Προς όλους όσους αισθάνονται προδομένοι από την Οικονομία

Μόλις αντίκρισα το παρακάτω άρθρο, ζήτησα άδεια να το μεταφράσω, γιατί είναι σαν να άκουγα τη φωνή μέσα μου που έχει πλέον γίνει κραυγή. Είναι, για μένα, αφενός μια κατεύθυνση που θα ήταν καλό να εξερευνήσουμε ως άνθρωποι και κάτοικοι στον πλανήτη γη και αφετέρου μια ευκαιρία να δούμε τα πράγματα αλλιώς και να αναρωτηθούμε τι χρειαζόμαστε για να επιζήσουμε. Να αναθεωρήσουμε δηλαδή τα θεμέλια πάνω στα οποία έχουμε χτίσει την κοινωνία και τη ζωή μας…και να ξεκινήσουμε προς έναν δρόμο που μας εκφράζει πλήρως.

«Με θεωρούν τρελό γιατί δε θα πουλήσω τις μέρες μου για χρυσό – και εγώ τους θεωρώ τρελούς γιατί νομίζουν πως οι μέρες μου έχουν τιμή.» –Kahlil Gibran

Καλό μας δρόμο λοιπόν!

[Γραμμένο από τον Kyle Chamberlain στα αγγλικά. Μετάφραση του αρχικού άρθρου από την Τίνα Λυμπέρη. Γλωσσική επιμέλεια: Ιωάννης Σαμψωνίδης.]

Προς όλους όσους αισθάνονται προδομένοι από την Οικονομία,

Μας λένε πως το πρόβλημά μας είναι ότι δεν υπάρχουν αρκετές δουλειές. Το μήνυμα αυτό είναι παντού. Τα μέσα ενημέρωσης μετράνε την κατάσταση της κοινωνίας μας με στατιστικές ανεργίας. Οι πολιτικοί αντιπαρατίθενται με θεατρικό τρόπο για το ποιος μπορεί να δημιουργήσει τις πιο πολλές δουλειές. Άνθρωποι παντού παλεύουν για τις λιγοστές θέσεις εργασίας σε εργοστάσια και εταιρείες.

Θα ήθελα να επισημάνω τη μεγάλη ειρωνεία της κατάστασης αυτής – οι περισσότεροι άνθρωποι μισούν τη δουλειά τους. Πόσους ανθρώπους γνωρίζετε που αγαπάνε τη δουλειά τους; Η αλήθεια είναι, πως οι περισσότεροι από εμάς με συνηθισμένες δουλειές, ίσα που τις αντέχουμε. Αν δεν τις χρειαζόμασταν θα προτιμούσαμε να μην τις κάνουμε.

Το εργασιακό ήθος και κυρίως η «σκληρή δουλειά» είναι κάτι για το οποίο είναι περήφανη η κοινωνία μας. Αλλά, αν θα θέλαμε να είμαστε ειλικρινείς, θα έπρεπε να ομολογήσουμε πως αποκαλούμε τους εαυτούς μας «σκληρά εργαζόμενους» κυρίως για να δικαιολογήσουμε τις καθημερινές κακομεταχειρήσεις, στερήσεις και ταπεινώσεις στο χώρο εργασίας. Νομίζω επίσης πως μπορούμε να συμφωνήσουμε στο ότι οι περισσότερες δουλειές μας δεν βελτιώνουν τον κόσμο.

Και όμως βρισκόμαστε στην οξύμωρη θέση να ικετεύουμε να μπούμε σε εργασιακούς ρόλους που μισούμε.

Καλό είναι να συνειδητοποιούμε ότι το «εργασιακά απασχολημένος» θα μπορούσε υπό συνθήκες να έχει την έννοια του «χρησιμοποιημένος». Ακριβώς δηλαδή όπως θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένα σφυρί και καρφιά, ο εργοδότης σάς απασχολεί ή σας χρησιμοποιεί. Ο όρος «χρησιμοποιημένος», πολύ εύστοχα περιγράφει τη σχέση με τους εργοδότες μας. Όπως οι πόρνες, έτσι και εμείς παραιτούμαστε από τον εαυτό μας και δινόμαστε σε ψεύτικες σχέσεις για μια ανούσια οικονομική απολαβή. Σε μια υγιή σχέση η αφοσίωσή μας ανταποδίδεται σε είδος. Αλλά σε μια σχέση χρήσης και κατάχρησης, το καλύτερο που μπορούμε να προσδοκούμε είναι ένας χρηματικός διακανονισμός.

Δεν πρέπει να μας εκπλήσσει, λοιπόν, ότι οι πολιτικοί και άλλοι ισχυροί άνθρωποι  επαινούν τον ενθουσιασμό μας για την εργασιακή απασχόληση και υπερασπίζονται αυτόν το σκοπό. Για την ελίτ, η ανεργία είναι μία κρίση, διότι αυτό σημαίνει ότι ο πληθυσμός δεν «χρησιμοποιείται» επαρκώς. Ένας «αχρησιμοποίητος» πληθυσμός είναι ασύμφορος και, ενδεχομένως, απείθαρχος. Έτσι, όταν οι πλούσιοι έρθουν να μας σώσουν, το κάνουν με την προσφορά θέσεων εργασίας, όπως λέει το σλόγκαν του Bill και Melinda Gates Foundation: «Πιστεύουμε ότι όλοι οι άνθρωποι αξίζουν την ευκαιρία να ζήσουν υγιείς και παραγωγικές ζωές.» (δική μου έμφαση)

Η εργασιακή απασχόληση έχει γίνει σχεδόν αδιαχώριστη από άλλες αξίες, όπως την ευθύνη και την ανθρώπινη ευημερία. Στην κουλτούρα μας, η προώθηση της εργασιακής απασχόλησης έχει γίνει συνώνυμη με την υποστήριξη των οικογενειών, των κοινοτήτων και των χωρών. Σε μια εποχή που είμαστε τόσο απόλυτα εξαρτημένοι από την εργασιακή απασχόληση και την οικονομία για την επιβίωσή μας, το να είσαι ενάντια στην δουλειά είναι σαν να είσαι ενάντια στη ζωή. Ποιος λοιπόν, εκτός από τον πιο τεμπέλη και ουτοπικό χίπυ, θα ήταν ενάντια στην εργασία;

Αλλά ας μην ξεχνάμε πως οι άνθρωποι δεν ήταν πάντα τόσο εξαρτημένοι για την επιβίωση από «θέσεις εργασίας» όπως τις αντιλαμβανόμαστε σήμερα ή από την οικονομία. Στην πραγματικότητα ήμασταν κυνηγοί και συλλέκτες για το μεγαλύτερο διάστημα της ύπαρξής μας. Τα χρήματα, η οικονομία, ακόμη και η καλλιέργεια της γης είναι σχετικά πρόσφατες επινοήσεις. Τα βγάλαμε από το μυαλό μας. Και, μέχρι πολύ πρόσφατα στην ιστορία, οι θέσεις εργασίας ήταν απλώς μέρος μιας μικτής στρατηγικής για επιβίωση που χρησιμοποιούσαν οι μεγάλες οικογένειες για να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές ανάγκες τους. Το κυνήγι, η συλλογή, η κηπουρική, η χειροτεχνία, οι δωρεές, η συνεργασία, το εμπόριο και η αυτοαπασχόληση, είναι όλα απολύτως βιώσιμοι τρόποι για να καλύψουμε τις ανάγκες επιβίωσής μας. Οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας αναγνώριζαν ότι τα χρήματα δεν ήταν πάντα ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ικανοποιηθεί μια ανάγκη τους. Ζώντας αποκλειστικά από έναν μισθό ήταν ένα μοντέλο ζωής για τους πλούσιους της πόλης.

Σε ορισμένες ιστορικές περιόδους, ήταν δυνατόν για κάποιους ανθρώπους να χρησιμοποιούν το νόμισμα για να διατηρούν μια ευημερία δυσανάλογη σε σχέση με την πραγματική αξία της εργασίας τους. Μπορεί να πλησιάζει το τέλος της εν λόγω περιόδου. Δυστυχώς, οι εναλλακτικές λύσεις στην εργασιακή απασχόληση σπανίζουν.

Δεν είναι κάτι που διδάσκεται στο μάθημα της ιστορίας, αλλά η εξάρτησή μας από τις θέσεις εργασίας προέρχεται τελικά από την καταστροφή και την μονοπώληση του περιβάλλοντός μας. Οι άνθρωποι κάποτε στηρίχθηκαν αποκλειστικά στους ελεύθερους φυσικούς πόρους. Η τάση προς μια γενικευμένη εργασιακή απασχόληση ακολούθησε την καταστροφή των πόρων αυτών. Όταν τα πράγματα που χρειαζόμαστε δεν διατίθενται ελεύθερα στη φύση, είμαστε αναγκασμένοι να εργαζόμαστε σε όλο και πιο περίπλοκες και αμφίβολες μεθόδους εξόρυξης φυσικών πόρων. Η ιστορία της σχέσης του πολιτισμού μας με τους Ινδιάνους της Αμερικής και άλλων αυτόχθονων πολιτισμών, παρουσιάζει το συνηθισμένο αυτό μοτίβο.

«Οι νέοι μου άνδρες δεν πρέπει ποτέ να εργαστούν. Οι άνδρες που εργάζονται δεν μπορούν να ονειρεύονται – και η σοφία έρχεται σε μας μέσω των ονείρων. Μου ζητάτε να οργώσω το έδαφος. Να πάρω ένα μαχαίρι και να σκίσω το στήθος της μητέρας μου; Όταν πεθάνω, εκείνη δεν θα με πάρει στο στήθος της για να ξεκουραστώ. Μου ζητάτε να σκάψω για πέτρα. Να σκάψω κάτω από το δέρμα της για τα οστά της; Όταν θα πεθάνω, δεν θα μπορώ να μπω στο σώμα της για να ξαναγεννηθώ. Θα μου ζητήσετε να κόψω τα χόρτα, να φτιάξω σανό και να το πουλήσω και να είμαι πλούσιος όπως οι λευκοί άνδρες. Αλλά πώς να  τολμήσω να κόψω τα μαλλιά της μητέρας μου; » – Smohala, Wanapum πνευματικός ηγέτης, 1851

Ξανά και ξανά, η αντίσταση των ιθαγενών στην εργασία, όπως την ξέρουμε, σταμάτησε μόνο όταν η πρόσβαση στους παραδοσιακούς τους πόρους για επιβίωση διακόπηκε.

«Ο λαός μου δεν καλλιεργούσε και δεν είχε καμία χρήση για τις καλλιέργειες μέχρι που ο σολομός άρχισε να εξαφανίζεται από τα ρέματα και τα ποτάμια. Οι ρυπαντικές δραστηριότητες των λευκών και τα εμπορικά έργα αλιείας ήταν η αιτία για αυτό. Κάθε χρόνο, οι Κόλβιλ έβρισκαν όλο και λιγότερο σολομό που δεν ήταν αρκετός για να ζήσουν, και έτσι άρχισαν να καλλιεργούν για να επιζήσουν. Τελικά, φράγματα κατασκευάστηκαν στην Κολομβία και ο σολομός σταμάτησε εντελώς να έρχεται πάνω από το Grand Coulee. Ο σολομός είχε φύγει και τα υψηλής απόδοσης τουφέκια κάνουν περίπου το ίδιο για τα θηράματά μας. Μέχρι να δούμε την ανάγκη να καλλιεργήσουμε, οι νεότερες γενιές συνειδητοποίησαν πως οι πρόγονοί τους είχαν αφήσει τους λευκούς να έχουν την πλουσιότερη και πιο εύφορη γη. Και ήταν πολύ αργά για να την πάρουν πίσω.»— Mourning Dove, Colville author, 1888-1936

Οι ιθαγενείς δεν ήταν οι μόνοι άνθρωποι που αναγκάστηκαν να αντιμετωπίσουν την καταστροφή των πόρων και την μονοπώληση. Εταιρείες και κυβερνήσεις περιθωριοποιούν ενεργά την πρόσβασή μας σε καθαρό νερό, υγιεινή διατροφή, ασφαλές καταφύγιο, καθώς και κοινωνική υποστήριξη. Όλα αυτά τα πράγματα, ενώ παρέχονταν ελεύθερα από το περιβάλλον μας, είναι πλέον ολοένα και πιο ακριβά.

Δεν είναι μόνο το φυσικό μας περιβάλλον που καταστρέφεται. Το κοινωνικό και ψυχολογικό μας περιβάλλον δέχεται επίσης επίθεση. Οικονομικές πιέσεις, διαφημίσεις και προπαγάνδα έχουν υπονομεύσει την αυτάρκεια των οικογενειών και των κοινοτήτων. Ίσως η τελική νίκη του καταναλωτισμού είναι ότι πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει την ικανότητά τους να βρίσκουν νόημα έξω από τη δουλειά. Πολλοί άνθρωποι θα σας πουν ότι απλά δεν ξέρουν πώς να περνούν το χρόνο τους χωρίς δουλειά. Μπορούν πραγματικά να μη βλέπουν μεγαλύτερη αξία στη ζωή τους; Χωρίς σεβασμό για τον εαυτό μας και την υποστήριξη των άλλων δεν υπάρχει περίπτωση να βγούμε από αυτό το καταχρηστικό σύστημα.

Η επιρροή της ισχυρής μειονότητας του κόσμου δεν πρέπει να υποτιμηθεί. Αλλά εκείνοι από μας σε προνομιακές χώρες πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτή η οικονομική «κρίση» οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον κόσμο και ίσως στην ίδια τη μητέρα φύση, η οποία επιτέλους μας αναγκάζει να αποκαλύψουμε τα χαρτιά μας. Το γεγονός ότι η οικονομική μας ευημερία μπορεί να παραπέσει τόσο γρήγορα είναι η απόδειξη ότι ο πλούτος μας δεν βασίζεται στην πραγματική αξία της εργασίας μας, αλλά στην επιτυχία μας σε ένα παραπλανητικό παιχνίδι εκμετάλλευσης.

Ο τρόπος ζωής μας έχει επίσης εξαρτηθεί από τους περιορισμένους ορυκτούς ενεργειακούς πόρους, χωρίς να αναφέρουμε τα απειλούμενα εδάφη, νερά και δάση. Και ο κόσμος συνωστίζεται όλο και περισσότερο. Ίσως είναι καιρός να καταλάβουμε το πώς είναι πραγματικά να ζούμε μέσα στα όρια αυτών που διαθέτουμε.

Αλλά ας είμαστε σαφείς. Δεν χρειαζόμαστε περισσότερες θέσεις εργασίας. Χρειαζόμαστε πρόσβαση στα βασικά της επιβίωσης. Δεν χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα. Χρειαζόμαστε να θεραπεύσουμε το περιβάλλον μας. Δεν χρειαζόμαστε εργοδότες να μας κρατήσουν απασχολημένους. Χρειαζόμαστε χρόνο να μετατρέψουμε τις κοινότητές μας σε υγιή οικοσυστήματα για ανθρώπους και πάλι.

Όσο λιγότερο συμμετέχουμε σε αυτή την καταχρηστική οικονομία, τόσο το καλύτερο. 10% ανεργία είναι αξιοθρήνητη. Χρειαζόμαστε 90% ανεργία! Αν πραγματικά δυσανασχετούμε με αυτό το σύστημα, ας κερδίσουμε λιγότερα χρήματα, ας αγοράσουμε λιγότερα και ας μας ανήκουν λιγότερα. Ας επενδύσουμε το χρόνο, την ενέργεια και τους πόρους μας σε πράγματα που δεν μπορούν να φορολογηθούν ή να παρασιτιθούν από τις εταιρίες. Ας ασχοληθούμε όχι με χρήματα, αλλά με ενέργεια, θρεπτικές ουσίες, υλικά, τοπικά νομίσματα και σχέσεις. Ας μην επεκταθούμε, ας σταθεροποιηθούμε. Ας απολαύσουμε την τέχνη, τον πολιτισμό και την αναψυχή. Ίσως μπορούμε να ανατρέψουμε την πυραμίδα συρρικνώνοντας τον πάτο της.

Η δουλειά μας είναι η ακόλουθη: Χρειάζεται να αποταμιεύουμε το νερό όποτε βρέχει και να το κάνουμε διαθέσιμο. Χρειάζεται να κάνουμε τα βρώσιμα φυτά να μεγαλώνουν έτσι, ώστε να είναι τόσα πολλά που δεν θα μπορούμε ούτε να τα χαρίσουμε. Χρειάζεται να θυμηθούμε πως να χτίζουμε σπίτια με φυσικούς τρόπους και κυρίως χωρίς να χρεωνόμαστε με δάνεια για αυτά. Χρειάζεται να ξεκινήσουμε να δημιουργούμε ευκαιρίες εκεί που ζούμε, ώστε να χρειαζόμαστε λιγότερες μετακινήσεις. Χρειάζεται να πάρουμε τον έλεγχο της γης και των πόρων από τις ισχυρές μειονότητες. Χρειαζόμαστε ενοποιητικές και βιώσιμες μεθόδους για τη διαχείριση της γης. Χρειάζεται να δημιουργούμε κτηνοτροφικές φάρμες με έναν τρόπο που θα κάνει τα θηράματα αφθονότερα. Χρειάζεται να καλλιεργούμε με τέτοιο τρόπο που θα κάνει τα δάση να αυξάνονται. Χρειάζεται να χρησιμοποιούμε την ενέργεια με τρόπο που θα δημιουργεί ειρήνη και σταθερότητα. Χρειάζεται να ενισχύσουμε τους κοινωνικούς μας δεσμούς.

Αν εξακολουθείτε να έχετε μια δουλειά, να βάλετε τα πάντα σε τάξη και να την παρατήσετε! Κάντε το όσο πιο σύντομα μπορείτε, γιατί ποτέ στην ιστορία δεν είχαμε μια πιο σημαντική δουλειά να κάνουμε.

Σημείωση: Για να βοηθήσετε την εξάπλωση της permaculture στην Ελλάδα μέσω της προ-αγοράς του πρώτου πλήρες οδηγού permaculture, δείτε εδώ.

27 Comments

 1. Angie Pangie

  on 19th Feb, 12 03:02pm

  I was having a conversation this weekend re: people being defined by their jobs. I'm growing increasingly frustrated by this, as it seems people don't have an identity beyond what they do, and in agreeance with the article, almost everyone I know hates their job. How can you remain defined by that which you hate? It's ludicrous! I think it will be a slow generational change for people to realise this and that the way the world is structured has to change. BUT more and more people are feeling the need for change that resonates within all of us…in some louder than others.

  reply to this comment

 2. αννα

  on 20th Feb, 12 06:02pm

  “η εξάρτησή μας από τις θέσεις εργασίας προέρχεται τελικά από την καταστροφή και την μονοπώληση του περιβάλλοντός μας…”

  Δεν το είχα σκεφτεί έτσι, και πόσο αλήθεια είναι! Αυτό που έχουν καταφέρει είναι να κάνουν τα δικά τους συρρέοντα δικά μας κοινωνικά στερεότυπα… βαθιά σκαλισμένα μέσα μας. Θέλει πυγμή και θετικισμό και παραδειγματισμό για κάνει κάποιος το μετέωρο βήμα του πελαργού και δει την αξία του πέρα από αυτά τα στερεότυπα. Τα ταξίδια στο εξωτερικό μπορούν να ανοίξουν τα μάτια αλλά νομίζω ότι η καρδία θέλει παρέα όπως και η αλλαγή.

  Αν στις επόμενες εκλογές κατέβαινε ένας άνθρωπος με αυτό το κείμενο ως την βάση των έργων του, θα γινότανε χαμός!!!

  Καταπληκτικό κείμενο, το έστειλα σε όλους τους φίλους που δεν έστειλα το Αγγλικό.

  reply to this comment

  • Hastaroth

   on 21st May, 12 09:05am

   "Τα ταξίδια στο εξωτερικό μπορούν να ανοίξουν τα μάτια"
   αλλά δέν γίνεται να τά κάνης περπατώντας.
   Ωραίες οι ονειροπολήσεις,αλλά η εποχή τού Αδάμ και τής Εύας έχει περάσει πρό πολλού.

   reply to this comment

 3. Ιωάννης Αυγουστάτ&om

  on 20th Feb, 12 07:02pm

  Εξαιρετικό Τίνα, σ'ευχαριστούμε πολύ για τη μετάφραση! Η παρούσα κρίση μπορεί να βιωθεί παθητικά σαν καταστροφή ή να ειδωθεί ως μια ευκαιρία επαναπροσδιορισμού τόσο ατομικού όσο και κοινωνικού. Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη ιστορική καμπή. Από τις αποφάσεις που θα πάρουμε και από τη στάση που θα κρατήσουμε θα εξαρτηθεί το μέλλον μας και το μέλλον των επόμενων γενεών. Έχουμε τη δυνατότητα να αποτινάξουμε από πάνω μας όλα τα λάθη του παρελθόντος και να κάνουμε μια νέα αρχή, βασισμένη σε υγιείς βάσεις. Η λέξη «ανάπτυξη» δεν πρέπει να σημαίνει αποκλειστικά παραγωγή και διανομή υλικών αγαθών με την μεγιστοποίηση του χρηματικού κέρδους, αλλά κυρίως ανάπτυξη των ανθρώπινων όντων.
  Όπως υποστηρίζει ο Νοάμ Τσόμσκι : «Σκοπός μιας δημοκρατικής κοινωνίας δεν είναι η παραγωγή αγαθών, αλλά η δημιουργία ελεύθερων ανθρώπινων υπάρξεων».

  reply to this comment

 4. kangouro

  on 20th Feb, 12 08:02pm

  Ευχαριστώ συνταξιδιιώτες για τη συμπαράστασή σας σε αυτή την κίνηση. Ηρθε η ώρα να ενωθούμε, να επαναπροσδιοριστούμε και να δημιουργούμε τις συνθήκες που φροντίζουν και εμάς και τον πλανήτη μας. Μαζί μπορούμε να κάνουμε θαύματα! Η αγάπη νικάει τα πάντα! Σας αγκαλιάζω σφιχτά!

  reply to this comment

 5. kostas

  on 21st Feb, 12 02:02am

  empros pros ta pisw diladi,
  stin epoxi twn spilaiwn, e ti na pw, xillies fores kalutera i papariga kai o stalin

  alla wra pou to skeftomai mipws i troika auto to sxedio efarmozei telika, ara mexri to 90% anergia exoume dromo
  zitw i troika diladi

  reply to this comment

  • Καροτάκι

   on 1st Mar, 12 12:03pm

   άμα έχεις πάρει λάθος τραίνο, σε όποια στάση και να κατέβεις πάλι σε λάθος μέρος θα είσαι.

   reply to this comment

   • kangouro

    on 2nd Mar, 12 09:03pm

    είτε πιστεύεις ότι είναι σωστό, είτε πιστεύεις ότι είναι λάθος, είσαι σωστός. Όλα EINAI…απλά. Εμείς, με τον εγωισμό μας «κρίνουμε» αν κάτι είναι σωστό ή λάθος, αλλά στην τελική η κάθε κατάσταση είναι μια απίθανη ευκαιρία να δημιουργήσουμε κάτι που δεν είχαμε καν φανταστεί! Πόσες φορές έχεις πάρει μια απόφαση που ήταν λάθος στο μυαλό σου και στην τελική ήταν ό,τι καλύτερο για σένα;;; χμμμμ;; Τώρα έχω φτάσει στο σημείο, που αν δε βγει κάτι όπως το φανταζόμουνα, είμαι όλο χαρά γιατί ο κόσμος είναι γεμάτος εκπλήξεις! Μια διαφορετική αντίληψη, I guess!

    reply to this comment

 6. γιαννης

  on 21st Feb, 12 07:02pm

  φιλε μου τα ξερω ολα απο τοτε που γενηθηκα. εχω εργαστει πολυ σκληρα στην ζωη μου και παντα ηξερα πως εκανα λαθος κανεις ομως ποτε δεν με πιστεψε………σε ευχαριστωυι

  reply to this comment

 7. Αντώνης Χατζηθωμάς

  on 22nd Feb, 12 01:02am

  Πολύ καλό θα το κοινοποιήσω! Μπράβο!!

  reply to this comment

 8. permaculturehellas

  on 22nd Feb, 12 10:02am

  Εξαιρετικά εύστοχο, αξιζει να κυκλοφορήσει ευρέως.
  ευχαριστούμε Τίνα!!

  reply to this comment

 9. Barbara Theocharidou

  on 23rd Feb, 12 01:02pm

  Αγαπητή Τίνα εδώ είναι και η φιλοσοφία της ζωής, πράγματι έπιασες το νόημα της.

  reply to this comment

 10. Barbara Theocharidou

  on 23rd Feb, 12 02:02pm

  Τίνα ευχαριστώ, εδώ είναι και οι ανθρώπινες αξίες

  reply to this comment

 11. nomadicuniversality

  on 23rd Feb, 12 03:02pm

  Ενδιαφέρον κείμενο.
  Με αυτά για την εργασία συμφωνώ απολύτως, τα περί του περιβάλλοντος ίσως λίγο απλουστευτικά.
  Ας μου επιτραπούν δύο παρατηρήσεις επί λεπτομερειών, από "επαγγελματική διαστροφή":
  Σε ένα σημείο το κείμενο αναφέρει "δική μου έμφαση", αλλά προηγουμένως δεν υπάρχει καμία έμφαση.
  Λέξη "παρασιτιθούν" δεν υπάρχει στα ελληνικά. Τι έλεγε το πρωτότυπο;

  reply to this comment

  • kangouro

   on 23rd Feb, 12 03:02pm

   Ευχαριστώ για τις λεπτομέρειες, που αν και τελειομανής, μου διαφεύγουν. Έφτιαξα την έμφαση. "παρασιτιθούν" ήταν μια προσπάθεια να μεταφράσω τη λέξη "parasitized". In context: "Let’s invest our time, energy, and resources in things that can’t be taxed or parisitized by corporations." Αν έχεις μια καλύτερη πρόταση, την περιμένω!

   reply to this comment

 12. Vagelis4VP

  on 24th Feb, 12 07:02pm

  Χρειάζεται το Venus Project, και η Resource Based Economy!!!

  reply to this comment

 13. Alex GraphicD

  on 25th Feb, 12 10:02am

  Τελειο το αρθρο. Οποιος θελει να μαθει για ενα κοινωνικο σχεδιο χωρις χρηματα, κυβερνησεις και στρατους ας επισκεφτει:
  thevenusprojet.com

  reply to this comment

 14. Βλαδίμηρος

  on 28th Feb, 12 02:02am

  Ωραιότατο! Πραγματικό παραλήρημα μικροαστού! Και εις ανώτερα!

  reply to this comment

 15. dofmercy

  on 28th Feb, 12 04:02am

  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  reply to this comment

 16. γιαννης

  on 2nd Mar, 12 06:03pm

  Είμαι 22 χρονών και αυτό που παρατηρώ είναι μια κοινωνία ανθρώπων(και δεν μιλαώ μόνο για την ελλάδα) στην οποία ο ένας κοιτάει να πατήσει πάνω στον άλλο ,για να φανεί ανώτερος,την ώρα που είμαστε άμεσα ή έμμεσα συνδεδεμένοι όλοι και είτε δεν το ξέρουμε είτε εθελοτυφλούμε είτε είμαστε μαζόχες και σαδιστές.Μια κοινωνία που δρα έτσι δεν πάει εξελίσετε.Οι άνθρωποι έχουν κλειστεί τόσο στο εγώ τους και δεν κοιτάνε δίπλα τους ή λένε εμένα δεν με αφορά.Μα πως???ότι συμβαίνει σε μένα επιρεάζει και σένα εκτός βέβαια αν ζεις μόνος σου και καταναλώνεις αυτά που παράγεις χωρίς να έχεις συναναστροφές με κανέναν άλλο.Όσο για την ελίτ εμείς την κάνουμε να φαίνεται ελίτ,εμείς κάνουμε τους πλούσιους και τους φτωχούς και όταν λέω εμείς εννοώ όλους εμάς που παράγουμε.

  reply to this comment

  • γιαννης

   on 2nd Mar, 12 06:03pm

   Εμείς είμαστε τα μέσα εμείς είμαστε το σύστημα εμείς είμαστε το κράτος δεν υπάρχουν άλλοι εκτός αν υπάρχουν τίποτα εξωγήινοι και δεν το ξέρω.Φυσικά δεν μπορείς να καταργήσεις με την μία στο σύστημα που ήδη έχεις γιατί μέσα εκεί λειτουργούν όλα αλλά θα πρέπει να δουλέψουμε ώστε να τα αλλάξουμε και όχι να το διατηρούμε.Θα πρέπει να βρίσκονται οι άνθρωποι και να μιλάνε αλλά και να κάννουν πράξεις παράλληλα γιατί αυτές μετράνε και αυτές μένουν στο τέλος.Ρωτάτε τον εαυτό σας <<γιατί<<?? κάθε φορά που βλέπετε να συμβαίνει κάτι και μην σταματίσετε,θα ανακαλήψετε πράγματα που και οι ίδιοι αγνοείτε και θα αλλάξει ο τρόπος που θα δείτε τα πράγματα

   reply to this comment

   • kangouro

    on 2nd Mar, 12 08:03pm

    Μπράβο Γιάννη, ευτυχώς καταλαβαίνεις τα σημαντικά από μικρή ηλικία! Πολλές φορές πρέπει να στριμωχτούμε για να δούμε τα πράγματα αλλιώς, αλλά αν το πάρουμε απόφαση, μπορούμε να αρχίσουμε τώρα: http://www.kangouro.gr/change-your-view/

    Μόλις έγραψα και ένα άλλο άρθρο πάνω σε αυτά που λες, το οποίο θα αναρτήσω από εβδομάδα. Συνέχισε να μεταδίδεις τις ιδέες σου με αγάπη και μέσω δικών σου πράξεων/παραδειγμάτων, αντί να σπας το κεφάλι σου…και θα δεις πως θα αλλάξουν!

    reply to this comment

 17. Βλαδίμηρος

  on 4th Mar, 12 03:03pm

  Ένα απολύτως αντιδραστικό παραλήρημα!
  … κι όταν φωνάζουν οι άλλοι "ομπρός!"
  εσύ φωνάζεις "πίσω!"
  (Κ. Βάρναλη, "Παρωδία στο Αν του Κίπλινγκ")

  reply to this comment

 18. Πάρα πολύ ωραίο κείμενο. Θα το αναδημοσιεύσω στο blog μου (ελπίζω να μην υπάρχει κάποιο πρόβλημα.) Αν θέλεις μπες και δες κι εσύ το δικό μου, έχω κάποια άρθρα που ίσως να σου αρέσουν. http://anthrwpos-apanthrwpos.blogspot.com/

  reply to this comment

 19. Hastaroth

  on 21st May, 12 09:05am

  Χμμ μάλιστα.
  Πίσω λοιπόν στίς σπηλιές.
  Αλλά ξέχασα,και τίς σπηλιές πρέπει να τίς σκάψη κανείς,δέν φυτρώνουν οπουδήποτε.

  reply to this comment

 20. Wine Reviews

  on 7th Apr, 13 12:04am

  I think in a poor economy, people still flood to luxuries, and the extremes get wider. It is the middle ground that suffers the most.

  reply to this comment

2 Trackbacks

 1. 33x19 stainless steel kitchen sink

 2. Senior Care Saint Charles

 3. refinance inland empire

 4. incorona

 5. kitchen sinks

 6. first time home buyer corona

 7. Memory Care Saint Charles

 8. Companion Care Saint Charles

 9. loan malaysia

 10. drain cover for kitchen sink

 11. pacific mortgage group

 12. Peterson Lake - Mille Lacs Realty

 13. Homestead Lake - Mille Lacs Realty

 14. Senior Care Saint Charles

 15. Companion Care Saint Charles

 16. refinance_home

 17. corona homes for sale

 18. sink stoppers

 19. glass above counter sinks

 20. Memory Care Saint Charles

 21. loan kl

 22. pressure washing service

 23. laundry room sink

 24. Onamia - Mille Lacs Realty

 25. support

 26. as-easy-as-it-gets-sending-and-withdrawing-money-with-moneymailme

 27. pressure washing atlanta

 28. pressure washing alpharetta

 29. mobile-wallets-gaining-traction

 30. 60 40 sink racks

 31. undermount utility sink

 32. moneymailme-is-offering-users-a-special-prize

 33. moneymailme-is-offering-users-a-special-prize

 34. 33 22 white granite sink

 35. Viagra cena

 36. more-and-more-people-prefer-messaging-businesses

 37. love-your-finances

 38. ewallet

 39. soon-in-india-direct-mobile-wallet-money-transfers

 40. Viagra

 41. farm sink

 42. faq

 43. sink grid

 44. hammered copper farmhouse sink

 45. strainer basket

 46. wi-fi-passwords-airports-airport-lounges-around-world

 47. farmhouse sinks lowes

 48. Kamagra tanio

 49. Tattoo Ideas

 50. Birthday Cakes

 51. 60 40 sink racks

 52. Top 10 Lists

 53. SSL certificates

 54. house washing

 55. peace-day

 56. Weight Loss

 57. pressure washing service

 58. are-you-looking-for-the-best-fun-way-to-send-money

 59. Men Tattoos

 60. millennials-views-todays-financial-services-environment

 61. driveway cleaning

 62. the-future-of-e-commerce

 63. 33x19 stainless steel kitchen sink

 64. power washing service

 65. stainless steel sink protectors

 66. Release Dates

 67. black pop up drain with overflow

 68. house washing

 69. farmhouse sink

 70. Kamagra tabletki

 71. Coloring Pages

 72. Viagra cena

 73. pressure washing alpharetta

 74. italy-earthquake-relief-fund

 75. Mille Lacs Real Estate - Mille Lacs Realty

 76. stainless steel utility sink

 77. Song Downloads

 78. 1828 Perlich Avenue 3A, Red Wing, MN 55066 - Mille Lacs Realty

 79. copper farmhouse sink

 80. pressure washing alpharetta

 81. 8850 Jasmine Lane, Eden Prairie, MN 55344 - Mille Lacs Realty

 82. driveway cleaning

 83. Best Songs

 84. Wallpaper HD

 85. 17596 427th Avenue, Frazee, MN 56544 - Mille Lacs Realty

 86. driveway cleaning

 87. 818 N 9th Street, Brainerd, MN 56401 - Mille Lacs Realty

 88. moneymailme-takes-2nd-place-banking-disrupted-summit-competition-silicone-valley

 89. google-play-turns-five-today-happy-birthday

 90. as-easy-as-it-gets-sending-and-withdrawing-money-with-moneymailme

 91. world-animal-day

 92. najtansza Kamagra

 93. howitworks

 94. almost-half-millennials-used-mobile-wallet

 95. identity-fraud-uk

 96. addicted-mobile-devices-day-day

 97. download

 98. press-release-two-thirds-of-young-people-use-a-mobile-wallet

 99. cash-donations-support-humanitarian-system

 100. new-cause-raj-panjabi-2017-ted-prize-winner-added-app

 101. Kamagra tabletki

 102. going-green-by-using-digital-money-transfers

 103. Kamagra 100

 104. moneymailme-is-joining-the-worlds-leading-fintech-brands-at-moneyconf

 105. strong-security-background-vital-kind-business

 106. digital-money-will-set-the-tone-in-chinese-year-of-the-rooster

 107. Viagra cena

 108. we-are-hiring-a-marketing-executive

 109. Kamagra

 110. Kamagra najtaniej

 111. howitworks

 112. iphone-at-10-and-how-it-changed-the-world

 113. free-mobile-video-chat-ios-android-users-launched

 114. Viagra bez recepty

 115. Kamagra

 116. moneymailme-analysis

 117. get-to-know-us-chat-transfer-money-and-support-a-good-cause

 118. the-future-of-banking-in-10-15-years

 119. addicted-mobile-devices-day-day

 120. moneymailme-analysis

 121. more-and-more-people-prefer-messaging-businesses

 122. new-cause-raj-panjabi-2017-ted-prize-winner-added-app

 123. merchants

 124. moneymailme-is-joining-the-worlds-leading-fintech-brands-at-moneyconf

 125. Automated Trading systems

 126. power washing service

 127. Tarot

 128. Tarot de marseille

 129. Cartomancie

 130. Eugene Kler fait parti des meilleurs voyants de France

 131. Lotion haïtienne en vente sur ma question voyance

 132. Maquestionvoyance.fr est le portail de voyance par excellence

 133. Tirer les cartes

 134. Coaching Médium

 135. Kamagra

 136. Réponse claire

 137. Tarologue privée,

 138. Poser une question sur maquestionvoyance.fr coûte 29 euros

 139. Kamagra apteka

 140. Kamagra zel

 141. Viagra

 142. sildenafil bez recepty

 143. terms-and-conditions

 144. terms-and-conditions

 145. wi-fi-passwords-airports-airport-lounges-around-world

 146. the-future-of-e-commerce

 147. the-future-of-banking-in-10-15-years

 148. Kamagra w zelu

 149. wi-fi-passwords-airports-airport-lounges-around-world

 150. terms-and-conditions

 151. world-homeless-day

 152. brautschmuck zubehor

 153. strong-security-background-vital-kind-business

 154. strong-security-background-vital-kind-business

 155. brautschmuck verleih

 156. brautschmuck set nickelfrei

 157. brautschmuck mit 5 buchstaben

 158. press-release-two-thirds-of-young-people-use-a-mobile-wallet

 159. Viagra cena

 160. pod coffee maker reviews

 161. jga brautschmuck

 162. privacy-policy

 163. juicer masticating

 164. top juicers

 165. brautschmuck in koln

 166. what is the best keurig coffee maker

 167. brautschmuck achberger

 168. brautschmuck 24 rucksendung

 169. brautschmuck grun

 170. correx

 171. correx

 172. corex

 173. best juicer under 100

 174. corex

 175. best keurig coffee maker

 176. brautschmuck fur kurzhaarfrisuren

 177. brautschmuck auto

 178. brautschmuck furs auto selber machen

 179. carpet film

 180. brautschmuck fur die haare

 181. carpet protection

 182. brautschmuck haare curlies

 183. brautschmuck ideen

 184. correx

 185. strong-security-background-vital-kind-business

 186. corrugated plastic

 187. in-2017-fintech-apps-will-continue-to-disrupt-the-full-service-retail-banking-model

 188. italy-earthquake-relief-fund

 189. Viagra cena

 190. Viagra

 191. Kamagra 100

 192. in-2017-fintech-apps-will-continue-to-disrupt-the-full-service-retail-banking-model

 193. Viagra cena

 194. love-your-finances

 195. Kamagra Oral Jelly

 196. merchants

 197. love-your-finances

 198. Kamagra tabletki

 199. italy-earthquake-relief-fund

 200. Kamagra bez recepty

 201. Kamagra 100

 202. in-2017-fintech-apps-will-continue-to-disrupt-the-full-service-retail-banking-model

 203. identity-fraud-uk

 204. how-to-send-money-via-ewallet

 205. google-play-turns-five-today-happy-birthday

 206. moneymailme-is-offering-users-a-special-prize

 207. howitworks

 208. moneymailme-keep-data-secured

 209. get-to-know-us-chat-transfer-money-and-support-a-good-cause

 210. howitworks

 211. going-green-by-using-digital-money-transfers

 212. hurricane-matthew-relief-fund

 213. how-to-send-money-via-ewallet

 214. moneymailme-analysis

 215. e-money-versus-cash

 216. Air conditioning and heating Montgomery

 217. Montgomery air conditioning and heating

 218. faq

 219. digital-money-will-set-the-tone-in-chinese-year-of-the-rooster

 220. free-mobile-video-chat-ios-android-users-launched

 221. eight-trends-that-will-shape-the-fintech-industry-in-2017

 222. Wyatt Quillen

 223. download

 224. Jeannette Marlar

 225. ewallet

 226. Marlyn Haddix

 227. ewallet

 228. ewallet

 229. cash-donations-support-humanitarian-system

 230. charitable-causes-globalgiving

 231. contact

 232. celebrating-international-day-of-happiness

 233. Heating and cooling Montgomery AL

 234. blog

 235. Montgomery air conditioning and heating

 236. Montgomery air conditioning repair

 237. Montgomery AL heating and cooling

 238. Montgomery AC Installation

 239. Air conditioning Montgomery AL

 240. celebrating-international-day-of-happiness

 241. Air conditioning and heating Montgomery AL

 242. Affordable air conditioning repair Montgomery

 243. how to become a certified caregiver

 244. consumers-want-banks-understand-better

 245. caregiver certification training

 246. HVAC Montgomery

 247. Montgomery air conditioning repair

 248. Montgomery AC Installation

 249. caregiver certification requirements

 250. Heating and air conditioning repair Montgomery

 251. are-you-looking-for-the-best-fun-way-to-send-money

 252. Heating and cooling Montgomery

 253. addicted-mobile-devices-day-day

 254. Air conditioning and heating Montgomery AL

 255. Write my essay

 256. Montgomery AL air conditioning installation

 257. Montgomery AL HVAC repair

 258. birth-social-money-transferring

 259. addicted-mobile-devices-day-day

 260. Montgomery air conditioning and heating

 261. cute patterned leggings

 262. Air conditioning repair companies Montgomery

 263. HVAC repair Montgomery

 264. used part

 265. Heating and air conditioning repair Montgomery AL

 266. 4x4 tow truck for sale

 267. about-moneymailme

 268. Montgomery heating and cooling

 269. townearg service provider near detroit

 270. la auto insurance

 271. jerr dan rollback beds

 272. about-moneymailme

 273. Air conditioning contractor Montgomery

 274. Montgomery heating and cooling

 275. Caregiver course

 276. green leggings

 277. Air conditioning repair Montgomery AL

 278. Montgomery air conditioning repair companies

 279. www.sionetait2.fr

 280. auto insurance quote

 281. semi truck for sale

 282. zips tow truck parts

 283. tow truck company in lincoln park

 284. car wheel lift

 285. social media marketing tools

 286. insurance co

 287. photo booth rental

 288. semi trucks

 289. insurance company

 290. auto parte

 291. http://BonChat.net

 292. used flatbed

 293. auto aid

 294. photobooth Los Angeles

 295. influencer marketing Singapore

 296. free car insurance

 297. trailer car

 298. singapore food blogger instagram

 299. photo booth

 300. best monitor

 301. portable bluetooth speakers

 302. seo web tool

 303. BonChat.net - Chat Cam Random

 304. review

 305. kalaydjian

 306. mihran

 307. Site de rencontre dateageek.top

 308. Forskolin Weight Loss

 309. clevis hooks

 310. free car insurance quote

 311. commercial truck service

 312. rollback tow trucks

 313. tow vehicles

 314. warren towing in

 315. 24 hr tow truck

 316. auto liability insurance

 317. tow truck service in detroit mi

 318. hooks for trucks

 319. insurance products

 320. semi truck repair

 321. car tow dolly

 322. kepsar

 323. load hooks

 324. OpenLink

 325. OpenLink

 326. emergency roadside service near hazel park

 327. caregiver certification course

 328. caregiver certification training

 329. caregiver certification training

 330. caregiver certification course

 331. caregiver certification california

 332. caregiver certification requirements

 333. national caregiver certification association

 334. Coin Laundry struthers Ohio

 335. free caregiver certification online

 336. free caregiver certification online

 337. free caregiver certification online

 338. Caregiver course

 339. national caregiver certification course

 340. kepsar

 341. towing a car with a dolly

 342. Caregiver course

 343. caregiver course online

 344. coin laundry

 345. Caregiver course

 346. Caregiver course

 347. Patek Calatr Replica

 348. OpenLink

 349. tarelka dlya barov keramika v mos

 350. IWC Noob Factory

 351. kruglye tarelki nedorogie iz farfora v mos

 352. tarelki oplatit keramika v mos

 353. Replica Breitling Watch

 354. OpenLink

 355. http://www.wordstream.com/

 356. http://searchenginewatch.com/

 357. free 3 credit reports

 358. 3 credit reports gov

 359. belye tarelki ceny iz farfora v mos

 360. https://www.facebook.com/PressPlay-20-Review-1063654737096763/ {Press Play 2.0 Review|PressPlay 2.0 Review|PressPlay 2.0 Bonus|PressPlay 2.0|https://www.facebook.com/PressPlay-20-Review-1063654737096763/|https://www.facebook.com/PressPlay-20-Review-106365

 361. belye tarelki zakazat iz farfora v mos

 362. car loan bad credit

 363. maytag washing machines

 364. OpenLink

 365. OpenLink

 366. lg washing machine parts

 367. hotpoint appliance repair

 368. online appliances

 369. washing machine troubleshooting

 370. stove repairs

 371. car dealer that accept bad credit

 372. OpenLink

 373. home repairs

 374. at your service appliance repair

 375. used cars bad credit

 376. OpenLink

 377. Breitling Superocean Heritage Replica

 378. scratch and dent appliances

 379. frigidaire dishwasher

 380. kitchenaid repair

 381. iwc watch

 382. lg appliance service center

 383. advanced appliance service

 384. a-1 appliance service

 385. bosch appliance service

 386. Study English in Cork

 387. Replica Omega

 388. Appliance Repair Sierra Madre

 389. franchise legal contract

 390. http://aabacosmallbusiness.com

 391. audemars piguet replica

 392. best appliance repair denver

 393. anderson appliance repair

 394. maytag repair parts

 395. richards appliance repair

 396. OpenLink

 397. OpenLink

 398. triangle appliance repair

 399. OpenLink

 400. appliance repair men

 401. washer and dryer parts

 402. OpenLink

 403. appliance repair schools

 404. aries appliance service

 405. OpenLink

 406. OpenLink

 407. OpenLink

 408. franchise cleaning contracts

 409. clothes washer

 410. home appliance repair service

 411. repair appliances

 412. a-1 appliance parts

 413. franchise contract problems

 414. Lawyer Franchise Documents

 415. franchise template operations manual

 416. franchise business contract

 417. franchise letter template

 418. absolute appliance repair

 419. appliances service

 420. Franchise Documents Australia

 421. samsung washer repair

 422. quality drain contractor

 423. best plumbing contractors

 424. professional plumbing service

 425. franchise handbook template

 426. franchise legal documents india

 427. appliance replacement parts

 428. franchise package template

 429. texas franchise tax documents

 430. quality plumbing services

 431. appliance dr

 432. boxer dog themed gifts

 433. insured drain contractors

 434. boxer dog presents

 435. boxer dog apparel

 436. boxer dog gifts for owners

 437. gift baskets for dogs

 438. kayak fishing charter delray beach

 439. franchise contract verlengen

 440. xmas gifts for dogs

 441. fishing charter

 442. kayak fishing wa

 443. best plumber

 444. insured plumbing service

 445. quality plumbers

 446. franchise contract uk

 447. Code of Conduct

 448. ocean kayak fishing accessories

 449. key largo fishing charters

 450. franchise contract kfc

 451. licensed plumbing contractors

 452. professional plumbing contractors

 453. kayak fishing for beginners

 454. minnesota franchise documents

 455. best fishing boats

 456. deep sea fishing boats

 457. franchise cancellation contract example

 458. best plumber

 459. beginner kayak fishing

 460. Buy Franchise Templates

 461. Buy Franchise Templates

 462. texas kayak fishing

 463. professional drain contractors

 464. franchise contract football

 465. quality plumber

 466. lake erie charter fishing

 467. insured drain contractor

 468. Franchise Documents Asia

 469. fishing charters

 470. insured plumber

 471. OpenLink

 472. OpenLink

 473. OpenLink

 474. gratis annonsering malmö

 475. gratis annonser skänkes

 476. gratis annonsering dalarna

 477. www

 478. gratis annonser jönköping

 479. chanel melbourne

 480. gratis annonser norway

 481. OpenLink

 482. gratis annonser i norge

 483. gratis annonser kristianstad

 484. gratis jobb annonser norge

 485. unt gratis annonser

 486. gratis annonser norge

 487. gratis annonser danmark

 488. OpenLink

 489. gratis annonser nyköping

 490. gratis annonser facebook

 491. gratis annonser eskilstuna

 492. gratis annonse drammens tidende

 493. Cool Toys

 494. OpenLink

 495. gratis annonsering linköping

 496. OpenLink

 497. gratis annonser norge

 498. Acne Facial Treatments Lazy Lake

 499. noclegi nad morzem

 500. Ashburn cab

 501. louboutin shoes sydney

 502. Acne Facial Treatments Coconut Creek

 503. Acne Facial Treatments Lauderdale-by-the-Sea

 504. Livid Light Navigator

 505. livi light scout

 506. Livid’s LightSYNC

 507. Livid Light HyperDriveMINI

 508. Get More Info

 509. Livid Light Hyper Drive

 510. order cigarettes online

 511. marlboro ice blast

 512. Read Full Report

 513. black clove cigarettes

 514. djarum clove

 515. cheapest cigarettes online

 516. where to buy clove cigarettes

 517. Facial Spa Services Cooper City

 518. helpful resources

 519. marlboro reds

 520. pain

 521. don't

 522. where can i buy djarum clove cigarettes

 523. buy cigarettes online free shipping

 524. more helpful hints

 525. djarum special

 526. Acne Facial Treatments Coconut Creek

 527. Facial Spa Services Southwest Ranches, Florida

 528. Flights from Abu Dhabi

 529. Facial Spa Services Lauderdale-by-the-Sea

 530. Buy A New Home

 531. tow truck service provider near ecorse

 532. auto wrecker near downtown

 533. emotionally

 534. towing ottawa

 535. towing company grosse pointe

 536. page about a good service provider

 537. towing ottawa

 538. Best Realtors in Naples Florida

 539. Best Realtors in Naples Florida

 540. Best Realtors in Naples Florida

 541. Life in Naples Florida

 542. rt 51 auto wreckers

 543. 4 car carrier

 544. junker car parts

 545. Life in Naples Florida

 546. long distance towing services

 547. Life in Naples Florida

 548. moving car

 549. rt 51 auto wreckers

 550. tow truck company hamtramck

 551. annoyed

 552. Buy A New Home

 553. Buy A New Home

 554. broken

 555. annoyed

 556. flat bed trailers

 557. emergency tow truck boston edison

 558. Buy A New Home

 559. Buy A New Home

 560. cheap tow truck for sale

 561. Buy A New Home

 562. average price for dumpster rental

 563. junk hauling business

 564. roll off companies

 565. car on tow truck

 566. Sell Your Home

 567. family insurance coverage

 568. Sell Your Home

 569. don't

 570. dumpster bins for rent

 571. bfi dumpster rental prices

 572. tow truck in taylor

 573. insurance quotes auto

 574. ask

 575. free car removal

 576. cost for dumpster rental

 577. disposal container rental

 578. garbage bin rental

 579. towing ottawa

 580. emotionally

 581. dumpster dimensions

 582. dumpster container

 583. car insurance quotes online

 584. garbage bins for rent

 585. free car removal

 586. emotionally

 587. don't

 588. garbage removal

 589. pain

 590. rent garbage bin

 591. small dumpsters for rent

 592. rent trash dumpster

 593. junk removal toronto

 594. pick up garbage

 595. residential trash removal

 596. waste services

 597. 20 yard roll off dumpster

 598. refuse container rental

 599. junk be gone

 600. Anonymous Website Hosting

 601. dumpster garbage

 602. garbage dumpsters for rent

 603. bin rental toronto

 604. garbage bins for rent

 605. waste rental containers

 606. waste management roll off containers

 607. construction debris removal

 608. construction dumpster cost

 609. Auto Connection Manassas

 610. dumpster delivery and pick up

 611. waste management dumpster rental cost

 612. rolloff rental

 613. dumpster rental houston

 614. Best Hosting For Whistleblowers

 615. garbage dumpster

 616. small dumpster

 617. dumpster rental Metaririe

 618. Acne Facial Treatments Lighthouse Point

 619. small dumpsters for rent

 620. trash bins for rent

 621. Longshore Lakes

 622. Facial Spa Services Plantation

 623. Best Hosting For Journalists

 624. Hiphop

 625. Playlist

 626. Spotify users

 627. satta/matka

 628. Acne Facial Treatments Hollywood

 629. casino

 630. matka live now

 631. web link

 632. open now

 633. save big money

 634. Acne Facial Treatments Hallandale Beach

 635. saaaa

 636. earn per week

 637. cash cash cash

 638. profits

 639. Facial Spa Services Deerfield Beach

 640. click to read

 641. click here

 642. read more

 643. Acne Facial Treatments Tamarac

 644. Facial Spa Services Sunrise

 645. 38 park avenue

 646. Glashutte Original Replica

 647. EXOTIC DANCERS FEMALE

 648. bad credit new car loan

 649. Piaget Replica

 650. MALE STRIPPERS

 651. adipex online

 652. local cleaner

 653. Cartier Classic Replica

 654. ORLANDO EXOTIC DANCERS

 655. car loans poor credit

 656. Cartier Pasha Replica

 657. ORDER STRIPPERS WITH PARTY BUS

 658. Nomos Replica

 659. bad credit car financing

 660. Titoni Replica

 661. postavka svetodiodnye svetilniki ulichnye 12V 250w

 662. Cartier Baignoire Replica

 663. FEMALE STRIPPERS

 664. sdo svetilniki svetodiodnye 24V 250w

 665. postavka led svetilniki 24V 250w

 666. EXOTIC DANCERS MALE

 667. na 23 febralya neobychnye prezenty v mos

 668. zakazat neobychnye prezenty v mos

 669. na 23 febralya prikolnye tovary v mos

 670. ferrari world

 671. Bars in Dubai

 672. Things to do in Dubai

 673. BLOG ABOUT FAITH

 674. Wedding Photographer Kent

 675. Reel cinemas

 676. Hotels In Dubai

 677. 5 Star Hotels in Dubai

 678. Indoor Attractions in Dubai

 679. good healthy meals

 680. quick healthy meals

 681. list of healthy foods

 682. healthy recipe

 683. STRIPPERS IN PHILLY

 684. healthy eating for kids

 685. ski dubai

 686. Dubai Tram

 687. London wedding photography

 688. dinner recipes

 689. burj al arab

 690. na 8 marta neobychnye suveniry v mos

 691. Dubai Embassy

 692. muzhchinam originalnye suveniry v mos

 693. Dubai Events

 694. Resorts in dubai

 695. Dubai Deals

 696. oplatit korporativnye podarki v mos

 697. muzhchinam originalnye podarki v mos

 698. terms in english apostillar service

 699. diploma in english legalization service

 700. kupit svetodiodnye svetilniki ulichnye IP65 20w

 701. Dubai Duty Free

 702. Indoor Attractions in Dubai

 703. PRS svetodiodnye svetilniki ulichnye IP65 20w

 704. Dubai Events

 705. Bars in Dubai

 706. zakazat svetodiodnye svetilniki ulichnye IP65 20w

 707. sdo svetodiodnye ulichnye svetilniki IP65 20w

 708. 2017 svetilniki ulichnye svetodiodnye IP65 20w

 709. Bars in Dubai

 710. kupit svetilniki svetodiodnye ulichnye IP66 10W

 711. Bars in Dubai

 712. warren tow truck

 713. crosby shackle

 714. best rates towing

 715. tow truck company in university district

 716. towing service provider in southfield

 717. zavod svetodiodnye ulichnye svetilniki IP66 10W

 718. Schools in Dubai

 719. kupit svetilniki svetodiodnye 220V 10W

 720. zakazat svetodiodnye ulichnye svetilniki IP66 10W

 721. paleo eating

 722. Rent a car dubai

 723. caveman diet food list

 724. tender ulichnye svetilniki svetodiodnye 220V 10W

 725. zakazat svetodiodnye svetilniki 220V 10W

 726. Fine Dining in Dubai

 727. Parks in Dubai

 728. Café’s in Dubai

 729. zavod ulichnye svetodiodnye svetilniki 220V 10W

 730. marriage certificate in Hindi apostil procedure

 731. ketone supplement

 732. zakazat ulichnye svetilniki svetodiodnye 220V 10W

 733. Ladies Taxi

 734. Cheap Hotels in Dubai

 735. pruvit reviews

 736. paleo breakfast ideas

 737. paleo recipes

 738. PRS ulichnye svetilniki svetodiodnye 220V 10W

 739. Places to visit for kids

 740. sdo ulichnye svetilniki svetodiodnye 220V 10W

 741. tender svetodiodnye svetilniki ulichnye 220V 10W

 742. Dubai Night Life

 743. bystro svetodiodnye svetilniki ulichnye 220V 10W

 744. Café’s in Dubai

 745. FL svetodiodnye ulichnye svetilniki 220V 10W

 746. Dubai Weather

 747. 2017 svetilniki svetodiodnye ulichnye 220V 10W

 748. About UAE

 749. marriage certificate in Hindi legalization procedure

 750. PRS svetodiodnye ulichnye svetilniki 220V 10W

 751. yas waterworld

 752. Global Village

 753. bystro svetilniki svetodiodnye ulichnye 220V 10W

 754. paleo recipes

 755. kupit svetilniki ulichnye svetodiodnye 220V 10W

 756. pruvit reviews

 757. electric appliances

 758. samsung appliance service center

 759. https://www.youtube.com/watch?v=WKEBg1oa0tc

 760. appliance repair jobs

 761. caregiver certification california

 762. top 5 ketone supplements

 763. pruvit

 764. Instagram views

 765. likes on Instagram

 766. best ketone supplements

 767. pruvit keto os

 768. led screen

 769. giant led screen

 770. ketones

 771. nyc pedicabs

 772. event management company india

 773. ketone supplement

 774. these details

 775. visit this website

 776. led for sale

 777. ketone supplement

 778. led screen on rent

 779. visit our website

 780. paleo shopping list

 781. Appliance Repair West Covina

 782. paleo food list

 783. hop over to here

 784. Resources

 785. hop over to here

 786. paleo diet plan

 787. Online Services

 788. vehicle insurance company

 789. local car insurance companies

 790. vehicle insurance company

 791. mypsychicadvice

 792. home page

 793. web site

 794. tow truck service provider near midtown

 795. the best trucks

 796. home page

 797. www.mypsychicadvice.com/

 798. heavy truck service

 799. breakdown truck

 800. auto recycler parts

 801. www.mypsychicadvice.com

 802. web site

 803. how much does towing cost

 804. flatbed wreckers

 805. auto recycler parts

 806. mypsychicadvice.com

 807. car moving service

 808. towing ottawa

 809. www.mypsychicadvice.com/

 810. home page

 811. paleo diet foods

 812. get a quote for auto insurance

 813. emergency roadside assistance near ecorse

 814. the paleo diet

 815. tow truck cheap

 816. trash bin rental

 817. paleo diet menu

 818. waste removal

 819. Womens Plus Size Clothing

 820. wreckers

 821. paleo eating

 822. mypsychicadvice

 823. water softeners on sale

 824. take

 825. home water softening systems

 826. water softener iron

 827. water softener potassium

 828. hard water treatment system

 829. mypsychicadvice

 830. home page

 831. junk removal service

 832. www.mypsychicadvice.com/

 833. rolloff rental

 834. national caregiver certification course

 835. 5 yard dumpster rental

 836. construction debris removal

 837. reverse osmosis water softener

 838. roll off dumpster service

 839. mypsychicadvice

 840. web site

 841. best water softener for hard water

 842. national caregiver association

 843. hard water softener for home

 844. news

 845. affordable dumpsters

 846. soft water tank

 847. see here

 848. he has a good point

 849. whole house water filter

 850. dumpster rental sizes

 851. salt water softener

 852. dumpster central

 853. watrer softener Iowa

 854. dumpster central

 855. go to the website

 856. click this over here now

 857. make extra income

 858. Iron curtain

 859. caregiver certification practice test

 860. garbage dumpster rental prices

 861. youtube to mp3

 862. whole house water filter

 863. Full Report

 864. Your Domain Name

 865. these details

 866. Learn More Here

 867. check out this site

 868. important source

 869. use this link

 870. click for source

 871. this

 872. useful source

 873. more tips here

 874. use this link

 875. check

 876. Home Page

 877. pop over to these guys

 878. you can find out more

 879. Homepage

 880. browse around these guys

 881. Check Out Your URL

 882. see this

 883. visite site

 884. special info

 885. see it here

 886. promotorcheck

 887. promotorcheck.com

 888. see this site

 889. pop over to these guys

 890. trash bin rental

 891. learn this here now

 892. garbage dumpster

 893. seminary degree

 894. construction dumpster rental

 895. trash containers for rent

 896. checkmotorcycle

 897. waste removal

 898. demolition container rental

 899. trash containers for rent

 900. dumpster rental Auburndale

 901. promotorcheck

 902. he said

 903. Iron curtain

 904. More Info

 905. Dallas Church

 906. ccie security bootcamp

 907. ccie training india

 908. Home Page

 909. Learn More Here

 910. Youth group online church for teens and young people

 911. dumpster rental prices

 912. residential dumpster rental

 913. Largest CCIE Training Lab Infrastructure

 914. Go Here

 915. Go Here

 916. united healthcare news releases

 917. dynamic rewards

 918. construction waste dumpster rental

 919. roll off dumpster dimensions

 920. business dumpster rental

 921. average price for dumpster rental

 922. garbage removal services

 923. yard waste container rental

 924. appliance removal

 925. florida bue

 926. medica minnetonka

 927. anthem rewards

 928. cms reporting requirements 2015

 929. cost of a dumpster

 930. Aged Care Technolgy

 931. construction bin rental

 932. delta 4472

 933. medica healthy rewards

 934. medica health rewards

 935. Learn More Here

 936. 30 cubic yard dumpster

 937. trash service

 938. medica login for members

 939. dumpster disposal

 940. what does ahip stand for

 941. florida blue website

 942. disposal services

 943. junk removal

 944. medica healthy rewards

 945. medica member portal

 946. Home Care

 947. fyi activate

 948. myhealthpath

 949. More Info

 950. This Site

 951. medica members

 952. garbage dumpster rental

 953. portable dumpster rental

 954. trash dumpsters

 955. ahip chicago

 956. fyi activate

 957. product analyst job description

 958. Cartier Calibre Replica

 959. youtube.com

 960. Perfect Breitling Replica

 961. Jurong West Moneylender

 962. Jurong West Moneylender

 963. Jurong West Moneylender

 964. Homepage

 965. Read More Here

 966. start business in dubai | business consultant in dubai

 967. Lee's summit lawyer 816-524-0404

 968. take

 969. medical jobs

 970. mice removal service

 971. Bed bugs control service

 972. Commercial Rats control service

 973. Hublot Classic Replica

 974. https://www.facebook.com/Graphitii-Review-391483117896714/

 975. miracle bust pill review

 976. Bell & Ross Replica

 977. trash dumpsters to rent

 978. junk removal service

 979. rent a roll off dumpster

 980. 10 cubic yard dumpster

 981. yard debris removal

 982. waste management bin rental

 983. 20 cubic yard dumpster

 984. construction debris removal

 985. 10 yard dumpster rental

 986. 10 yard dumpster rental

 987. disposal bins

 988. garbage container rental

 989. waste dumpster

 990. 20 yard dumpster

 991. cheap dumpster rental

 992. dumpster rental wyandotte

 993. Horoscope

 994. dumpster rental washington twp

 995. dumpster rental redford

 996. dumpster rental westland

 997. List of top 10 CBSE Schools in Noida

 998. Προς όλους όσους αισθάνονται προδομένοι από την Οικονομία | Πρωτοβουλία δημιουργίας τοπικών δικτύων παραγωγών-καταναλωτών

 999. Προς όλους όσους αισθάνονται προδομένοι από την Οικονομία | Εκκολαπτήριο Ερευνητών Αειφορίας

 1000. Προς όλους όσους αισθάνονται προδομένοι από την Οικονομία « Soldier of fortune

Leave a Comment