلم نهنگ عنبر

 55. Intermittent Fasting

 56. Ketogenic

 57. Intermittent Fasting

 58. thay man hinh iphone 6

 59. self assessment

 60. cheap jordans

 61. cybersecurity

 62. simple security

 63. sell house fast

 64. Ivanka Mcdonagh

 65. home buyer

 66. Best Hip-Hop playlist

 67. Rap playlists taking submissions

 68. best caffeine pills

 69. trash dumpster prices

 70. household dumpster rental

 71. dumpster rental ri

 72. Submit to Spotify rap playlist

 73. construction dumpster sizes

 74. köpek

 75. local dumpster rental

 76. ankara veteriner

 77. Shylesh Kandiah

 78. Shylesh Kandiah

 79. trash dump

 80. Baobab powder

 81. roll off dumpster rental prices

 82. best moisturizer

 83. daily moisturizer

 84. Franco Parrella

 85. Franco Parrella UNISA

 86. dumpster rental new haven

 87. dumpster rental saginaw

 88. pet hospital

 89. dumpster rental Dearborn Heights

 90. moiturizer

 91. website

 92. anti aging moisturizer for women

 93. dumpster rental davison

 94. www.youtube.com/channel/UCXR8PVb9gwb-aYGXyBJyETQ

 95. previous guests

 96. Masha

 97. flashback tonight

 98. Hybride warmtepomp

 99. free bulk sms

 100. recorrido del transiberiano

 101. funny sms

 102. Franco Parrella Associate Director

 103. Lucht/lucht warmtepompen

 104. how to send bulk sms from phone

 105. Shylesh Kandiah

 106. Lucht/water warmtepompen

 107. visitar el kremlin

 108. cheapest bulk sms in nigeria

 109. free bulk sms

 110. dumpster rental birmingham

 111. dumpster rental brighton

 112. warmtepomp Antwerpen

 113. que hacer en moscu

 114. garbage collection

 115. dumpster rental bloomfield

 116. warmtepompen

 117. wordpress en dos idiomas

 118. airco systemen

 119. 4 yard dumpster rental

 120. palacio de catalina en pushkin

 121. santa monica wordpress development

 122. santa monica web developer

 123. hauling junk

 124. zonnepanelen prijs

 125. dumpster disposal

 126. trash dumpster prices

 127. need a dumpster

 128. santa monica wordpress developer

 129. dumpster hire

 130. dumpsters rental prices

 131. yard debris removal

 132. wordpress en dos idiomas

 133. requisitos para viajar a rusia desde espa?a

 134. construction debris dumpster

 135. trash container rentals

 136. dumpster pricing

 137. airconditioning

 138. tren san petesburgo moscu

 139. free stuff

 140. garbage containers

 141. trash dumpsters for rent

 142. dumpster rental Sandy Springs

 143. carta de invitacion rusia

 144. couch dollars

 145. que hacer en moscu

 146. buy hacklink google

 147. teclado espa?ol qwerty

 148. tren san petesburgo moscu

 149. free samples

 150. Form 2290

 151. free samples

 152. Health benefits of baobab

 153. visado para viajar a rusia desde espa?a

 154. carta de invitacion rusia

 155. Health benefits of baobab

 156. carta de invitacion rusia

 157. parti rni

 158. parti rni

 159. ingénieurs marocains

 160. anything

 161. ingénieurs marocains

 162. dumpsters for rent

 163. visit

 164. peliculas online

 165. como ser traductor

 166. rusos en espa?a

 167. Spinach protein

 168. roll off bin rental

 169. construction container rental

 170. Plant based Protein Powder

 171. dumpster rental waste management

 172. west palm beach print design

 173. Organic protein

 174. residential dumpsters for rent

 175. tren nocturno moscu san petersburgo

 176. Stationery design

 177. que hacer en moscu

 178. west palm beach fashion photographer

 179. Vegan protein

 180. Professional WordPress Hosting

 181. garbage dumpster rental

 182. blackhead removal tool

 183. Free Hypebot Music Promotion

 184. best 3 in 1 vape pen

 185. Free Viral Music Promotion

 186. custom t-shirt printing

 187. Feature Your Music On Thisis50 (50 Cent’s Music Blog)

 188. embroidery

 189. custom t-shirt printing

 190. screen printing

 191. spirit wear

 192. bathroom hardware

 193. navy blue bathroom accessories

 194. bathroom towel holders

 195. Wellcome Coffee

 196. Coqueteis Corporativos

 197. chrome toilet roll holder

 198. Brunch

 199. bathroom wastebaskets

 200. youvideoporno

 201. Wellcome Coffee

 202. towel rack stand

 203. songs collection

 204. City Gate

 205. Condominium for rent

 206. Condo for sale

 207. Echelon

 208. more

 209. loft conversions london

 210. blocked drains sydney

 211. Happy Birthday photo collage

 212. Find Out More

 213. Online Photo Collage for Graduation

 214. Learn More

 215. blocked drains sydney

 216. Online Photo Collage for Graduation

 217. Online Photo Collage for Birthday

 218. Click Here

 219. 10000 instagram followers

 220. sydney blocked drains

 221. Create Video from photos

 222. Picture slideshow with music

 223. cartoon stop motion

 224. Bububu

 225. Friendly Taxi & Tours

 226. Create slideshow with Music

 227. Online Photo Collage for Graduation

 228. Photo slideshow maker

 229. Skysuites @ Anson

 230. Create Video from photos

 231. Swahili

 232. Low Price Collage Movie

 233. stainless steel hollow bars

 234. Photo slideshow maker

 235. business dumpster rental

 236. average dumpster rental price

 237. residential dumpster rental

 238. roll off containers

 239. Idealism

 240. buy 10000 instagram followers

 241. samsung appliances

 242. kitchenaid repair service

 243. tcc pronto de administra??o

 244. como fazer um trabalho de tcc

 245. institutional inertia

 246. pintar rodas

 247. appliance parts online

 248. thermador repair

 249. pressure washer repair

 250. pintura hidrogr?fica rodas

 251. presidential appliance repair

 252. appliance repair services

 253. tree company

 254. appliance repair center

 255. Waukesha shrub service

 256. tree stump grinder

 257. Franco Parrella Associate Director

 258. free social network

 259. Clube dos Novos Ricos

 260. mobil dj menomonee falls

 261. cheap djs for parties menomonee falls

 262. whirlpool number

 263. whirlpool duet washer repair

 264. eyebrow tweezers

 265. tax preparation fees

 266. tax refund

 267. the best dishwashers

 268. black Friday deals

 269. cyber Monday sales

 270. Shylesh Kandiah

 271. cyber Monday

 272. gas cooktop 30

 273. cake eyeliner

 274. quickbooks upgrade

 275. dishwasher brands

 276. appliance repair center

 277. appliance repair clinic

 278. golden medium pur minerals

 279. bare minerals medium foundation

 280. Ivanka Mcdonagh

 281. Shylesh Kandiah

 282. Easiest Way To Make Money Online

 283. Ivanka Mcdonagh

 284. Ivanka Mcdonagh

 285. Franco Parrella UNISA

 286. Franco Parrella

 287. http://amishdiningtab.iconosites.com/

 288. louis vuitton iphone hulle holz

 289. http://optimizationmi.livejournal.com/

 290. Franco Parrella Associate Director

 291. Ivanka Mcdonagh

 292. commercial air conditioner service Colton

 293. bare minerals kabuki

 294. http://buyamishfurniture12.blog.fc2.com/

 295. sigma brushes kabuki

 296. Shylesh Kandiah

 297. Life hacks

 298. cool fidget spinner

 299. gifts for women

 300. black Friday specials

 301. mineral brushes

 302. bounce house rentals Upland

 303. plantar fasciitis

 304. makeup brush case

 305. cheap CPR certification

 306. spiky massage ball

 307. superhhero

 308. umbrella

 309. bricolage a verona

 310. grafiti.com.pl/banery-poznan/

 311. fine artwork for sale

 312. prodotti einhell

 313. turnikety

 314. http://www.jupi-car.pl/wynajem.php

 315. prodotti lombardi

 316. artwork for sale canberra

 317. YNOT technologies s.r.o.

 318. trezory Praha

 319. velke trezory

 320. prodotti bricolage

 321. velke trezory

 322. prodotti bricolage

 323. artwork for sale edmonton

 324. Togel Hongkong

 325. vernici e utensili

 326. servis trezoru

 327. Cryptocurrency

 328. chip foose artwork for sale

 329. opravy turniketu

 330. moderni turnikety

 331. https://estylshop.pl/do-1700-nowych-wlosow-w-3-miesiace

 332. http://pkdevelopment.pl/borowa-gora.php

 333. Judi Bola

 334. http://motocyklem.pl/wypozyczalnia-motocykli-katowice.php

 335. crazydiamond.pl/k100,bizuteria-kolie.html

 336. Prawdziwe witaminy liposomalne s¹ obecnie najczêœciej polecane przez lekarzy

 337. kompaniainformatyczna.pl

 338. Judi Togel

 339. Judi Online

 340. football news

 341. football370

 342. VPN provider

 343. VPN service

 344. Self Storage Units and Facilities in Lauderdale Manors

 345. Oregon Best Psychic Medium

 346. Watch movie for free

 347. Good VPN service

 348. www.hotvoyeurporno.com

 349. auto lien sale

 350. NL VPN

 351. NL VPN

 352. VPN free

 353. Scrapbook Blog

 354. GOOSE VPN review

 355. Employee Recruitment

 356. Parent blog

 357. Parent blog

 358. Job Seeking

 359. Express VPN

 360. where to buy modafinil

 361. Online Recruitment

 362. Express VPN

 363. provigil online

 364. Self Storage Units and Facilities on Atlantic Avenue in Brooklyn

 365. provigil online

 366. modafinil online

 367. GOOSE VPN

 368. modafinil online

 369. Belfast Jobs

 370. Super alpha reseller Hosting

 371. KVM SSD VPS

 372. ExpressVPN service

 373. reseller hosting

 374. VPN service

 375. alpha reseller hosting india

 376. decal

 377. forex bank

 378. VPN reviews

 379. currencies

 380. prix carte grise

 381. Self Storage Units and Facilities in Jersey City

 382. can ho du an avenue

 383. VPN services

 384. forex forum

 385. Good VPN service

 386. currency rate

 387. forskolin where to buy

 388. english skills test

 389. top 10 movies to watch in 2017

 390. SEO Service Melbourne

 391. 10 places to visit in paris

 392. exterminators

 393. mock test

 394. free quiz maker

 395. umbrella windproof

 396. how to make your home cozy

 397. online chat

 398. Lum Law Group

 399. top 10 best car rental companies

 400. top 10 best hotels in the world in 2017

 401. best wordpress backup plugin

 402. Lum Law Group

 403. mobile accessories

 404. Lum Law Group

 405. Lum Law Group

 406. free webcam chat

 407. More here

 408. Lum Law Group

 409. Used Cooper Tires for sale

 410. Lum Law Group

 411. kettlebell t shirt

 412. Lum Law Group

 413. weightlifting t shirt

 414. Pro Rider Alex Blome

 415. maharashtra 10th results 2017

 416. josh bridges t shirt

 417. Pro Scooter Wheels

 418. how to print on tyvek wristbands

 419. Garden makeovers

 420. SEO Service Melbourne

 421. About Mothership

 422. rogue beer t shirt

 423. startup consulting

 424. Slim couture

 425. patio

 426. business plan for startup

 427. startup business plan

 428. Pro Rider Alex Fish

 429. incubators in india

 430. small business loans

 431. Slim couture

 432. SEDU??O

 433. StarringSue

 434. Travel

 435. HOTMART

 436. INGL?S

 437. Traveling the world

 438. Koa San Diego

 439. NEG?CIOS

 440. Mothership on Twitter

 441. escorts in mumbai

 442. Camping

 443. escorts in united kingdom

 444. Wholesaling Real Estate

 445. Slim couture

 446. engagement rings toronto

 447. escorts in rome

 448. low price insulation pin Welder at insulpins.com

 449. order Perforated Insulation Hangers at insulpins.com

 450. Compression for Pro Scooters

 451. order Lacing hook at insulpins.com

 452. Arunachal Pradesh Government Jobs

 453. Travis Minion

 454. IBPS

 455. escort germany

 456. Slim couture

 457. order Duct Liner Pins at insulpins.com

 458. IBPS Online

 459. order Cupped Head Weld Pins at insulpins.com

 460. ivanka mcdonagh Sydney

 461. Darryl

 462. Real Estate

 463. Sarkari Naukri in Madhya Pradesh

 464. How to Make Money Wholesaling Houses

 465. Wholesaling Inc

 466. How to Make Money Wholesaling Real Estate

 467. Jayden Lee

 468. Custom Bars

 469. JT Sitton

 470. pet supplies

 471. how to house break a dog

 472. dog house training

 473. Tom Krol

 474. Real Estate

 475. Shylesh Sriranjan Senior Financial Planner

 476. house training a puppy

 477. puppy training

 478. Pro Scooter Headsets

 479. Pro Scooter Accessories

 480. how to house break a dog

 481. potty training dogs

 482. Dean Brittin

 483. Jackson Brower

 484. insulation pins suppliers China

 485. Bad Credit Remortgages

 486. Pro Rider David Williams

 487. Pro Rider Daniel Bondar

 488. dog obedience training

 489. dog house training

 490. Newest Additions

 491. Mothership Pro Scooters

 492. order Lacing Hooks at insulpins.com

 493. Retro Gas Pumps

 494. Sherrill Zabel

 495. insulation Pin Welder suppliers

 496. Shylesh Sriranjan National Australia Bank

 497. Pro Rider Chase Robertson

 498. Ivanka Mcdonagh

 499. ivanka mcdonagh Sydney

 500. Alyson Swopes

 501. Retro Gas Pumps

 502. Katelin Vanzile

 503. jacksonville seo firm

 504. Mothership Family

 505. Pro Scooter Pegs

 506. Pro Scooter Brands

 507. Viral things

 508. Tiny Dahle

 509. Pro Scooter Griptape

 510. Art

 511. Brigitte Opp

 512. real estate theme wordpress premium

 513. chandeliers

 514. Mothership on Facebook

 515. Leora Adkisson

 516. Restaurant Seating

 517. Mothership on Google+

 518. Exie Strobl

 519. carte grise

 520. Franco Parrella Associate Director

 521. Animal Life

 522. Restaurant Seating

 523. Mothership on YouTube

 524. Pro Scooter Forks

 525. Animal Life

 526. Franco Parrella Associate Director

 527. KC Corning

 528. orient watches coupon

 529. Dinettes

 530. luxurywatches

 531. Private Lessons

 532. garden bridges california

 533. manufacturer coupons

 534. Complete Pro Scooters

 535. best webhosting

 536. Tyler Bonner

 537. gamesdeal coupons

 538. Pro Scooter Apparel

 539. Michael Hall

 540. free printable coupons without downloads

 541. best perfumes

 542. meditation

 543. buzzfeed

 544. دانلود فیلم

 545. local guides north-america

 546. local guides kas

 547. local guides bergerac

 548. guide puerto-madryn

 549. tours braga

 550. elephant boho bedding

 551. پنجره

 552. drawstring bags

 553. Music Promotion

 554. Watch Baywatch Online Full Movie

 555. Medical Careers Dallas?

 556. Watch Baywatch Online Full Movie

 557. Medical Jobs Garland?

 558. Truly Unlimited Web Hosting

 559. Medical Careers Fort Worth?

 560. Watch The Dark Tower Online Free

 561. HD Movies Free

 562. falun dafa

 563. image

 564. Denver virtual staging

 565. download

 566. download movie

 567. latest worlds news

 568. new Tollywood movies trailer online

 569. Latest Movie reviews in Telugu

 570. Telugu movie reviews

 571. download

 572. new Telugu movies trailer

 573. italia

 574. Telugu movie reviews

 575. stream

 576. online outsourcing

 577. news updates in Telugu for today

 578. Watch Get Out Online Free

 579. Dazzling 13 Satin Half-Slip in Ivory

 580. Fashion 

 581. employer background checks

 582. maddencoinprovider com madden nfl mobile 18

 583. battle bayhack club battle bay

 584. latest Tollywood news and gossip

 585. downloadhackedgame com battle bay

 586. upvc window

 587. gramautofollowers com instagram

 588. half slip 

 589. Andhra News

 590. image

 591. Dazzling 13 Satin Half-Slip in Champagne

 592. Telugu movie reviews

 593. Telugu movie reviews

 594. 8ballhack org 8 ball pool

 595. hack2get com flip flip master

 596. latest Bollywood news and gossip

 597. ripgems club clash of clans

 598. Bali car driver

 599. credit check

 600. 8ballhack org 8 ball pool

 601. image

 602. پنجره دوجداره

 603. Test bank online

 604. Saint Bernard Rescue Group

 605. دانلود

 606. St. Bernard

 607. دانلود

 608. hackcr info clash royale

 609. houston tenant screening

 610. St. Bernard Rescue Group

 611. mobilelegendshack info mobile legends

 612. background screening

 613. dresses 

 614. drug screening

 615. carte grise en ligne

 616. tamper evident parcel tape

 617. half slip 

 618. Charming 15 Satin Half-Slip in Red

 619. background screening

 620. Charming 15 Satin Half-Slip in Black

 621. carte grise

 622. organic seo techniques

 623. only adults

 624. que significa sonar con una persona discapacitada

 625. karaj

 626. vegas online casinos

 627. Togel Shenzen

 628. film semi korea

 629. nonton film semi korea

 630. Judi Bola

 631. amcik

 632. The Hundreds

 633. panda silk

 634. Hip Hop Culture

 635. PANDASILK

 636. PANDASILK

 637. www.pandasilk.com/

 638. pandasilk.com

 639. www.pandasilk.com

 640. Off White Clothing

 641. Hip Hop Culture

 642. Psychic Readings

 643. sonar con escorpiones

 644. sonar con pestanas

 645. bowl steel

 646. Prediksi Togel

 647. imagen de pinturas

 648. Palas de padel

 649. Togel Taiwan

 650. Spell casting services

 651. دانلود

 652. real casinos online

 653. صيانة

 654. FleetUp

 655. gay porn

 656. ELD Mandate

 657. Low cost Kitchen remodeling contractor Fontana CA

 658. ELD

 659. Schlüsselnotdienst

 660. FleetUp

 661. Rottestop

 662. hip pain

 663. nagging hip pain

 664. natural sleep aids that work

 665. natural sleep aids that work

 666. compre aqui

 667. hip pain

 668. libido

 669. hip pain relief

 670. ELD

 671. FleetUp

 672. ELD Mandate

 673. renovation

 674. FleetUp

 675. authorized

 676. FleetUp

 677. leia

 678. FleetUp

 679. https://milkyway.cs.rpi.edu/milkyway/team_display.php?teamid=153274

 680. ELD Mandate

 681. Affordable Digital Marekting Agency Melbourne

 682. ELD Mandate

 683. ELD Mandate

 684. ELD

 685. mobile games

 686. ELD Mandate

 687. natural sleep aids that work

 688. hip pain

 689. liability

 690. men's health

 691. PPC service

 692. ELD

 693. Digital marketing strategy

 694. ELD Mandate

 695. raspberry ketone max

 696. ELD

 697. Ecommerce Strategy

 698. Affordable Digital Marekting Agency Melbourne

 699. Poker Terpercaya

 700. mens haircuts

 701. soccer news

 702. my daily football

 703. Paradigm Jonathan Cahn

 704. The Paradigm Ancient Blueprint Jonathan Cahn

 705. free pdf book

 706. download book free

 707. Paradigm Jonathan Cahn

 708. online shopping

 709. The Paradigm Ancient Blueprint Jonathan Cahn

 710. Get a discount on a new car.

 711. best car insurance

 712. showbox install android

 713. Term Life Insurance glendale az

 714. free pdf book

 715. gangbang hot porn

 716. Life Insurance protection peoria az

 717. Pekin Life Insurance phoenix az

 718. SEO and content marketing

 719. best family cars

 720. worktop protector

 721. hot latin porn video

 722. Whole Life Insurance phoenix az

 723. Life Insurance policy phoenix az

 724. teeen girls sex movies

 725. metode de copiat

 726. jobs

 727. Life Insurance policy phoenix az

 728. meloporn

 729. bargains

 730. affordable

 731. masterporner

 732. gay porn videos

 733. correx

 734. earn more

 735. big tits xxx movies

 736. mens wedding bands

 737. grabador de llamadas

 738. german sex clips

 739. titanium rings

 740. lesbian sex movies

 741. pearl jewelry

 742. Free Call Recorder

 743. seriale online hd

 744. Online Slot Casino Malaysia

 745. top chicago dui lawyer

 746. pornointegrale

 747. vunporn.com

 748. DUI

 749. iphone skærm reparation frederiksberg

 750. best pearls

 751. ebony hot sex

 752. kids movies playing now

 753. skærm rep

 754. free bdms porn

 755. movis

 756. free mature porn videos

 757. shamale hot porn

 758. luxury watch sale

 759. indian porn videos

 760. escorts in lahore

 761. cannabis real estate, financing, and insurance

 762. now playing in theaters

 763. meth

 764. escorts in lahore

 765. Top Mobile App Developers

 766. Learn colors

 767. amateur porn video

 768. duvporn

 769. asian porn tube

 770. Dream vacations and adventures

 771. Coroplast sheets

 772. anthem tax services

 773. Rancho Cucamonga bee exterminator Pest control

 774. usi tech

 775. ant pest control exterminator Fontana

 776. mouse pest control exterminator Rancho Cucamonga

 777. hypoallergenic cooling towel for sensitive skin

 778. Προς όλους όσους αισθάνονται προδομένοι από την Οικονομία | Πρωτοβουλία δημιουργίας τοπικών δικτύων παραγωγών-καταναλωτών

 779. Προς όλους όσους αισθάνονται προδομένοι από την Οικονομία | Εκκολαπτήριο Ερευνητών Αειφορίας

 780. Προς όλους όσους αισθάνονται προδομένοι από την Οικονομία « Soldier of fortune

Leave a Comment