Προς όλους όσους αισθάνονται προδομένοι από την Οικονομία

Μόλις αντίκρισα το παρακάτω άρθρο, ζήτησα άδεια να το μεταφράσω, γιατί είναι σαν να άκουγα τη φωνή μέσα μου που έχει πλέον γίνει κραυγή. Είναι, για μένα, αφενός μια κατεύθυνση που θα ήταν καλό να εξερευνήσουμε ως άνθρωποι και κάτοικοι στον πλανήτη γη και αφετέρου μια ευκαιρία να δούμε τα πράγματα αλλιώς και να αναρωτηθούμε τι χρειαζόμαστε για να επιζήσουμε. Να αναθεωρήσουμε δηλαδή τα θεμέλια πάνω στα οποία έχουμε χτίσει την κοινωνία και τη ζωή μας…και να ξεκινήσουμε προς έναν δρόμο που μας εκφράζει πλήρως.

«Με θεωρούν τρελό γιατί δε θα πουλήσω τις μέρες μου για χρυσό – και εγώ τους θεωρώ τρελούς γιατί νομίζουν πως οι μέρες μου έχουν τιμή.» –Kahlil Gibran

Καλό μας δρόμο λοιπόν!

[Γραμμένο από τον Kyle Chamberlain στα αγγλικά. Μετάφραση του αρχικού άρθρου από την Τίνα Λυμπέρη. Γλωσσική επιμέλεια: Ιωάννης Σαμψωνίδης.]

Προς όλους όσους αισθάνονται προδομένοι από την Οικονομία,

Μας λένε πως το πρόβλημά μας είναι ότι δεν υπάρχουν αρκετές δουλειές. Το μήνυμα αυτό είναι παντού. Τα μέσα ενημέρωσης μετράνε την κατάσταση της κοινωνίας μας με στατιστικές ανεργίας. Οι πολιτικοί αντιπαρατίθενται με θεατρικό τρόπο για το ποιος μπορεί να δημιουργήσει τις πιο πολλές δουλειές. Άνθρωποι παντού παλεύουν για τις λιγοστές θέσεις εργασίας σε εργοστάσια και εταιρείες.

Θα ήθελα να επισημάνω τη μεγάλη ειρωνεία της κατάστασης αυτής – οι περισσότεροι άνθρωποι μισούν τη δουλειά τους. Πόσους ανθρώπους γνωρίζετε που αγαπάνε τη δουλειά τους; Η αλήθεια είναι, πως οι περισσότεροι από εμάς με συνηθισμένες δουλειές, ίσα που τις αντέχουμε. Αν δεν τις χρειαζόμασταν θα προτιμούσαμε να μην τις κάνουμε.

Το εργασιακό ήθος και κυρίως η «σκληρή δουλειά» είναι κάτι για το οποίο είναι περήφανη η κοινωνία μας. Αλλά, αν θα θέλαμε να είμαστε ειλικρινείς, θα έπρεπε να ομολογήσουμε πως αποκαλούμε τους εαυτούς μας «σκληρά εργαζόμενους» κυρίως για να δικαιολογήσουμε τις καθημερινές κακομεταχειρήσεις, στερήσεις και ταπεινώσεις στο χώρο εργασίας. Νομίζω επίσης πως μπορούμε να συμφωνήσουμε στο ότι οι περισσότερες δουλειές μας δεν βελτιώνουν τον κόσμο.

Και όμως βρισκόμαστε στην οξύμωρη θέση να ικετεύουμε να μπούμε σε εργασιακούς ρόλους που μισούμε.

Καλό είναι να συνειδητοποιούμε ότι το «εργασιακά απασχολημένος» θα μπορούσε υπό συνθήκες να έχει την έννοια του «χρησιμοποιημένος». Ακριβώς δηλαδή όπως θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένα σφυρί και καρφιά, ο εργοδότης σάς απασχολεί ή σας χρησιμοποιεί. Ο όρος «χρησιμοποιημένος», πολύ εύστοχα περιγράφει τη σχέση με τους εργοδότες μας. Όπως οι πόρνες, έτσι και εμείς παραιτούμαστε από τον εαυτό μας και δινόμαστε σε ψεύτικες σχέσεις για μια ανούσια οικονομική απολαβή. Σε μια υγιή σχέση η αφοσίωσή μας ανταποδίδεται σε είδος. Αλλά σε μια σχέση χρήσης και κατάχρησης, το καλύτερο που μπορούμε να προσδοκούμε είναι ένας χρηματικός διακανονισμός.

Δεν πρέπει να μας εκπλήσσει, λοιπόν, ότι οι πολιτικοί και άλλοι ισχυροί άνθρωποι  επαινούν τον ενθουσιασμό μας για την εργασιακή απασχόληση και υπερασπίζονται αυτόν το σκοπό. Για την ελίτ, η ανεργία είναι μία κρίση, διότι αυτό σημαίνει ότι ο πληθυσμός δεν «χρησιμοποιείται» επαρκώς. Ένας «αχρησιμοποίητος» πληθυσμός είναι ασύμφορος και, ενδεχομένως, απείθαρχος. Έτσι, όταν οι πλούσιοι έρθουν να μας σώσουν, το κάνουν με την προσφορά θέσεων εργασίας, όπως λέει το σλόγκαν του Bill και Melinda Gates Foundation: «Πιστεύουμε ότι όλοι οι άνθρωποι αξίζουν την ευκαιρία να ζήσουν υγιείς και παραγωγικές ζωές.» (δική μου έμφαση)

Η εργασιακή απασχόληση έχει γίνει σχεδόν αδιαχώριστη από άλλες αξίες, όπως την ευθύνη και την ανθρώπινη ευημερία. Στην κουλτούρα μας, η προώθηση της εργασιακής απασχόλησης έχει γίνει συνώνυμη με την υποστήριξη των οικογενειών, των κοινοτήτων και των χωρών. Σε μια εποχή που είμαστε τόσο απόλυτα εξαρτημένοι από την εργασιακή απασχόληση και την οικονομία για την επιβίωσή μας, το να είσαι ενάντια στην δουλειά είναι σαν να είσαι ενάντια στη ζωή. Ποιος λοιπόν, εκτός από τον πιο τεμπέλη και ουτοπικό χίπυ, θα ήταν ενάντια στην εργασία;

Αλλά ας μην ξεχνάμε πως οι άνθρωποι δεν ήταν πάντα τόσο εξαρτημένοι για την επιβίωση από «θέσεις εργασίας» όπως τις αντιλαμβανόμαστε σήμερα ή από την οικονομία. Στην πραγματικότητα ήμασταν κυνηγοί και συλλέκτες για το μεγαλύτερο διάστημα της ύπαρξής μας. Τα χρήματα, η οικονομία, ακόμη και η καλλιέργεια της γης είναι σχετικά πρόσφατες επινοήσεις. Τα βγάλαμε από το μυαλό μας. Και, μέχρι πολύ πρόσφατα στην ιστορία, οι θέσεις εργασίας ήταν απλώς μέρος μιας μικτής στρατηγικής για επιβίωση που χρησιμοποιούσαν οι μεγάλες οικογένειες για να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές ανάγκες τους. Το κυνήγι, η συλλογή, η κηπουρική, η χειροτεχνία, οι δωρεές, η συνεργασία, το εμπόριο και η αυτοαπασχόληση, είναι όλα απολύτως βιώσιμοι τρόποι για να καλύψουμε τις ανάγκες επιβίωσής μας. Οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας αναγνώριζαν ότι τα χρήματα δεν ήταν πάντα ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ικανοποιηθεί μια ανάγκη τους. Ζώντας αποκλειστικά από έναν μισθό ήταν ένα μοντέλο ζωής για τους πλούσιους της πόλης.

Σε ορισμένες ιστορικές περιόδους, ήταν δυνατόν για κάποιους ανθρώπους να χρησιμοποιούν το νόμισμα για να διατηρούν μια ευημερία δυσανάλογη σε σχέση με την πραγματική αξία της εργασίας τους. Μπορεί να πλησιάζει το τέλος της εν λόγω περιόδου. Δυστυχώς, οι εναλλακτικές λύσεις στην εργασιακή απασχόληση σπανίζουν.

Δεν είναι κάτι που διδάσκεται στο μάθημα της ιστορίας, αλλά η εξάρτησή μας από τις θέσεις εργασίας προέρχεται τελικά από την καταστροφή και την μονοπώληση του περιβάλλοντός μας. Οι άνθρωποι κάποτε στηρίχθηκαν αποκλειστικά στους ελεύθερους φυσικούς πόρους. Η τάση προς μια γενικευμένη εργασιακή απασχόληση ακολούθησε την καταστροφή των πόρων αυτών. Όταν τα πράγματα που χρειαζόμαστε δεν διατίθενται ελεύθερα στη φύση, είμαστε αναγκασμένοι να εργαζόμαστε σε όλο και πιο περίπλοκες και αμφίβολες μεθόδους εξόρυξης φυσικών πόρων. Η ιστορία της σχέσης του πολιτισμού μας με τους Ινδιάνους της Αμερικής και άλλων αυτόχθονων πολιτισμών, παρουσιάζει το συνηθισμένο αυτό μοτίβο.

«Οι νέοι μου άνδρες δεν πρέπει ποτέ να εργαστούν. Οι άνδρες που εργάζονται δεν μπορούν να ονειρεύονται – και η σοφία έρχεται σε μας μέσω των ονείρων. Μου ζητάτε να οργώσω το έδαφος. Να πάρω ένα μαχαίρι και να σκίσω το στήθος της μητέρας μου; Όταν πεθάνω, εκείνη δεν θα με πάρει στο στήθος της για να ξεκουραστώ. Μου ζητάτε να σκάψω για πέτρα. Να σκάψω κάτω από το δέρμα της για τα οστά της; Όταν θα πεθάνω, δεν θα μπορώ να μπω στο σώμα της για να ξαναγεννηθώ. Θα μου ζητήσετε να κόψω τα χόρτα, να φτιάξω σανό και να το πουλήσω και να είμαι πλούσιος όπως οι λευκοί άνδρες. Αλλά πώς να  τολμήσω να κόψω τα μαλλιά της μητέρας μου; » – Smohala, Wanapum πνευματικός ηγέτης, 1851

Ξανά και ξανά, η αντίσταση των ιθαγενών στην εργασία, όπως την ξέρουμε, σταμάτησε μόνο όταν η πρόσβαση στους παραδοσιακούς τους πόρους για επιβίωση διακόπηκε.

«Ο λαός μου δεν καλλιεργούσε και δεν είχε καμία χρήση για τις καλλιέργειες μέχρι που ο σολομός άρχισε να εξαφανίζεται από τα ρέματα και τα ποτάμια. Οι ρυπαντικές δραστηριότητες των λευκών και τα εμπορικά έργα αλιείας ήταν η αιτία για αυτό. Κάθε χρόνο, οι Κόλβιλ έβρισκαν όλο και λιγότερο σολομό που δεν ήταν αρκετός για να ζήσουν, και έτσι άρχισαν να καλλιεργούν για να επιζήσουν. Τελικά, φράγματα κατασκευάστηκαν στην Κολομβία και ο σολομός σταμάτησε εντελώς να έρχεται πάνω από το Grand Coulee. Ο σολομός είχε φύγει και τα υψηλής απόδοσης τουφέκια κάνουν περίπου το ίδιο για τα θηράματά μας. Μέχρι να δούμε την ανάγκη να καλλιεργήσουμε, οι νεότερες γενιές συνειδητοποίησαν πως οι πρόγονοί τους είχαν αφήσει τους λευκούς να έχουν την πλουσιότερη και πιο εύφορη γη. Και ήταν πολύ αργά για να την πάρουν πίσω.»— Mourning Dove, Colville author, 1888-1936

Οι ιθαγενείς δεν ήταν οι μόνοι άνθρωποι που αναγκάστηκαν να αντιμετωπίσουν την καταστροφή των πόρων και την μονοπώληση. Εταιρείες και κυβερνήσεις περιθωριοποιούν ενεργά την πρόσβασή μας σε καθαρό νερό, υγιεινή διατροφή, ασφαλές καταφύγιο, καθώς και κοινωνική υποστήριξη. Όλα αυτά τα πράγματα, ενώ παρέχονταν ελεύθερα από το περιβάλλον μας, είναι πλέον ολοένα και πιο ακριβά.

Δεν είναι μόνο το φυσικό μας περιβάλλον που καταστρέφεται. Το κοινωνικό και ψυχολογικό μας περιβάλλον δέχεται επίσης επίθεση. Οικονομικές πιέσεις, διαφημίσεις και προπαγάνδα έχουν υπονομεύσει την αυτάρκεια των οικογενειών και των κοινοτήτων. Ίσως η τελική νίκη του καταναλωτισμού είναι ότι πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει την ικανότητά τους να βρίσκουν νόημα έξω από τη δουλειά. Πολλοί άνθρωποι θα σας πουν ότι απλά δεν ξέρουν πώς να περνούν το χρόνο τους χωρίς δουλειά. Μπορούν πραγματικά να μη βλέπουν μεγαλύτερη αξία στη ζωή τους; Χωρίς σεβασμό για τον εαυτό μας και την υποστήριξη των άλλων δεν υπάρχει περίπτωση να βγούμε από αυτό το καταχρηστικό σύστημα.

Η επιρροή της ισχυρής μειονότητας του κόσμου δεν πρέπει να υποτιμηθεί. Αλλά εκείνοι από μας σε προνομιακές χώρες πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτή η οικονομική «κρίση» οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον κόσμο και ίσως στην ίδια τη μητέρα φύση, η οποία επιτέλους μας αναγκάζει να αποκαλύψουμε τα χαρτιά μας. Το γεγονός ότι η οικονομική μας ευημερία μπορεί να παραπέσει τόσο γρήγορα είναι η απόδειξη ότι ο πλούτος μας δεν βασίζεται στην πραγματική αξία της εργασίας μας, αλλά στην επιτυχία μας σε ένα παραπλανητικό παιχνίδι εκμετάλλευσης.

Ο τρόπος ζωής μας έχει επίσης εξαρτηθεί από τους περιορισμένους ορυκτούς ενεργειακούς πόρους, χωρίς να αναφέρουμε τα απειλούμενα εδάφη, νερά και δάση. Και ο κόσμος συνωστίζεται όλο και περισσότερο. Ίσως είναι καιρός να καταλάβουμε το πώς είναι πραγματικά να ζούμε μέσα στα όρια αυτών που διαθέτουμε.

Αλλά ας είμαστε σαφείς. Δεν χρειαζόμαστε περισσότερες θέσεις εργασίας. Χρειαζόμαστε πρόσβαση στα βασικά της επιβίωσης. Δεν χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα. Χρειαζόμαστε να θεραπεύσουμε το περιβάλλον μας. Δεν χρειαζόμαστε εργοδότες να μας κρατήσουν απασχολημένους. Χρειαζόμαστε χρόνο να μετατρέψουμε τις κοινότητές μας σε υγιή οικοσυστήματα για ανθρώπους και πάλι.

Όσο λιγότερο συμμετέχουμε σε αυτή την καταχρηστική οικονομία, τόσο το καλύτερο. 10% ανεργία είναι αξιοθρήνητη. Χρειαζόμαστε 90% ανεργία! Αν πραγματικά δυσανασχετούμε με αυτό το σύστημα, ας κερδίσουμε λιγότερα χρήματα, ας αγοράσουμε λιγότερα και ας μας ανήκουν λιγότερα. Ας επενδύσουμε το χρόνο, την ενέργεια και τους πόρους μας σε πράγματα που δεν μπορούν να φορολογηθούν ή να παρασιτιθούν από τις εταιρίες. Ας ασχοληθούμε όχι με χρήματα, αλλά με ενέργεια, θρεπτικές ουσίες, υλικά, τοπικά νομίσματα και σχέσεις. Ας μην επεκταθούμε, ας σταθεροποιηθούμε. Ας απολαύσουμε την τέχνη, τον πολιτισμό και την αναψυχή. Ίσως μπορούμε να ανατρέψουμε την πυραμίδα συρρικνώνοντας τον πάτο της.

Η δουλειά μας είναι η ακόλουθη: Χρειάζεται να αποταμιεύουμε το νερό όποτε βρέχει και να το κάνουμε διαθέσιμο. Χρειάζεται να κάνουμε τα βρώσιμα φυτά να μεγαλώνουν έτσι, ώστε να είναι τόσα πολλά που δεν θα μπορούμε ούτε να τα χαρίσουμε. Χρειάζεται να θυμηθούμε πως να χτίζουμε σπίτια με φυσικούς τρόπους και κυρίως χωρίς να χρεωνόμαστε με δάνεια για αυτά. Χρειάζεται να ξεκινήσουμε να δημιουργούμε ευκαιρίες εκεί που ζούμε, ώστε να χρειαζόμαστε λιγότερες μετακινήσεις. Χρειάζεται να πάρουμε τον έλεγχο της γης και των πόρων από τις ισχυρές μειονότητες. Χρειαζόμαστε ενοποιητικές και βιώσιμες μεθόδους για τη διαχείριση της γης. Χρειάζεται να δημιουργούμε κτηνοτροφικές φάρμες με έναν τρόπο που θα κάνει τα θηράματα αφθονότερα. Χρειάζεται να καλλιεργούμε με τέτοιο τρόπο που θα κάνει τα δάση να αυξάνονται. Χρειάζεται να χρησιμοποιούμε την ενέργεια με τρόπο που θα δημιουργεί ειρήνη και σταθερότητα. Χρειάζεται να ενισχύσουμε τους κοινωνικούς μας δεσμούς.

Αν εξακολουθείτε να έχετε μια δουλειά, να βάλετε τα πάντα σε τάξη και να την παρατήσετε! Κάντε το όσο πιο σύντομα μπορείτε, γιατί ποτέ στην ιστορία δεν είχαμε μια πιο σημαντική δουλειά να κάνουμε.

Σημείωση: Για να βοηθήσετε την εξάπλωση της permaculture στην Ελλάδα μέσω της προ-αγοράς του πρώτου πλήρες οδηγού permaculture, δείτε εδώ.

27 Comments

 1. Angie Pangie

  on 19th Feb, 12 03:02pm

  I was having a conversation this weekend re: people being defined by their jobs. I'm growing increasingly frustrated by this, as it seems people don't have an identity beyond what they do, and in agreeance with the article, almost everyone I know hates their job. How can you remain defined by that which you hate? It's ludicrous! I think it will be a slow generational change for people to realise this and that the way the world is structured has to change. BUT more and more people are feeling the need for change that resonates within all of us…in some louder than others.

  reply to this comment

 2. αννα

  on 20th Feb, 12 06:02pm

  “η εξάρτησή μας από τις θέσεις εργασίας προέρχεται τελικά από την καταστροφή και την μονοπώληση του περιβάλλοντός μας…”

  Δεν το είχα σκεφτεί έτσι, και πόσο αλήθεια είναι! Αυτό που έχουν καταφέρει είναι να κάνουν τα δικά τους συρρέοντα δικά μας κοινωνικά στερεότυπα… βαθιά σκαλισμένα μέσα μας. Θέλει πυγμή και θετικισμό και παραδειγματισμό για κάνει κάποιος το μετέωρο βήμα του πελαργού και δει την αξία του πέρα από αυτά τα στερεότυπα. Τα ταξίδια στο εξωτερικό μπορούν να ανοίξουν τα μάτια αλλά νομίζω ότι η καρδία θέλει παρέα όπως και η αλλαγή.

  Αν στις επόμενες εκλογές κατέβαινε ένας άνθρωπος με αυτό το κείμενο ως την βάση των έργων του, θα γινότανε χαμός!!!

  Καταπληκτικό κείμενο, το έστειλα σε όλους τους φίλους που δεν έστειλα το Αγγλικό.

  reply to this comment

  • Hastaroth

   on 21st May, 12 09:05am

   "Τα ταξίδια στο εξωτερικό μπορούν να ανοίξουν τα μάτια"
   αλλά δέν γίνεται να τά κάνης περπατώντας.
   Ωραίες οι ονειροπολήσεις,αλλά η εποχή τού Αδάμ και τής Εύας έχει περάσει πρό πολλού.

   reply to this comment

 3. Ιωάννης Αυγουστάτ&om

  on 20th Feb, 12 07:02pm

  Εξαιρετικό Τίνα, σ'ευχαριστούμε πολύ για τη μετάφραση! Η παρούσα κρίση μπορεί να βιωθεί παθητικά σαν καταστροφή ή να ειδωθεί ως μια ευκαιρία επαναπροσδιορισμού τόσο ατομικού όσο και κοινωνικού. Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη ιστορική καμπή. Από τις αποφάσεις που θα πάρουμε και από τη στάση που θα κρατήσουμε θα εξαρτηθεί το μέλλον μας και το μέλλον των επόμενων γενεών. Έχουμε τη δυνατότητα να αποτινάξουμε από πάνω μας όλα τα λάθη του παρελθόντος και να κάνουμε μια νέα αρχή, βασισμένη σε υγιείς βάσεις. Η λέξη «ανάπτυξη» δεν πρέπει να σημαίνει αποκλειστικά παραγωγή και διανομή υλικών αγαθών με την μεγιστοποίηση του χρηματικού κέρδους, αλλά κυρίως ανάπτυξη των ανθρώπινων όντων.
  Όπως υποστηρίζει ο Νοάμ Τσόμσκι : «Σκοπός μιας δημοκρατικής κοινωνίας δεν είναι η παραγωγή αγαθών, αλλά η δημιουργία ελεύθερων ανθρώπινων υπάρξεων».

  reply to this comment

 4. kangouro

  on 20th Feb, 12 08:02pm

  Ευχαριστώ συνταξιδιιώτες για τη συμπαράστασή σας σε αυτή την κίνηση. Ηρθε η ώρα να ενωθούμε, να επαναπροσδιοριστούμε και να δημιουργούμε τις συνθήκες που φροντίζουν και εμάς και τον πλανήτη μας. Μαζί μπορούμε να κάνουμε θαύματα! Η αγάπη νικάει τα πάντα! Σας αγκαλιάζω σφιχτά!

  reply to this comment

 5. kostas

  on 21st Feb, 12 02:02am

  empros pros ta pisw diladi,
  stin epoxi twn spilaiwn, e ti na pw, xillies fores kalutera i papariga kai o stalin

  alla wra pou to skeftomai mipws i troika auto to sxedio efarmozei telika, ara mexri to 90% anergia exoume dromo
  zitw i troika diladi

  reply to this comment

  • Καροτάκι

   on 1st Mar, 12 12:03pm

   άμα έχεις πάρει λάθος τραίνο, σε όποια στάση και να κατέβεις πάλι σε λάθος μέρος θα είσαι.

   reply to this comment

   • kangouro

    on 2nd Mar, 12 09:03pm

    είτε πιστεύεις ότι είναι σωστό, είτε πιστεύεις ότι είναι λάθος, είσαι σωστός. Όλα EINAI…απλά. Εμείς, με τον εγωισμό μας «κρίνουμε» αν κάτι είναι σωστό ή λάθος, αλλά στην τελική η κάθε κατάσταση είναι μια απίθανη ευκαιρία να δημιουργήσουμε κάτι που δεν είχαμε καν φανταστεί! Πόσες φορές έχεις πάρει μια απόφαση που ήταν λάθος στο μυαλό σου και στην τελική ήταν ό,τι καλύτερο για σένα;;; χμμμμ;; Τώρα έχω φτάσει στο σημείο, που αν δε βγει κάτι όπως το φανταζόμουνα, είμαι όλο χαρά γιατί ο κόσμος είναι γεμάτος εκπλήξεις! Μια διαφορετική αντίληψη, I guess!

    reply to this comment

 6. γιαννης

  on 21st Feb, 12 07:02pm

  φιλε μου τα ξερω ολα απο τοτε που γενηθηκα. εχω εργαστει πολυ σκληρα στην ζωη μου και παντα ηξερα πως εκανα λαθος κανεις ομως ποτε δεν με πιστεψε………σε ευχαριστωυι

  reply to this comment

 7. Αντώνης Χατζηθωμάς

  on 22nd Feb, 12 01:02am

  Πολύ καλό θα το κοινοποιήσω! Μπράβο!!

  reply to this comment

 8. permaculturehellas

  on 22nd Feb, 12 10:02am

  Εξαιρετικά εύστοχο, αξιζει να κυκλοφορήσει ευρέως.
  ευχαριστούμε Τίνα!!

  reply to this comment

 9. Barbara Theocharidou

  on 23rd Feb, 12 01:02pm

  Αγαπητή Τίνα εδώ είναι και η φιλοσοφία της ζωής, πράγματι έπιασες το νόημα της.

  reply to this comment

 10. Barbara Theocharidou

  on 23rd Feb, 12 02:02pm

  Τίνα ευχαριστώ, εδώ είναι και οι ανθρώπινες αξίες

  reply to this comment

 11. nomadicuniversality

  on 23rd Feb, 12 03:02pm

  Ενδιαφέρον κείμενο.
  Με αυτά για την εργασία συμφωνώ απολύτως, τα περί του περιβάλλοντος ίσως λίγο απλουστευτικά.
  Ας μου επιτραπούν δύο παρατηρήσεις επί λεπτομερειών, από "επαγγελματική διαστροφή":
  Σε ένα σημείο το κείμενο αναφέρει "δική μου έμφαση", αλλά προηγουμένως δεν υπάρχει καμία έμφαση.
  Λέξη "παρασιτιθούν" δεν υπάρχει στα ελληνικά. Τι έλεγε το πρωτότυπο;

  reply to this comment

  • kangouro

   on 23rd Feb, 12 03:02pm

   Ευχαριστώ για τις λεπτομέρειες, που αν και τελειομανής, μου διαφεύγουν. Έφτιαξα την έμφαση. "παρασιτιθούν" ήταν μια προσπάθεια να μεταφράσω τη λέξη "parasitized". In context: "Let’s invest our time, energy, and resources in things that can’t be taxed or parisitized by corporations." Αν έχεις μια καλύτερη πρόταση, την περιμένω!

   reply to this comment

 12. Vagelis4VP

  on 24th Feb, 12 07:02pm

  Χρειάζεται το Venus Project, και η Resource Based Economy!!!

  reply to this comment

 13. Alex GraphicD

  on 25th Feb, 12 10:02am

  Τελειο το αρθρο. Οποιος θελει να μαθει για ενα κοινωνικο σχεδιο χωρις χρηματα, κυβερνησεις και στρατους ας επισκεφτει:
  thevenusprojet.com

  reply to this comment

 14. Βλαδίμηρος

  on 28th Feb, 12 02:02am

  Ωραιότατο! Πραγματικό παραλήρημα μικροαστού! Και εις ανώτερα!

  reply to this comment

 15. dofmercy

  on 28th Feb, 12 04:02am

  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  reply to this comment

 16. γιαννης

  on 2nd Mar, 12 06:03pm

  Είμαι 22 χρονών και αυτό που παρατηρώ είναι μια κοινωνία ανθρώπων(και δεν μιλαώ μόνο για την ελλάδα) στην οποία ο ένας κοιτάει να πατήσει πάνω στον άλλο ,για να φανεί ανώτερος,την ώρα που είμαστε άμεσα ή έμμεσα συνδεδεμένοι όλοι και είτε δεν το ξέρουμε είτε εθελοτυφλούμε είτε είμαστε μαζόχες και σαδιστές.Μια κοινωνία που δρα έτσι δεν πάει εξελίσετε.Οι άνθρωποι έχουν κλειστεί τόσο στο εγώ τους και δεν κοιτάνε δίπλα τους ή λένε εμένα δεν με αφορά.Μα πως???ότι συμβαίνει σε μένα επιρεάζει και σένα εκτός βέβαια αν ζεις μόνος σου και καταναλώνεις αυτά που παράγεις χωρίς να έχεις συναναστροφές με κανέναν άλλο.Όσο για την ελίτ εμείς την κάνουμε να φαίνεται ελίτ,εμείς κάνουμε τους πλούσιους και τους φτωχούς και όταν λέω εμείς εννοώ όλους εμάς που παράγουμε.

  reply to this comment

  • γιαννης

   on 2nd Mar, 12 06:03pm

   Εμείς είμαστε τα μέσα εμείς είμαστε το σύστημα εμείς είμαστε το κράτος δεν υπάρχουν άλλοι εκτός αν υπάρχουν τίποτα εξωγήινοι και δεν το ξέρω.Φυσικά δεν μπορείς να καταργήσεις με την μία στο σύστημα που ήδη έχεις γιατί μέσα εκεί λειτουργούν όλα αλλά θα πρέπει να δουλέψουμε ώστε να τα αλλάξουμε και όχι να το διατηρούμε.Θα πρέπει να βρίσκονται οι άνθρωποι και να μιλάνε αλλά και να κάννουν πράξεις παράλληλα γιατί αυτές μετράνε και αυτές μένουν στο τέλος.Ρωτάτε τον εαυτό σας <<γιατί<<?? κάθε φορά που βλέπετε να συμβαίνει κάτι και μην σταματίσετε,θα ανακαλήψετε πράγματα που και οι ίδιοι αγνοείτε και θα αλλάξει ο τρόπος που θα δείτε τα πράγματα

   reply to this comment

   • kangouro

    on 2nd Mar, 12 08:03pm

    Μπράβο Γιάννη, ευτυχώς καταλαβαίνεις τα σημαντικά από μικρή ηλικία! Πολλές φορές πρέπει να στριμωχτούμε για να δούμε τα πράγματα αλλιώς, αλλά αν το πάρουμε απόφαση, μπορούμε να αρχίσουμε τώρα: http://www.kangouro.gr/change-your-view/

    Μόλις έγραψα και ένα άλλο άρθρο πάνω σε αυτά που λες, το οποίο θα αναρτήσω από εβδομάδα. Συνέχισε να μεταδίδεις τις ιδέες σου με αγάπη και μέσω δικών σου πράξεων/παραδειγμάτων, αντί να σπας το κεφάλι σου…και θα δεις πως θα αλλάξουν!

    reply to this comment

 17. Βλαδίμηρος

  on 4th Mar, 12 03:03pm

  Ένα απολύτως αντιδραστικό παραλήρημα!
  … κι όταν φωνάζουν οι άλλοι "ομπρός!"
  εσύ φωνάζεις "πίσω!"
  (Κ. Βάρναλη, "Παρωδία στο Αν του Κίπλινγκ")

  reply to this comment

 18. Πάρα πολύ ωραίο κείμενο. Θα το αναδημοσιεύσω στο blog μου (ελπίζω να μην υπάρχει κάποιο πρόβλημα.) Αν θέλεις μπες και δες κι εσύ το δικό μου, έχω κάποια άρθρα που ίσως να σου αρέσουν. http://anthrwpos-apanthrwpos.blogspot.com/

  reply to this comment

 19. Hastaroth

  on 21st May, 12 09:05am

  Χμμ μάλιστα.
  Πίσω λοιπόν στίς σπηλιές.
  Αλλά ξέχασα,και τίς σπηλιές πρέπει να τίς σκάψη κανείς,δέν φυτρώνουν οπουδήποτε.

  reply to this comment

 20. Wine Reviews

  on 7th Apr, 13 12:04am

  I think in a poor economy, people still flood to luxuries, and the extremes get wider. It is the middle ground that suffers the most.

  reply to this comment

2 Trackbacks

 1. Profound Global ltd

 2. meditation

 3. calm mind

 4. Marketing

 5. Discount Amazon Giftcards

 6. Web Development

 7. casino games keno

 8. calm mind

 9. Inspirational Quotes

 10. Inspirational Quotes

 11. Cheap itunes giftcards

 12. Vietnam story

 13. Anxiety

 14. The Maven Circle

 15. Amazing Amsterdam

 16. other iphone

 17. best online shopping site

 18. Pips Calculator

 19. Discount Amazon Giftcards

 20. themavencircle.com

 21. Brasov City blog

 22. Forex Strategies

 23. Samsung Galaxy Update

 24. http://www.dirndl-angebote-2017.com

 25. meditation

 26. Scooter platform

 27. The Maven Circle

 28. calm mind

 29. Quotes

 30. Cheap Amazon Giftcards and Discounted iTunes Giftcards

 31. Skin Mole Removal with Honey and Flaxseeds

 32. Blog about France

 33. funny adult jokes

 34. iphone electronic

 35. themavencircle.com

 36. Depression

 37. online shopping tools

 38. Skin Mole Removal with Honey and Flaxseeds

 39. Best Natural Mole Removal

 40. How To Get Rid Of Skin Moles With Honey And Flaxseeds

 41. Inspirational Quotes

 42. Spiritual Quotes

 43. view summer view

 44. funny adult jokes

 45. spiritual-quotes.org

 46. funny adult jokes

 47. iphone electronic

 48. social security london

 49. How To Get Rid Of Skin Moles With Honey And Flaxseeds

 50. Sarawak attraction

 51. Top 10 Currency Trading Bonuses

 52. in an decal

 53. dich vu in tui giay

 54. Malaysia asia

 55. view toys

 56. iphone electronic automobiles

 57. Funny Jokes

 58. Biloxi repair

 59. Pan borneo highway

 60. Best places to visit in asia

 61. in tui giay

 62. in hop giay hcm

 63. Funniesty Jokes

 64. prayer

 65. in hop giay hcm

 66. spiritual-quotes.org

 67. Bako national park

 68. in bao bi giay

 69. Spiritual Quotes

 70. product market

 71. health and

 72. Makanan halal di kuching

 73. Forex Seminars

 74. Inspirational Quotes

 75. EA Programmer

 76. Sarawak national parks

 77. groin wrap

 78. Best Currency Trading Systems

 79. Central district seattle exterminators

 80. Funny Jokes

 81. Binary Options Market Volatility

 82. funny adult jokes

 83. Jokes

 84. careers

 85. rat exterminators near me

 86. funny adult jokes

 87. Siem reap food

 88. Independence Day Speech 2017

 89. bisnis qnet

 90. Top 10 Binary Options VPS Services

 91. http://damen.trachten-dirndl2017.com/damen-trachten-halskette-winny-bestellen/

 92. Independence Day Messages 2017

 93. STOCK TRADING

 94. FREE FOREX SIGNALS PROVIDERS

 95. Independence Day Quotes 2017

 96. Biloxi vacation rentals

 97. Bali attractions

 98. FOREX TRADING

 99. Independence Day Wallpapers 2017

 100. Binary Options Signal Service

 101. GOLD SIGNALS

 102. Daily Forex

 103. Jokes

 104. Biloxi cleaning services

 105. TRADER

 106. Technical Forex Indicators

 107. Hotels in malaysia

 108. Biloxi Corporate rentals

 109. Forex Review Websites

 110. Guide in kuching

 111. Margin Calculation

 112. Forex Trader Jobs

 113. Pascagoula Extended stay

 114. دانلود قسمت 17 سریال عاشقانه

 115. Biloxi rentals

 116. Sarawak river cruise

 117. Southwind Resort

 118. top of charts music

 119. Best Forex Trading Forums

 120. Best Forex Signal Provider

 121. BEST FREE FOREX SIGNALS

 122. Flights to borneo

 123. http://herren.trachten-dirndl2017.com/6-hirschhorn-knoepfe-klassisch-20-mm-unikate-guenstig-bestellen/

 124. http://damen-dirndl.trachten-dirndl2017.com/damen-marjo-dirndl-kurz-blau-rot-blau-online-bestellen/

 125. Local food in kuching

 126. CURRENCY

 127. MAKE MONEY FAST

 128. Forex PAMM Accounts

 129. commercial exterminators

 130. charts top 40 uk

 131. amoeba internasional

 132. دانلود پنجم شهرزاد دوم

 133. boil review

 134. دانلود قسمت پنجم فصل دوم شهرزاد

 135. online classifieds

 136. qnet ora umum

 137. دانلود پنجم شهرزاد دوم

 138. electronics

 139. car

 140. bed bugs professional extermination

 141. http://damen-lederhosen.trachten-dirndl2017.com/damen-spieth-wensky-damen-kniebundhose-ziegenvelour-leder-braun-braun-jetzt-kaufen/

 142. دانلود موزیک

 143. دانلود قسمت 17 سریال عاشقانه

 144. ant exterminators seattle

 145. دانلود قسمت 17 سریال عاشقانه

 146. Meghan Dwyer

 147. buy propecia online

 148. Curriculo

 149. RV dash covers

 150. Harley Davidson Walkarounds

 151. Motorhome Dash covers

 152. Harley Davidson

 153. Harley Davidson

 154. Facial Spa Services Oakland Park

 155. Sopa para emagrecer

 156. rv dash cover by active

 157. Harley Davidson Motorcycles

 158. Modelos de Curriculum

 159. Resume

 160. social media

 161. Harley Davidson Motorcycles

 162. rv dashboard covers

 163. motorhome dashmat

 164. Harley Davidson Walkarounds

 165. Harley Davidson

 166. custom flags

 167. study and work in usa

 168. successful people who went bankrupt

 169. forex brokers

 170. Harley Davidson Walkarounds

 171. Men’s gold rings

 172. parenting

 173. without gre ms in usa

 174. Mens wedding bands

 175. broker reviews

 176. broker reviews

 177. Mens titanium rings

 178. top forex brokers

 179. Men’s rings

 180. Mens tungsten rings

 181. HiTutor - Interactive English Education

 182. Men’s casual rings

 183. parents paying student debt

 184. digitalna agencija

 185. making money on pinterest

 186. binary option review

 187. Mens titanium rings

 188. best forex trading reviews

 189. executive mba in uk

 190. divorce lawyer

 191. chapter 13 bankruptcy

 192. phd scholarship in usa

 193. social media strategy

 194. Wedding bands

 195. harleywalkaround.com

 196. Mens jewelry

 197. Acne Facial Treatments Coconut Creek

 198. broker reviews

 199. Casual rings

 200. povecanje obiska

 201. Harley Davidson Custom Motorcycles

 202. chapter 7 bankruptcy

 203. Harley Davidson Walkaround

 204. how to make money with a blog

 205. Mens fashion accessories

 206. Acne Facial Treatments Oakland Park

 207. Security surveillance

 208. Harley Davidson Motorcycles

 209. make money on pinterest

 210. oglasevanje podjetij

 211. top 10 places to study in singapore

 212. Security service

 213. Mens wedding bands

 214. Harley Davidson Custom Motorcycles

 215. motorhome dashmat

 216. Tungsten rings

 217. reussir sa carriere

 218. desert eagle

 219. Security service

 220. play lotto online ithuba

 221. Wedding rings

 222. Men’s rings

 223. butterfly knife

 224. Motorhome Dash covers

 225. cost of studying mba in usa

 226. m9 bayonet

 227. mba top universities in usa

 228. oxand well integrity jobs

 229. Men’s tungsten rings

 230. Propriete intellectuelle pour les nuls

 231. countries providing free education international students

 232. WINTER FUN

 233. Men’s titanium rings

 234. Wedding rings

 235. play online lottery games free

 236. harleywalkaround.com

 237. integrity and well being

 238. gowell petroleum well integrity

 239. Harleys

 240. Harley Davidson

 241. Harleys

 242. Fairfield AL

 243. Motorhome Dash covers

 244. oxand well integrity engineer

 245. comment gerer mes problemes

 246. scholarship for indian students to study in usa

 247. BEST SLED

 248. Home Inspections

 249. Acne Facial Treatments Pompano Beach

 250. instagram business

 251. Fadsmedia

 252. buy propecia online

 253. wendys

 254. hire school hall

 255. chdigital co

 256. appliance repair man

 257. Instagram for business

 258. Facial Spa Services Southwest Ranches, Florida

 259. aquarius man and cancer woman love compatibility

 260. marketing strategy

 261. Weather Station

 262. Acne Facial Treatments Pompano Beach

 263. ir sauna

 264. home steam sauna

 265. ساخت پنجره دو سه جداره

 266. https://goo.gl/2a9D1e

 267. Instagram marketing

 268. dumpster rental San Diego

 269. trash removal

 270. get more instagram followers

 271. Facial Spa Services Pembroke Park

 272. seo

 273. ventilation ducting

 274. tattva gourmet organic kitchen

 275. whirlpool warranty service

 276. Franchise Opportunities India

 277. ch digital branding

 278. school space to hire

 279. school facilities to hire

 280. EIA services

 281. jenn air refrigerator repair

 282. home depot kitchen design tool online

 283. Jeddah

 284. school facilities to hire

 285. repair clinic dryer

 286. appliance dryer repair

 287. cooking & dining in tudor and early stuart england

 288. school facilities to hire

 289. rose gold morganite engagement rings

 290. rolloffs

 291. cushion cut diamond engagement rings

 292. horse emoji - equestrian sticker

 293. 5 reasons to end a relationship

 294. قیمت پنجره

 295. engagement rings princess cut

 296. fun and cute horse

 297. waste bin rental

 298. garbage bins for rent

 299. inventhelp

 300. Environmental consulting

 301. How to start a conversation with a girl you like

 302. Franchise Opportunities India

 303. parts for dishwashers

 304. amazon bedding and bath

 305. horses

 306. sauna montreal

 307. How depression affects sex

 308. Brand Expansion

 309. Environmental impact Assessment

 310. 10 tips for a better life together

 311. roll off dumpster rental

 312. nairaland

 313. 10 Signs that he wants a serious relationship with you

 314. horse emoji android

 315. cedar for sauna

 316. InventHelp successful inventions

 317. dryer duct fan

 318. Franchise Opportunities India

 319. insulated ducting

 320. seo

 321. network of environmental consultants

 322. logo design

 323. Franchise opportunities in India

 324. kitchen vent cleaning

 325. office enclosures

 326. health and beauty products

 327. custom stainless steel handrails

 328. fine art accessories collection

 329. ch digital jewel toned

 330. Graphic Design

 331. Growthegame

 332. Web Design and Development

 333. Golf courses

 334. EIA services

 335. 2 person infrared sauna

 336. seo

 337. hood vent cleaning

 338. Hamidreza Namazi

 339. Frameless Glass Partitions

 340. fashion city

 341. logo design

 342. ch digital brand strategy

 343. nairaland

 344. nairaland

 345. mobile car detailing toronto

 346. دانلود سریال عاشقانه

 347. Tiler Dublin

 348. Christianity

 349. پنجره ضد سرقت ایرانی ترک المانی

 350. InventHelp location

 351. Tiler Navan

 352. naija land

 353. jornadas

 354. inventhelp

 355. porno gratis

 356. porno

 357. videos porno

 358. porno gratis

 359. porno

 360. play

 361. phonics

 362. clothes

 363. south American travel

 364. videos porno

 365.  Polypropylene sheet

 366. superior singing method review

 367. Polypropylene box

 368. vocal lessons online

 369. how to sing like a pro

 370. Coroplast Sign Board

 371. how to sing

 372. PP Corrugated Yard Sign

 373. porno gratis

 374. vocal lessons online

 375. Custom Corrugated Plastic

 376. First Aid

 377. leather jewelry

 378. marriage memes

 379. porno gratis

 380. luxury jewelry

 381. Nike

 382. marriage advice

 383. marriage forums

 384. swarovsky jewelry

 385. Corrugated Plastic Box

 386. marriagememes

 387. Corrugated Plastic Yard Sign

 388. marriage help

 389. tieba.baidu.com/p/5200412264

 390. tieba.baidu.com/p/5200300541

 391. AZ Movies

 392. cuba vacation from usa

 393. marriage advice

 394. aibeauty

 395. videos porno

 396. cuba vacation rentals

 397. marriage

 398. Harley Davidson Motorcycles

 399. intimacy in marriage

 400. Harleys

 401. marriage forums

 402. aibeauty

 403. intimacy in marriage

 404. how many seats are on a charter bus

 405. marriage

 406. vacation in cuba

 407. marriagememes.org

 408. marriage

 409. marriage

 410. Marriage Humor

 411. cuba vacation packages for americans

 412. دانلود قسمت پانزده شهرزاد دوم

 413. Distillery

 414. marriage

 415. marriage

 416. marriage

 417. porno

 418. Printing Services

 419. Whiskey

 420. marriagememes.org

 421. دانلود فصل دوم شهرزاد

 422. دانلود قسمت پانزده شهرزاد دوم

 423. hammocks

 424. under armour outlet

 425. marriage help

 426. cuba vacation packages

 427. Timberland

 428. cuba vacation packages

 429. Restaurants

 430. smiles

 431. Graphic artist

 432. videos porno

 433. blues

 434. marriage memes

 435. semi movie

 436. Marriage Humor

 437. Hong Kong Web Design

 438. marriagememes.org

 439. دانلود فصل دوم شهرزاد

 440. intimacy in marriage

 441. دانلود فصل دوم شهرزاد

 442. porno gratis

 443. best nail fungus treatment

 444. marriagememes

 445. Treatment to Clear Yellow Toenails

 446. marriage forums

 447. intimacy in marriage

 448. http://benclarkphotography.com.au/

 449. marriage

 450. marriagememes

 451. Marriage Humor

 452. intimacy in marriage

 453. dryer vent cover replacement

 454. window dryer vent

 455. hampton bay lighting directions

 456. Yellow nails cured

 457. clothes dryer vents

 458. natural nail fungus remedy

 459. towing truck company

 460. local

 461. dryer cleaning brush

 462. car insurance with roadside assistance

 463. porno

 464. luxo sauna

 465. recovery jobs

 466. Dryer repair

 467. wholesale sauna

 468. Dryer service

 469. coil garden hose

 470. 400 day clock repair

 471. ventilation ductwork

 472. local movers app

 473. sauna fir

 474. sauna set

 475. on demand movers

 476. totable app

 477. Best Laptops for College Students 2017

 478. dryer vent clean out

 479. personal infrared sauna

 480. burningangel.com

 481. atmos clock repair

 482. moving company

 483. timepiece repair

 484. Dryer repair

 485. moving company

 486. Hand-picked Laptops for College Students

 487. tick tock clock shop

 488. moving companies

 489. dumpster com

 490. movers in charlotte north carolina

 491. list57com

 492. list57.com

 493. list57.com

 494. atmos clock repair manual

 495. lesbian

 496. Chiropractic Hammond

 497. clock repair near me

 498. Chiropractic Bloomington

 499. list57.com

 500. Chiropractic Hilo

 501. Clock Repair Auburn Hills

 502. lesbian porn

 503. Chiropractic Omaha

 504. Wason

 505. Xxx Video Download

 506. 3Gp Mp4 Sex Videos

 507. Clock Repair Lake Orion

 508. دانلود قسمت 16 فصل دوم شهرزاد

 509. VipBad Hot Clips

 510. VipBad Hot Clips

 511. Mobile Tube Mp4 Porn

 512. cheap dumpsters

 513. household junk removal

 514. VipBad Hot Clips

 515. cydia 10.3.1

 516. XxxMilfButt HD Sex Moviles

 517. 4 yard dumpster

 518. spanish

 519. garbage disposal bins

 520. waste roll off containers

 521. on site dumpsters

 522. rent a dumpster

 523. دانلود قسمت 13 فصل دوم شهرزاد

 524. Admission via Good Donation in any medical college

 525. دانلود قسمت 16 فصل دوم شهرزاد

 526. دانلود قسمت 16 فصل دوم شهرزاد

 527. دانلود قسمت شانزده شهرزاد دوم

 528. دانلود قسمت سیزده شهرزاد دوم

 529. دانلود قسمت سیزده شهرزاد دوم

 530. korean

 531. دانلود قسمت 14 فصل دوم شهرزاد

 532. burning angel porn

 533. mayweather vs mcgregor free stream

 534. With Every Heartbeat

 535. spanish tutor

 536. ppc management

 537. chinese

 538. household junk removal

 539. waste management dumpster dimensions

 540. Japanese

 541. japanese tutor

 542. دانلود قسمت چهارده شهرزاد دوم

 543. vapor nation

 544. girlsway lesbian

 545. greenly

 546. cost of a dumpster

 547. trash hauling

 548. English

 549. chinese tutor

 550. dumpster rental troy

 551. AmazingTalker

 552. antique auctions

 553. english tutor

 554. telephone engineer malvern

 555. landline man reviews

 556. Landline Man Telephone Engineer

 557. telephone engineer bristol

 558. edibles

 559. Cheap Paypal Skrill WU and MG Transfers!

 560. chelsea locksmiths

 561. london locksmith

 562. Make upto 30000$ with Amazon Weekly

 563. ilford locksmith

 564. cannabis dispensary

 565. High discount Amazon Giftcards

 566. chelsea locksmith

 567. marijuana seeds

 568. speedweed coupon codes

 569. emergency broadband service

 570. telephone engineer bath

 571. how many mg of garcinia cambogia a day

 572. plane drone with camera

 573. telephone engineer hereford

 574. camera drone helicopter

 575. how much pure garcinia cambogia should i take

 576. Female videographer

 577. faster rural broadband connection anywhere

 578. telephone engineer cotswolds

 579. London wedding photography

 580. garcinia cambogia label

 581. long range wifi installation

 582. quad helicopter with camera

 583. how many mg of garcinia cambogia a day

 584. London funeral photographer

 585. flying drones sale

 586. Wedding Videography

 587. telephone engineer cheltenham

 588. telephone engineer bath

 589. Nick

 590. window cleaning company

 591. window cleaning company

 592. advertise writer job

 593. advertise beauty job

 594. دانلود قسمت سیزده عاشقانه

 595. rasage

 596. Massage homme paris

 597. دانلود قسمت اول شهرزاد دوم

 598. site condom?nio

 599. condominio anuncio

 600. portal condom?nio

 601. topmarks bathroom installations

 602. cbd

 603. bypass windows 7 admin password

 604. wellness

 605. london kitchen installations

 606. advertise pharmacist job

 607. stationery supplier

 608. how to take cards dispensary

 609. topmarks kitchens and bathrooms

 610. pot shop credit card processing

 611. Marijuana sales

 612. london kitchen installations

 613. rymans

 614. Morocco Online Marketing

 615. Morocco Ecommerce

 616. tv studio

 617. Morocco Web Agency

 618. green screen studio

 619. دانلود قسمت سوم شهرزاد دوم

 620. Michigan Mesothelioma Lawyer

 621. check here

 622. دانلود قسمت 11 شهرزاد 2

 623. gosexy.mobi

 624. click here

 625. gosexy

 626. read more

 627. Binary Options

 628. دانلود ققسمت 12 عاشقانه

 629. London microforms

 630. London microforms

 631. His Secret Obsession

 632. Apple Watch Jewelry

 633. London Shaping

 634. London microforms

 635. Apple iWatch Band

 636. MB6-890 pdf dumps

 637. Michigan mesothelioma lawyer

 638. low cost probate

 639. t-shirts med hunde motiver

 640. simple remote control for seniors

 641. American Pacific International Capital, Inc.

 642. Huaidan Chen

 643. Trimmers 2017

 644. simple remote control for elderly

 645. APIC

 646. Best Men's Colognes

 647. wedding necklaces

 648. Yigang Tang

 649. bracelets jewelry

 650. gifts for dad

 651. Huaidan Chen

 652. Intel Core i9

 653. Gordon Tang

 654. APIC

 655. luxury mens watches

 656. learning remote control

 657. singapore cheating spouse

 658. yonsalon.com cheap prices

 659. yonsalon.com trusted online store

 660. yonsalon real store

 661. infrared sauna belt

 662. Bosch Blue Line Gen2 Bewegungsmelder ohne Haustierimmunit�t bestellen

 663. custom home sauna

 664. دانلود قسمت 12 عاشقانه

 665. Discount Saunas

 666. sauna health benefits

 667. best shampoo for hair loss

 668. دانلود قسمت اول شهرزاد دوم

 669. Calla wei� kaufen

 670. ClematisOnline Kletterpflanzen & Blumen online kaufen

 671. the P shot

 672. personal infrared sauna

 673. mlm documentary

 674. trash removal business

 675. Maharashtra SSC results date Updates

 676. latest online series

 677. open dumpster

 678. water well management software

 679. water well management software

 680. age well senior living management software

 681. http://alarmanlagen.alarmanlagen-angebote-2017.com/alarm-mit-funk-bewegungsmelder-drahtlos-mit-batterie-fuer-aussen-und-innen-online-bestellen/

 682. construction debris removal

 683. oxand well integrity system

 684. wells fargo well management software

 685. construction bin rental

 686. پنجره

 687. movies

 688. 3 person infrared sauna

 689. online movies

 690. far infrared

 691. Website

 692. http://alarmanlagen.alarmanlagen-angebote-2017.com/ueberwachung-kamera-sicherheitssystemwlan-drahtlose-ueberwachungskameradrahtlose-alarm-ip-kameradome-ueberwachungskamera-kamera720p-hd-dome-ip-kamera720p-hd-fernueberwachungs-kameras-kaufen/

 693. dumpster rental prices

 694. dumpster rental prices

 695. telephone number search

 696. world news

 697. dne news

 698. https://waterdamagecompany1.yolasite.com/

 699. yoga cushion

 700. yoga cushion

 701. yoga gear

 702. http://www.vdftyt.sitew.org/

 703. science research

 704. evolutionary psychology news

 705. http://amishfurnitureonline2.wallinside.com/

 706. psychology today

 707. http://amishfurniturestore1.simplesite.com/

 708. nba jerseys sydney

 709. Mesothelioma Law Firm

 710. interesting psychology articles

 711. chemistry lab

 712. all laboratory apparatus and their uses

 713. laboratory ware

 714. seo pune

 715. pain

 716. full day lake titicaca

 717. all inclusive cusco

 718. uros y taquile speed boat

 719. physics laboratory apparatus

 720. chemistry apparatus and their uses

 721. fantazi iç giyim

 722. lab glassware

 723. vixson

 724. instrument lab

 725. fantazi kostüm

 726. massage shower head

 727. çeyiz setleri

 728. Prices Inflight Digital Media

 729. basement remodeling suwanee

 730. How attract even more tourists

 731. Digital marketing Strategy

 732. Fashion Business

 733. Fashion Business Consulting

 734. Inflight Digital Media

 735. Προς όλους όσους αισθάνονται προδομένοι από την Οικονομία | Πρωτοβουλία δημιουργίας τοπικών δικτύων παραγωγών-καταναλωτών

 736. Προς όλους όσους αισθάνονται προδομένοι από την Οικονομία | Εκκολαπτήριο Ερευνητών Αειφορίας

 737. Προς όλους όσους αισθάνονται προδομένοι από την Οικονομία « Soldier of fortune

Leave a Comment