Προς όλους όσους αισθάνονται προδομένοι από την Οικονομία

Μόλις αντίκρισα το παρακάτω άρθρο, ζήτησα άδεια να το μεταφράσω, γιατί είναι σαν να άκουγα τη φωνή μέσα μου που έχει πλέον γίνει κραυγή. Είναι, για μένα, αφενός μια κατεύθυνση που θα ήταν καλό να εξερευνήσουμε ως άνθρωποι και κάτοικοι στον πλανήτη γη και αφετέρου μια ευκαιρία να δούμε τα πράγματα αλλιώς και να αναρωτηθούμε τι χρειαζόμαστε για να επιζήσουμε. Να αναθεωρήσουμε δηλαδή τα θεμέλια πάνω στα οποία έχουμε χτίσει την κοινωνία και τη ζωή μας…και να ξεκινήσουμε προς έναν δρόμο που μας εκφράζει πλήρως.

«Με θεωρούν τρελό γιατί δε θα πουλήσω τις μέρες μου για χρυσό – και εγώ τους θεωρώ τρελούς γιατί νομίζουν πως οι μέρες μου έχουν τιμή.» –Kahlil Gibran

Καλό μας δρόμο λοιπόν!

[Γραμμένο από τον Kyle Chamberlain στα αγγλικά. Μετάφραση του αρχικού άρθρου από την Τίνα Λυμπέρη. Γλωσσική επιμέλεια: Ιωάννης Σαμψωνίδης.]

Προς όλους όσους αισθάνονται προδομένοι από την Οικονομία,

Μας λένε πως το πρόβλημά μας είναι ότι δεν υπάρχουν αρκετές δουλειές. Το μήνυμα αυτό είναι παντού. Τα μέσα ενημέρωσης μετράνε την κατάσταση της κοινωνίας μας με στατιστικές ανεργίας. Οι πολιτικοί αντιπαρατίθενται με θεατρικό τρόπο για το ποιος μπορεί να δημιουργήσει τις πιο πολλές δουλειές. Άνθρωποι παντού παλεύουν για τις λιγοστές θέσεις εργασίας σε εργοστάσια και εταιρείες.

Θα ήθελα να επισημάνω τη μεγάλη ειρωνεία της κατάστασης αυτής – οι περισσότεροι άνθρωποι μισούν τη δουλειά τους. Πόσους ανθρώπους γνωρίζετε που αγαπάνε τη δουλειά τους; Η αλήθεια είναι, πως οι περισσότεροι από εμάς με συνηθισμένες δουλειές, ίσα που τις αντέχουμε. Αν δεν τις χρειαζόμασταν θα προτιμούσαμε να μην τις κάνουμε.

Το εργασιακό ήθος και κυρίως η «σκληρή δουλειά» είναι κάτι για το οποίο είναι περήφανη η κοινωνία μας. Αλλά, αν θα θέλαμε να είμαστε ειλικρινείς, θα έπρεπε να ομολογήσουμε πως αποκαλούμε τους εαυτούς μας «σκληρά εργαζόμενους» κυρίως για να δικαιολογήσουμε τις καθημερινές κακομεταχειρήσεις, στερήσεις και ταπεινώσεις στο χώρο εργασίας. Νομίζω επίσης πως μπορούμε να συμφωνήσουμε στο ότι οι περισσότερες δουλειές μας δεν βελτιώνουν τον κόσμο.

Και όμως βρισκόμαστε στην οξύμωρη θέση να ικετεύουμε να μπούμε σε εργασιακούς ρόλους που μισούμε.

Καλό είναι να συνειδητοποιούμε ότι το «εργασιακά απασχολημένος» θα μπορούσε υπό συνθήκες να έχει την έννοια του «χρησιμοποιημένος». Ακριβώς δηλαδή όπως θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένα σφυρί και καρφιά, ο εργοδότης σάς απασχολεί ή σας χρησιμοποιεί. Ο όρος «χρησιμοποιημένος», πολύ εύστοχα περιγράφει τη σχέση με τους εργοδότες μας. Όπως οι πόρνες, έτσι και εμείς παραιτούμαστε από τον εαυτό μας και δινόμαστε σε ψεύτικες σχέσεις για μια ανούσια οικονομική απολαβή. Σε μια υγιή σχέση η αφοσίωσή μας ανταποδίδεται σε είδος. Αλλά σε μια σχέση χρήσης και κατάχρησης, το καλύτερο που μπορούμε να προσδοκούμε είναι ένας χρηματικός διακανονισμός.

Δεν πρέπει να μας εκπλήσσει, λοιπόν, ότι οι πολιτικοί και άλλοι ισχυροί άνθρωποι  επαινούν τον ενθουσιασμό μας για την εργασιακή απασχόληση και υπερασπίζονται αυτόν το σκοπό. Για την ελίτ, η ανεργία είναι μία κρίση, διότι αυτό σημαίνει ότι ο πληθυσμός δεν «χρησιμοποιείται» επαρκώς. Ένας «αχρησιμοποίητος» πληθυσμός είναι ασύμφορος και, ενδεχομένως, απείθαρχος. Έτσι, όταν οι πλούσιοι έρθουν να μας σώσουν, το κάνουν με την προσφορά θέσεων εργασίας, όπως λέει το σλόγκαν του Bill και Melinda Gates Foundation: «Πιστεύουμε ότι όλοι οι άνθρωποι αξίζουν την ευκαιρία να ζήσουν υγιείς και παραγωγικές ζωές.» (δική μου έμφαση)

Η εργασιακή απασχόληση έχει γίνει σχεδόν αδιαχώριστη από άλλες αξίες, όπως την ευθύνη και την ανθρώπινη ευημερία. Στην κουλτούρα μας, η προώθηση της εργασιακής απασχόλησης έχει γίνει συνώνυμη με την υποστήριξη των οικογενειών, των κοινοτήτων και των χωρών. Σε μια εποχή που είμαστε τόσο απόλυτα εξαρτημένοι από την εργασιακή απασχόληση και την οικονομία για την επιβίωσή μας, το να είσαι ενάντια στην δουλειά είναι σαν να είσαι ενάντια στη ζωή. Ποιος λοιπόν, εκτός από τον πιο τεμπέλη και ουτοπικό χίπυ, θα ήταν ενάντια στην εργασία;

Αλλά ας μην ξεχνάμε πως οι άνθρωποι δεν ήταν πάντα τόσο εξαρτημένοι για την επιβίωση από «θέσεις εργασίας» όπως τις αντιλαμβανόμαστε σήμερα ή από την οικονομία. Στην πραγματικότητα ήμασταν κυνηγοί και συλλέκτες για το μεγαλύτερο διάστημα της ύπαρξής μας. Τα χρήματα, η οικονομία, ακόμη και η καλλιέργεια της γης είναι σχετικά πρόσφατες επινοήσεις. Τα βγάλαμε από το μυαλό μας. Και, μέχρι πολύ πρόσφατα στην ιστορία, οι θέσεις εργασίας ήταν απλώς μέρος μιας μικτής στρατηγικής για επιβίωση που χρησιμοποιούσαν οι μεγάλες οικογένειες για να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές ανάγκες τους. Το κυνήγι, η συλλογή, η κηπουρική, η χειροτεχνία, οι δωρεές, η συνεργασία, το εμπόριο και η αυτοαπασχόληση, είναι όλα απολύτως βιώσιμοι τρόποι για να καλύψουμε τις ανάγκες επιβίωσής μας. Οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας αναγνώριζαν ότι τα χρήματα δεν ήταν πάντα ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ικανοποιηθεί μια ανάγκη τους. Ζώντας αποκλειστικά από έναν μισθό ήταν ένα μοντέλο ζωής για τους πλούσιους της πόλης.

Σε ορισμένες ιστορικές περιόδους, ήταν δυνατόν για κάποιους ανθρώπους να χρησιμοποιούν το νόμισμα για να διατηρούν μια ευημερία δυσανάλογη σε σχέση με την πραγματική αξία της εργασίας τους. Μπορεί να πλησιάζει το τέλος της εν λόγω περιόδου. Δυστυχώς, οι εναλλακτικές λύσεις στην εργασιακή απασχόληση σπανίζουν.

Δεν είναι κάτι που διδάσκεται στο μάθημα της ιστορίας, αλλά η εξάρτησή μας από τις θέσεις εργασίας προέρχεται τελικά από την καταστροφή και την μονοπώληση του περιβάλλοντός μας. Οι άνθρωποι κάποτε στηρίχθηκαν αποκλειστικά στους ελεύθερους φυσικούς πόρους. Η τάση προς μια γενικευμένη εργασιακή απασχόληση ακολούθησε την καταστροφή των πόρων αυτών. Όταν τα πράγματα που χρειαζόμαστε δεν διατίθενται ελεύθερα στη φύση, είμαστε αναγκασμένοι να εργαζόμαστε σε όλο και πιο περίπλοκες και αμφίβολες μεθόδους εξόρυξης φυσικών πόρων. Η ιστορία της σχέσης του πολιτισμού μας με τους Ινδιάνους της Αμερικής και άλλων αυτόχθονων πολιτισμών, παρουσιάζει το συνηθισμένο αυτό μοτίβο.

«Οι νέοι μου άνδρες δεν πρέπει ποτέ να εργαστούν. Οι άνδρες που εργάζονται δεν μπορούν να ονειρεύονται – και η σοφία έρχεται σε μας μέσω των ονείρων. Μου ζητάτε να οργώσω το έδαφος. Να πάρω ένα μαχαίρι και να σκίσω το στήθος της μητέρας μου; Όταν πεθάνω, εκείνη δεν θα με πάρει στο στήθος της για να ξεκουραστώ. Μου ζητάτε να σκάψω για πέτρα. Να σκάψω κάτω από το δέρμα της για τα οστά της; Όταν θα πεθάνω, δεν θα μπορώ να μπω στο σώμα της για να ξαναγεννηθώ. Θα μου ζητήσετε να κόψω τα χόρτα, να φτιάξω σανό και να το πουλήσω και να είμαι πλούσιος όπως οι λευκοί άνδρες. Αλλά πώς να  τολμήσω να κόψω τα μαλλιά της μητέρας μου; » – Smohala, Wanapum πνευματικός ηγέτης, 1851

Ξανά και ξανά, η αντίσταση των ιθαγενών στην εργασία, όπως την ξέρουμε, σταμάτησε μόνο όταν η πρόσβαση στους παραδοσιακούς τους πόρους για επιβίωση διακόπηκε.

«Ο λαός μου δεν καλλιεργούσε και δεν είχε καμία χρήση για τις καλλιέργειες μέχρι που ο σολομός άρχισε να εξαφανίζεται από τα ρέματα και τα ποτάμια. Οι ρυπαντικές δραστηριότητες των λευκών και τα εμπορικά έργα αλιείας ήταν η αιτία για αυτό. Κάθε χρόνο, οι Κόλβιλ έβρισκαν όλο και λιγότερο σολομό που δεν ήταν αρκετός για να ζήσουν, και έτσι άρχισαν να καλλιεργούν για να επιζήσουν. Τελικά, φράγματα κατασκευάστηκαν στην Κολομβία και ο σολομός σταμάτησε εντελώς να έρχεται πάνω από το Grand Coulee. Ο σολομός είχε φύγει και τα υψηλής απόδοσης τουφέκια κάνουν περίπου το ίδιο για τα θηράματά μας. Μέχρι να δούμε την ανάγκη να καλλιεργήσουμε, οι νεότερες γενιές συνειδητοποίησαν πως οι πρόγονοί τους είχαν αφήσει τους λευκούς να έχουν την πλουσιότερη και πιο εύφορη γη. Και ήταν πολύ αργά για να την πάρουν πίσω.»— Mourning Dove, Colville author, 1888-1936

Οι ιθαγενείς δεν ήταν οι μόνοι άνθρωποι που αναγκάστηκαν να αντιμετωπίσουν την καταστροφή των πόρων και την μονοπώληση. Εταιρείες και κυβερνήσεις περιθωριοποιούν ενεργά την πρόσβασή μας σε καθαρό νερό, υγιεινή διατροφή, ασφαλές καταφύγιο, καθώς και κοινωνική υποστήριξη. Όλα αυτά τα πράγματα, ενώ παρέχονταν ελεύθερα από το περιβάλλον μας, είναι πλέον ολοένα και πιο ακριβά.

Δεν είναι μόνο το φυσικό μας περιβάλλον που καταστρέφεται. Το κοινωνικό και ψυχολογικό μας περιβάλλον δέχεται επίσης επίθεση. Οικονομικές πιέσεις, διαφημίσεις και προπαγάνδα έχουν υπονομεύσει την αυτάρκεια των οικογενειών και των κοινοτήτων. Ίσως η τελική νίκη του καταναλωτισμού είναι ότι πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει την ικανότητά τους να βρίσκουν νόημα έξω από τη δουλειά. Πολλοί άνθρωποι θα σας πουν ότι απλά δεν ξέρουν πώς να περνούν το χρόνο τους χωρίς δουλειά. Μπορούν πραγματικά να μη βλέπουν μεγαλύτερη αξία στη ζωή τους; Χωρίς σεβασμό για τον εαυτό μας και την υποστήριξη των άλλων δεν υπάρχει περίπτωση να βγούμε από αυτό το καταχρηστικό σύστημα.

Η επιρροή της ισχυρής μειονότητας του κόσμου δεν πρέπει να υποτιμηθεί. Αλλά εκείνοι από μας σε προνομιακές χώρες πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτή η οικονομική «κρίση» οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον κόσμο και ίσως στην ίδια τη μητέρα φύση, η οποία επιτέλους μας αναγκάζει να αποκαλύψουμε τα χαρτιά μας. Το γεγονός ότι η οικονομική μας ευημερία μπορεί να παραπέσει τόσο γρήγορα είναι η απόδειξη ότι ο πλούτος μας δεν βασίζεται στην πραγματική αξία της εργασίας μας, αλλά στην επιτυχία μας σε ένα παραπλανητικό παιχνίδι εκμετάλλευσης.

Ο τρόπος ζωής μας έχει επίσης εξαρτηθεί από τους περιορισμένους ορυκτούς ενεργειακούς πόρους, χωρίς να αναφέρουμε τα απειλούμενα εδάφη, νερά και δάση. Και ο κόσμος συνωστίζεται όλο και περισσότερο. Ίσως είναι καιρός να καταλάβουμε το πώς είναι πραγματικά να ζούμε μέσα στα όρια αυτών που διαθέτουμε.

Αλλά ας είμαστε σαφείς. Δεν χρειαζόμαστε περισσότερες θέσεις εργασίας. Χρειαζόμαστε πρόσβαση στα βασικά της επιβίωσης. Δεν χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα. Χρειαζόμαστε να θεραπεύσουμε το περιβάλλον μας. Δεν χρειαζόμαστε εργοδότες να μας κρατήσουν απασχολημένους. Χρειαζόμαστε χρόνο να μετατρέψουμε τις κοινότητές μας σε υγιή οικοσυστήματα για ανθρώπους και πάλι.

Όσο λιγότερο συμμετέχουμε σε αυτή την καταχρηστική οικονομία, τόσο το καλύτερο. 10% ανεργία είναι αξιοθρήνητη. Χρειαζόμαστε 90% ανεργία! Αν πραγματικά δυσανασχετούμε με αυτό το σύστημα, ας κερδίσουμε λιγότερα χρήματα, ας αγοράσουμε λιγότερα και ας μας ανήκουν λιγότερα. Ας επενδύσουμε το χρόνο, την ενέργεια και τους πόρους μας σε πράγματα που δεν μπορούν να φορολογηθούν ή να παρασιτιθούν από τις εταιρίες. Ας ασχοληθούμε όχι με χρήματα, αλλά με ενέργεια, θρεπτικές ουσίες, υλικά, τοπικά νομίσματα και σχέσεις. Ας μην επεκταθούμε, ας σταθεροποιηθούμε. Ας απολαύσουμε την τέχνη, τον πολιτισμό και την αναψυχή. Ίσως μπορούμε να ανατρέψουμε την πυραμίδα συρρικνώνοντας τον πάτο της.

Η δουλειά μας είναι η ακόλουθη: Χρειάζεται να αποταμιεύουμε το νερό όποτε βρέχει και να το κάνουμε διαθέσιμο. Χρειάζεται να κάνουμε τα βρώσιμα φυτά να μεγαλώνουν έτσι, ώστε να είναι τόσα πολλά που δεν θα μπορούμε ούτε να τα χαρίσουμε. Χρειάζεται να θυμηθούμε πως να χτίζουμε σπίτια με φυσικούς τρόπους και κυρίως χωρίς να χρεωνόμαστε με δάνεια για αυτά. Χρειάζεται να ξεκινήσουμε να δημιουργούμε ευκαιρίες εκεί που ζούμε, ώστε να χρειαζόμαστε λιγότερες μετακινήσεις. Χρειάζεται να πάρουμε τον έλεγχο της γης και των πόρων από τις ισχυρές μειονότητες. Χρειαζόμαστε ενοποιητικές και βιώσιμες μεθόδους για τη διαχείριση της γης. Χρειάζεται να δημιουργούμε κτηνοτροφικές φάρμες με έναν τρόπο που θα κάνει τα θηράματα αφθονότερα. Χρειάζεται να καλλιεργούμε με τέτοιο τρόπο που θα κάνει τα δάση να αυξάνονται. Χρειάζεται να χρησιμοποιούμε την ενέργεια με τρόπο που θα δημιουργεί ειρήνη και σταθερότητα. Χρειάζεται να ενισχύσουμε τους κοινωνικούς μας δεσμούς.

Αν εξακολουθείτε να έχετε μια δουλειά, να βάλετε τα πάντα σε τάξη και να την παρατήσετε! Κάντε το όσο πιο σύντομα μπορείτε, γιατί ποτέ στην ιστορία δεν είχαμε μια πιο σημαντική δουλειά να κάνουμε.

Σημείωση: Για να βοηθήσετε την εξάπλωση της permaculture στην Ελλάδα μέσω της προ-αγοράς του πρώτου πλήρες οδηγού permaculture, δείτε εδώ.

27 Comments

 1. Angie Pangie

  on 19th Feb, 12 03:02pm

  I was having a conversation this weekend re: people being defined by their jobs. I'm growing increasingly frustrated by this, as it seems people don't have an identity beyond what they do, and in agreeance with the article, almost everyone I know hates their job. How can you remain defined by that which you hate? It's ludicrous! I think it will be a slow generational change for people to realise this and that the way the world is structured has to change. BUT more and more people are feeling the need for change that resonates within all of us…in some louder than others.

  reply to this comment

 2. αννα

  on 20th Feb, 12 06:02pm

  “η εξάρτησή μας από τις θέσεις εργασίας προέρχεται τελικά από την καταστροφή και την μονοπώληση του περιβάλλοντός μας…”

  Δεν το είχα σκεφτεί έτσι, και πόσο αλήθεια είναι! Αυτό που έχουν καταφέρει είναι να κάνουν τα δικά τους συρρέοντα δικά μας κοινωνικά στερεότυπα… βαθιά σκαλισμένα μέσα μας. Θέλει πυγμή και θετικισμό και παραδειγματισμό για κάνει κάποιος το μετέωρο βήμα του πελαργού και δει την αξία του πέρα από αυτά τα στερεότυπα. Τα ταξίδια στο εξωτερικό μπορούν να ανοίξουν τα μάτια αλλά νομίζω ότι η καρδία θέλει παρέα όπως και η αλλαγή.

  Αν στις επόμενες εκλογές κατέβαινε ένας άνθρωπος με αυτό το κείμενο ως την βάση των έργων του, θα γινότανε χαμός!!!

  Καταπληκτικό κείμενο, το έστειλα σε όλους τους φίλους που δεν έστειλα το Αγγλικό.

  reply to this comment

  • Hastaroth

   on 21st May, 12 09:05am

   "Τα ταξίδια στο εξωτερικό μπορούν να ανοίξουν τα μάτια"
   αλλά δέν γίνεται να τά κάνης περπατώντας.
   Ωραίες οι ονειροπολήσεις,αλλά η εποχή τού Αδάμ και τής Εύας έχει περάσει πρό πολλού.

   reply to this comment

 3. Ιωάννης Αυγουστάτ&om

  on 20th Feb, 12 07:02pm

  Εξαιρετικό Τίνα, σ'ευχαριστούμε πολύ για τη μετάφραση! Η παρούσα κρίση μπορεί να βιωθεί παθητικά σαν καταστροφή ή να ειδωθεί ως μια ευκαιρία επαναπροσδιορισμού τόσο ατομικού όσο και κοινωνικού. Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη ιστορική καμπή. Από τις αποφάσεις που θα πάρουμε και από τη στάση που θα κρατήσουμε θα εξαρτηθεί το μέλλον μας και το μέλλον των επόμενων γενεών. Έχουμε τη δυνατότητα να αποτινάξουμε από πάνω μας όλα τα λάθη του παρελθόντος και να κάνουμε μια νέα αρχή, βασισμένη σε υγιείς βάσεις. Η λέξη «ανάπτυξη» δεν πρέπει να σημαίνει αποκλειστικά παραγωγή και διανομή υλικών αγαθών με την μεγιστοποίηση του χρηματικού κέρδους, αλλά κυρίως ανάπτυξη των ανθρώπινων όντων.
  Όπως υποστηρίζει ο Νοάμ Τσόμσκι : «Σκοπός μιας δημοκρατικής κοινωνίας δεν είναι η παραγωγή αγαθών, αλλά η δημιουργία ελεύθερων ανθρώπινων υπάρξεων».

  reply to this comment

 4. kangouro

  on 20th Feb, 12 08:02pm

  Ευχαριστώ συνταξιδιιώτες για τη συμπαράστασή σας σε αυτή την κίνηση. Ηρθε η ώρα να ενωθούμε, να επαναπροσδιοριστούμε και να δημιουργούμε τις συνθήκες που φροντίζουν και εμάς και τον πλανήτη μας. Μαζί μπορούμε να κάνουμε θαύματα! Η αγάπη νικάει τα πάντα! Σας αγκαλιάζω σφιχτά!

  reply to this comment

 5. kostas

  on 21st Feb, 12 02:02am

  empros pros ta pisw diladi,
  stin epoxi twn spilaiwn, e ti na pw, xillies fores kalutera i papariga kai o stalin

  alla wra pou to skeftomai mipws i troika auto to sxedio efarmozei telika, ara mexri to 90% anergia exoume dromo
  zitw i troika diladi

  reply to this comment

  • Καροτάκι

   on 1st Mar, 12 12:03pm

   άμα έχεις πάρει λάθος τραίνο, σε όποια στάση και να κατέβεις πάλι σε λάθος μέρος θα είσαι.

   reply to this comment

   • kangouro

    on 2nd Mar, 12 09:03pm

    είτε πιστεύεις ότι είναι σωστό, είτε πιστεύεις ότι είναι λάθος, είσαι σωστός. Όλα EINAI…απλά. Εμείς, με τον εγωισμό μας «κρίνουμε» αν κάτι είναι σωστό ή λάθος, αλλά στην τελική η κάθε κατάσταση είναι μια απίθανη ευκαιρία να δημιουργήσουμε κάτι που δεν είχαμε καν φανταστεί! Πόσες φορές έχεις πάρει μια απόφαση που ήταν λάθος στο μυαλό σου και στην τελική ήταν ό,τι καλύτερο για σένα;;; χμμμμ;; Τώρα έχω φτάσει στο σημείο, που αν δε βγει κάτι όπως το φανταζόμουνα, είμαι όλο χαρά γιατί ο κόσμος είναι γεμάτος εκπλήξεις! Μια διαφορετική αντίληψη, I guess!

    reply to this comment

 6. γιαννης

  on 21st Feb, 12 07:02pm

  φιλε μου τα ξερω ολα απο τοτε που γενηθηκα. εχω εργαστει πολυ σκληρα στην ζωη μου και παντα ηξερα πως εκανα λαθος κανεις ομως ποτε δεν με πιστεψε………σε ευχαριστωυι

  reply to this comment

 7. Αντώνης Χατζηθωμάς

  on 22nd Feb, 12 01:02am

  Πολύ καλό θα το κοινοποιήσω! Μπράβο!!

  reply to this comment

 8. permaculturehellas

  on 22nd Feb, 12 10:02am

  Εξαιρετικά εύστοχο, αξιζει να κυκλοφορήσει ευρέως.
  ευχαριστούμε Τίνα!!

  reply to this comment

 9. Barbara Theocharidou

  on 23rd Feb, 12 01:02pm

  Αγαπητή Τίνα εδώ είναι και η φιλοσοφία της ζωής, πράγματι έπιασες το νόημα της.

  reply to this comment

 10. Barbara Theocharidou

  on 23rd Feb, 12 02:02pm

  Τίνα ευχαριστώ, εδώ είναι και οι ανθρώπινες αξίες

  reply to this comment

 11. nomadicuniversality

  on 23rd Feb, 12 03:02pm

  Ενδιαφέρον κείμενο.
  Με αυτά για την εργασία συμφωνώ απολύτως, τα περί του περιβάλλοντος ίσως λίγο απλουστευτικά.
  Ας μου επιτραπούν δύο παρατηρήσεις επί λεπτομερειών, από "επαγγελματική διαστροφή":
  Σε ένα σημείο το κείμενο αναφέρει "δική μου έμφαση", αλλά προηγουμένως δεν υπάρχει καμία έμφαση.
  Λέξη "παρασιτιθούν" δεν υπάρχει στα ελληνικά. Τι έλεγε το πρωτότυπο;

  reply to this comment

  • kangouro

   on 23rd Feb, 12 03:02pm

   Ευχαριστώ για τις λεπτομέρειες, που αν και τελειομανής, μου διαφεύγουν. Έφτιαξα την έμφαση. "παρασιτιθούν" ήταν μια προσπάθεια να μεταφράσω τη λέξη "parasitized". In context: "Let’s invest our time, energy, and resources in things that can’t be taxed or parisitized by corporations." Αν έχεις μια καλύτερη πρόταση, την περιμένω!

   reply to this comment

 12. Vagelis4VP

  on 24th Feb, 12 07:02pm

  Χρειάζεται το Venus Project, και η Resource Based Economy!!!

  reply to this comment

 13. Alex GraphicD

  on 25th Feb, 12 10:02am

  Τελειο το αρθρο. Οποιος θελει να μαθει για ενα κοινωνικο σχεδιο χωρις χρηματα, κυβερνησεις και στρατους ας επισκεφτει:
  thevenusprojet.com

  reply to this comment

 14. Βλαδίμηρος

  on 28th Feb, 12 02:02am

  Ωραιότατο! Πραγματικό παραλήρημα μικροαστού! Και εις ανώτερα!

  reply to this comment

 15. dofmercy

  on 28th Feb, 12 04:02am

  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  reply to this comment

 16. γιαννης

  on 2nd Mar, 12 06:03pm

  Είμαι 22 χρονών και αυτό που παρατηρώ είναι μια κοινωνία ανθρώπων(και δεν μιλαώ μόνο για την ελλάδα) στην οποία ο ένας κοιτάει να πατήσει πάνω στον άλλο ,για να φανεί ανώτερος,την ώρα που είμαστε άμεσα ή έμμεσα συνδεδεμένοι όλοι και είτε δεν το ξέρουμε είτε εθελοτυφλούμε είτε είμαστε μαζόχες και σαδιστές.Μια κοινωνία που δρα έτσι δεν πάει εξελίσετε.Οι άνθρωποι έχουν κλειστεί τόσο στο εγώ τους και δεν κοιτάνε δίπλα τους ή λένε εμένα δεν με αφορά.Μα πως???ότι συμβαίνει σε μένα επιρεάζει και σένα εκτός βέβαια αν ζεις μόνος σου και καταναλώνεις αυτά που παράγεις χωρίς να έχεις συναναστροφές με κανέναν άλλο.Όσο για την ελίτ εμείς την κάνουμε να φαίνεται ελίτ,εμείς κάνουμε τους πλούσιους και τους φτωχούς και όταν λέω εμείς εννοώ όλους εμάς που παράγουμε.

  reply to this comment

  • γιαννης

   on 2nd Mar, 12 06:03pm

   Εμείς είμαστε τα μέσα εμείς είμαστε το σύστημα εμείς είμαστε το κράτος δεν υπάρχουν άλλοι εκτός αν υπάρχουν τίποτα εξωγήινοι και δεν το ξέρω.Φυσικά δεν μπορείς να καταργήσεις με την μία στο σύστημα που ήδη έχεις γιατί μέσα εκεί λειτουργούν όλα αλλά θα πρέπει να δουλέψουμε ώστε να τα αλλάξουμε και όχι να το διατηρούμε.Θα πρέπει να βρίσκονται οι άνθρωποι και να μιλάνε αλλά και να κάννουν πράξεις παράλληλα γιατί αυτές μετράνε και αυτές μένουν στο τέλος.Ρωτάτε τον εαυτό σας <<γιατί<<?? κάθε φορά που βλέπετε να συμβαίνει κάτι και μην σταματίσετε,θα ανακαλήψετε πράγματα που και οι ίδιοι αγνοείτε και θα αλλάξει ο τρόπος που θα δείτε τα πράγματα

   reply to this comment

   • kangouro

    on 2nd Mar, 12 08:03pm

    Μπράβο Γιάννη, ευτυχώς καταλαβαίνεις τα σημαντικά από μικρή ηλικία! Πολλές φορές πρέπει να στριμωχτούμε για να δούμε τα πράγματα αλλιώς, αλλά αν το πάρουμε απόφαση, μπορούμε να αρχίσουμε τώρα: http://www.kangouro.gr/change-your-view/

    Μόλις έγραψα και ένα άλλο άρθρο πάνω σε αυτά που λες, το οποίο θα αναρτήσω από εβδομάδα. Συνέχισε να μεταδίδεις τις ιδέες σου με αγάπη και μέσω δικών σου πράξεων/παραδειγμάτων, αντί να σπας το κεφάλι σου…και θα δεις πως θα αλλάξουν!

    reply to this comment

 17. Βλαδίμηρος

  on 4th Mar, 12 03:03pm

  Ένα απολύτως αντιδραστικό παραλήρημα!
  … κι όταν φωνάζουν οι άλλοι "ομπρός!"
  εσύ φωνάζεις "πίσω!"
  (Κ. Βάρναλη, "Παρωδία στο Αν του Κίπλινγκ")

  reply to this comment

 18. Πάρα πολύ ωραίο κείμενο. Θα το αναδημοσιεύσω στο blog μου (ελπίζω να μην υπάρχει κάποιο πρόβλημα.) Αν θέλεις μπες και δες κι εσύ το δικό μου, έχω κάποια άρθρα που ίσως να σου αρέσουν. http://anthrwpos-apanthrwpos.blogspot.com/

  reply to this comment

 19. Hastaroth

  on 21st May, 12 09:05am

  Χμμ μάλιστα.
  Πίσω λοιπόν στίς σπηλιές.
  Αλλά ξέχασα,και τίς σπηλιές πρέπει να τίς σκάψη κανείς,δέν φυτρώνουν οπουδήποτε.

  reply to this comment

 20. Wine Reviews

  on 7th Apr, 13 12:04am

  I think in a poor economy, people still flood to luxuries, and the extremes get wider. It is the middle ground that suffers the most.

  reply to this comment

2 Trackbacks

 1. confiável

 2. hotel auschwitz

 3. Beach

 4. Buy Viagra Online

 5. Marketing

 6. Media

 7. Jim Fetzer

 8. hopkinton interior designer

 9. Wrentham car insurance

 10. Massachusetts best insurance rates

 11. Franklin Massachusetts business insurance

 12. Get the facts

 13. Plainville auto insurance

 14. Scitaute Massachusetts movers

 15. Palm beach moving company East coast movers

 16. movers

 17. Boston CPA

 18. limousinenservice porn

 19. Zonnepanelen

 20. hanlon and associates

 21. best free porn websites

 22. best pornsite

 23. click here

 24. top free porn

 25. Fetish Porn Sites

 26. Fetish Porn Sites

 27. Compare 30 of the top travel websites

 28. Compare 30 of the top travel websites

 29. Over 1 million reviews

 30. car accident lawyer san diego

 31. Spuitkurk

 32. Fix My Profile

 33. felt board stories for toddlers

 34. printable worksheets

 35. preschool printables

 36. felt board stories for sale

 37. felt board stories

 38. preschool printables

 39. san diego slip and fall lawyers

 40. felt board stories for preschool

 41. felt board stories

 42. felt sets for Pre-K

 43. Ragnarok Online

 44. felt board stories

 45. clinics in jumeirah

 46. felt stories

 47. felt board story sets

 48. felt board stories for preschool

 49. felt sets for Pre-K

 50. car accident attorney in san diego

 51. toddler felt board stories

 52. preschool printables

 53. Token

 54. felt board stories for toddlers

 55. preschool printables

 56. felt board story sets

 57. felt board stories for sale

 58. printable worksheets

 59. toddler felt board stories

 60. Bitcoin

 61. felt board stories

 62. felt board stories for toddlers

 63. felt sets

 64. san diego's top personal injury lawyer

 65. printable worksheets

 66. Orlando florida and surrounding areas

 67. printable worksheets

 68. felt stories

 69. vortex bong

 70. printable worksheets

 71. felt board stories for toddlers

 72. toddler felt board stories

 73. toddler felt board stories

 74. WordPress

 75. preschool worksheets

 76. felt stories

 77. felt sets

 78. san diego motorcycle lawyer

 79. Seamless Rain Gutters

 80. preschool felt board stories

 81. Hollywood Hairsystem

 82. Rechtsanwalt

 83. VirtueMart

 84. CTFO

 85. Dog Training Collar

 86. boiler repair bayswater

 87. felt board stories

 88. preschool worksheets

 89. felt stories

 90. toddler felt board stories

 91. felt board stories for preschool

 92. felt board stories for preschool

 93. toddler felt board stories

 94. felt sets for Pre-K

 95. felt board stories for sale

 96. printable worksheets

 97. felt board story sets

 98. felt sets for Pre-K

 99. felt board stories for preschool

 100. felt board stories for preschool

 101. printable worksheets

 102. felt board story sets

 103. felt sets

 104. felt board stories for toddlers

 105. felt sets

 106. felt board stories for toddlers

 107. Leonard Pozner

 108. felt stories

 109. printable worksheets

 110. toddler felt board stories

 111. felt sets

 112. toddler felt board stories

 113. preschool printables

 114. Money Lender From Singapore

 115. felt board stories for preschool

 116. preschool printables

 117. toddler felt board stories

 118. felt stories

 119. preschool felt board stories

 120. Buy Crypto

 121. felt board stories

 122. preschool printables

 123. toddler felt board stories

 124. felt stories

 125. felt sets for Pre-K

 126. スーパーコピーブランド

 127. felt story for toddlers

 128. felt board stories for infants

 129. felt stories

 130. toddler felt board stories

 131. kindergarten stories

 132. flannel boards

 133. printable flannel board stories

 134. flannel story

 135. John Turek Boca Raton Police

 136. felt stories for prek

 137. felt board stories for preschool

 138. felt sets for Pre-K

 139. felt board stories for sale

 140. felt sets for Pre-K

 141. felt board stories for sale

 142. Customer Database Management

 143. goldilocks and the three bears

 144. Tour & Expense Management

 145. flannel stories for toddlers

 146. felt board stories

 147. felt story for preschool

 148. felt stories

 149. felt story board set for toddlers

 150. felt board stories for preschool

 151. pattern worksheets for preschoolers

 152. preschool printables

 153. bible felt board

 154. storytelling felt board stories

 155. felt story

 156. Complaint and Service Management

 157. felt stories

 158. John Turek Boca Raton Police

 159. cut and paste alphabet worksheets

 160. printable worksheets

 161. felt stories

 162. felt board stories

 163. Task Management

 164. baa baa black sheep

 165. Document Management System

 166. Work Flow Management

 167. printable worksheets

 168. flannel board stories for infants

 169. preschool worksheets

 170. Contact Follow ups Management

 171. Lead Management

 172. Task Management

 173. Lead Management

 174. Task Management

 175. Work Flow Management

 176. john turek boca raton

 177. Complaint and Service Management

 178. CRM

 179. Salesforce

 180. Driver training course

 181. Pop Beats for Sale

 182. Dr Robert H Keller

 183. Lifestyle blog

 184. Scrapbookblog.co.uk

 185. travel blog

 186. Lifestyle & Travel vlog

 187. Lifestyle & Travel vlog

 188. Scrapbookblog.co.uk

 189. Lifestyle blog

 190. parenting blog

 191. Scrapbook Blog

 192. travel blog

 193. buy lr44 battery compatible

 194. alkaline a76 battery

 195. cr2032 battery lithium 3v

 196. cr 1632 lithium battery

 197. gpa76 button battery

 198. l1325 battery

 199. l1154f battery

 200. px76 battery

 201. 2cr11108 6v lithium battery

 202. cr 2450 lithium battery

 203. gpa76 alkaline cell

 204. l1154f vinergy battery

 205. Battery Super shop

 206. where to find lr1130 alkaline battery

 207. ag10 button battery is a 1.5 v alkaline battery

 208. ag10 button cell

 209. iPhone 7 128GB

 210. VIP Financing Solutions

 211. wow legion cheap us

 212. free tube

 213. wow boost service eu

 214. images of aluminium doors

 215. wow boost service eu

 216. aluminum windows for sale

 217. Online tutors

 218. wow boost service us

 219. antorus heroic loot

 220. Puppies Singapore

 221. commercial aluminum window manufacturers

 222. commercial aluminum windows

 223. payday loans no credit check usa

 224. Puppy sg

 225. mp3

 226. forskolin purchase

 227. ray ban, ray ban australia

 228. GST Return Filing

 229. Wish Promo Code

 230. Wish Promo Codes 2018

 231. Code Promo Wish

 232. Sex videos

 233. Longchamp Outlet Online

 234. Willhaul Transportation Inc

 235. Midwest Data Logistics IL

 236. https://amishfurnitureonline0.tumblr.com/

 237. see also

 238. auto insurance specialists

 239. car insurance with roadside assistance

 240. car towing a car

 241. Tank Trouble game

 242. this page

 243. Tank Trouble 3

 244. emergency roadside service indian village

 245. auto insurence

 246. straps for truck

 247. BYOB Fitness

 248. BYOB Fitness

 249. BYOB Fitness

 250. airport auto wrecking

 251. towing service provider midtown

 252. tow truck wreckers for sale

 253. insurance qoutes

 254. townearg service near detroit mi

 255. BYOB Fitness

 256. vehicle ins

 257. Learn More

 258. Blog

 259. wrecker truck

 260. towing service downtown detroit mi

 261. roadside service plans

 262. Learn More

 263. Nicole

 264. mobile jump start service

 265. Tamara

 266. emergency roadside assistance

 267. Learn More

 268. Learn More

 269. emergency road service

 270. http://twostoryex.blog.fc2.com/

 271. jump starting service

 272. get a car insurance quote

 273. currency exchange

 274. lockout service

 275. roadside assistance

 276. click here

 277. Empresa

 278. towing eastpointe

 279. Empresa

 280. collision insurance coverage

 281. insurance qoutes

 282. Emprendimiento

 283. QuieroTuNegocio

 284. click here

 285. towing rosedale park

 286. towing service metro detroit

 287. wrecker truck

 288. heavy duty wrecker for sale

 289. free auto quote

 290. Oportunidad

 291. cheap tow truck for sale

 292. Ecuador

 293. flat bed truck

 294. list of car insurance companies

 295. free quote on car insurance

 296. auto lockout service

 297. Negocio

 298. Empresa

 299. mobile roadside assistance

 300. auto recycler parts

 301. emergency gas assistance

 302. flatbed wreckers

 303. auto insurance agency

 304. Venta

 305. tow truck in detroit

 306. mobile tire service

 307. Emprendimiento

 308. wire stripper crimper machine

 309. how to reset windows 7 password

 310. buy china goods

 311. wedding dress

 312. astrology

 313. 4wd Accessories

 314. Wolfgang Halbig

 315. curtain mould removal

 316. snowboard lesson

 317. snowboard yoga

 318. expert snowboard lessons

 319. England Transportation LLC

 320. snowboard tips

 321. snowboard lesson

 322. advanced snowboard lessons

 323. how to snowboard

 324. advanced snowboard lessons

 325. learn snowboarding

 326. camping and outdoor stores

 327. grand canyon

 328. online snowboard lessons

 329. beginner snowboard lessons

 330. learn snowboarding

 331. snowboard

 332. online snowboard lessons

 333. snowboard gear

 334. Virtual Snowboard Lessons

 335. unisex pants

 336. defy cursive

 337. snowboard IQ

 338. mens hoodies

 339. snowboard health

 340. defy futuristic pants

 341. snowboard

 342. learn snowboarding

 343. Sleep Mask

 344. snowboard yoga

 345. childrens tees

 346. Los Angeles Escorts

 347. car & home insurance companies

 348. Social Media Marketing

 349. Social Media Marketing

 350. Progressive quote

 351. Leonard Pozner

 352. allstate car insurance quote

 353. watch & download hot videos

 354. condos for sale pattaya

 355. pattaya properies

 356. pratumnak

 357. jomtien condo sales

 358. apple cider vinegar benefits

 359. apple cider vinegar for constipation

 360. property pattaya

 361. apple cider vinegar 81 unique uses

 362. apple cider vinegar ear infection

 363. under 1 million baht condo

 364. apple cider vinegar 16 oz

 365. 2 tbsp apple cider vinegar 8 oz. water

 366. baansuan

 367. apple cider vinegar conditioner

 368. pattaya hill

 369. apple cider vinegar miracle health system

 370. apple cider vinegar lice

 371. apple cider vinegar images

 372. pattaya apartments for rent long term

 373. apple cider vinegar yeast free

 374. pattaya property for sale

 375. Disc Jockey Company Toronto Website

 376. chat italia

 377. Best Wedding Disc Jockey Toronto

 378. chat per incontri

 379. Professional DJ

 380. Audiovisual Deign

 381. chat per 40 enni

 382. An Entertainment Group

 383. Event Planning Markham

 384. schedule-an-inspection

 385. chat libera

 386. chat libera

 387. chattimo

 388. chat libera

 389. coolsculpting effectiveness

 390. pewność siebie

 391. chat per uomini

 392. ice sculpting fat removal

 393. freeze lipo cost

 394. chat gratis

 395. coolsculpting fat reduction

 396. dumpster rental houston

 397. cold sculpture treatment

 398. cool sculpture procedure

 399. 15 yard dumpster rental

 400. cooling sculpting price

 401. coolsculpting nyc

 402. waste management dumpster cost

 403. chat

 404. home dumpster service

 405. Ratings-and-Reviews

 406. garbage rental bins

 407. waste management roll off dumpsters

 408. chat per uomini

 409. rent a garbage bin

 410. hair loss treatment Western Springs

 411. yard waste dumpster rental

 412. chattimo

 413. coolsculpting chin cost

 414. large dumpster rental

 415. PRP injection lombard

 416. freeze fat away

 417. the P shot hinsdale

 418. the P shot hinsdale

 419. roll off waste containers

 420. cool sculpting lombard

 421. trash bins for rent

 422. dermatology burr ridge

 423. dumpster rental

 424. Operating-procedures

 425. dumpster rental McDonough

 426. roll off dumpster rental

 427. roll off dumpster prices

 428. roll off dumpster sizes

 429. how to tighten loose skin on face

 430. dumpster rental Newnan

 431. tighten belly skin after pregnancy

 432. how long does laser skin tightening last

 433. tighten belly skin after pregnancy

 434. dumpster rental Ashford

 435. skin tightening for stretch marks

 436. inner thigh skin tightening

 437. trash service

 438. trash dumpster prices

 439. how to tighten belly skin after baby

 440. junk removal companies

 441. loose skin tightening

 442. pricing

 443. jake burgess

 444. junk disposal

 445. ATS Grandstand

 446. waste containers for rent

 447. how to tighten loose body skin

 448. dumpster pickup

 449. Related Site

 450. 3 yard dumpster

 451. residential dumpster service

 452. what tightens skin

 453. how to tighten under eye skin

 454. large trash bins rental

 455. skin tightening after lipo

 456. skin tightening after lipo

 457. 40 yard dumpster rental

 458. dumpster pricing

 459. tightening neck skin

 460. waste management roll off

 461. Services

 462. 40 yard dumpster

 463. skin tightening treatment

 464. tighten skin after weight loss

 465. stomach skin tightening

 466. roll off bins

 467. cheap dumpster rental

 468. best fat burners

 469. skin tightening products

 470. junk hauling

 471. how to tighten skin under eyes

 472. ways to tighten skin

 473. Home

 474. construction dumpster rental

 475. construction dumpster

 476. junk bin

 477. construction trash bin rental

 478. construction trash containers

 479. donate cars for veterans

 480. cars for veterans charity

 481. receive a donated car

 482. npr donate your car

 483. rental bins

 484. get a car donated to you

 485. cheap dumpsters for rent

 486. boat donation programs

 487. tax benefit of donating a car

 488. donating a car for taxes

 489. testosterone pills

 490. donation of a car

 491. dumpster rental near me

 492. pick up trash

 493. donate non working car

 494. donate my car to npr

 495. website

 496. trash containers for rent

 497. 6 yard dumpster

 498. junk pick up

 499. astaxathin

 500. rent a bin

 501. trash hauling

 502. donate a boat to charity

 503. donate your car

 504. donate car to kidney foundation

 505. donate your car to charity

 506. dumpster companies

 507. link

 508. dumpster rental Xenia

 509. donate your car

 510. xbox live gold codes 2018

 511. Home insurance quotes compare

 512. mobilporn

 513. Lenny Pozner

 514. coupon code

 515. Leonard Pozner

 516. free psn codes generator

 517. 15 Minute Manifestation

 518. Flightera - Plane Database

 519. Flightera - Flight status, live updates

 520. Flightera - Plane Database

 521. Flightera - Flight statistics

 522. Flightera - Plane Database

 523. Flightera - Plane Database

 524. Read More

 525. Flightera - Plane Database

 526. Click Here

 527. Flightera - Airplane information and travel updates

 528. Parental Child Abduction

 529. Flightera - Flight status, live updates

 530. Flightera - Airplane information and travel updates

 531. Click Here

 532. Click Here

 533. Flightera - Flight statistics

 534. Flightera - Flight status, live updates

 535. Parental Child Abduction

 536. Parental Child Abduction

 537. Flightera - Plane Database

 538. Flightera - Flight information and Aircraft statistics

 539. valentynske darky

 540. Click Here

 541. Flightera - Flight statistics

 542. More Information

 543. Flightera - Flight information and Aircraft statistics

 544. Flightera - Flight statistics

 545. Read More

 546. Vtu updates

 547. Parental Child Abduction

 548. Jim Fetzer

 549. Click Here

 550. Parental Child Abduction

 551. Read More

 552. Parental Child Abduction

 553. Click Here

 554. More Information

 555. More Information

 556. Digiaims

 557. Parental Child Abduction

 558. Click Here

 559. 2 whatsapp in 1 iphone

 560. Average home insurance cost by zip code

 561. Our Limousine service Vancouver BC office

 562. how to move a picture in word

 563. gate study material

 564. how to track lost android phone

 565. www.vegetableplantsdirect.co.uk/

 566. www.vegetableplantsdirect.co.uk/

 567. www.tomatosite.com/

 568. www.tomatosite.com/

 569. Tomato Plants Direct the mail order tomato specialists

 570. www.tomato-plants-direct.co.uk/

 571. www.tomato-plants-direct.co.uk/

 572. Tomato Plants Direct the mail order tomato specialists

 573. Jim Fetzer

 574. Tomato Plants Direct the mail order tomato specialists

 575. www.tomato-plants-direct.co.uk/

 576. Tomato Plants Direct the mail order tomato specialists

 577. Jim Fetzer

 578. Jim Fetzer

 579. Jim Fetzer

 580. Jim Fetzer

 581. תשמישי קדושה

 582. Gezandstraald glas

 583. flowers

 584. Jim Fetzer

 585. Glazen leuningen

 586. PVC ramen en deuren

 587. Spiegels op maat

 588. Jim Fetzer

 589. Glazen wanden

 590. Glazen deuren

 591. reviews on cbd oil

 592. Glaswerken

 593. Jim Fetzer

 594. Ramen Limburg

 595. חנוכת ביל בלוד

 596. Glazen vloeren

 597. Akoestische vloerisolatie

 598. Pur isolatie

 599. becoming a game developer

 600. Vloerisolatie

 601. www.steemit.com/dianabol/@parasitepower/dianabol-steroid-profile

 602. Erotische massage Leuven

 603. Erotische massage Gent

 604. Erotische massages Antwerpen

 605. Massages Limburg

 606. Ertoische massages Limburg

 607. Toronto escorts

 608. Warmtepompen

 609. Mercedes mit Motorschaden

 610. Erotische massage

 611. Defektes Auto Verkaufen

 612. Airconditioning Antwerpen

 613. Airco Limburg

 614. BMW mit Motorschaden

 615. Auto Jetzt Verkaufen

 616. Stripact

 617. Stripster Brussel

 618. Striptease

 619. Motorschaden Ankauf

 620. Airco

 621. Auto mit Motorschaden Verkaufen

 622. thc oil uk

 623. Striptease

 624. Striptease Limburg

 625. Zonwering

 626. Stripster Antwerpen

 627. Pergola bouwen

 628. Jobs hiring

 629. Terrasoverkappingen

 630. Job search sites

 631. Leonard Pozner

 632. Zwemvijver

 633. Tuinrenovatie

 634. news

 635. Aanleg tuin

 636. Tuinontwerp

 637. rozvoz květin

 638. מזוזות מעוצבות בלוד

 639. luxury villas for sale in north goa

 640. buy property in goa

 641. Chakrir Khobor – Government and Non Government

 642. cbd dosage for anxiety

 643. property for sale in goa

 644. Leonard Pozner

 645. delegance homes

 646. villas for sale in goa

 647. fashion for men

 648. love books melville

 649. African book publishers

 650. Leonard Pozner

 651. love books facebook

 652. write a book online

 653. bamboo lifestyle centre melville

 654. www.flightera.net/img/anchor.txt

 655. where to purchase cbd oil

 656. Redi tlhabi

 657. books about love pdf

 658. African book publishers

 659. cannabis oil cures cancer

 660. Aanleg zwembad

 661. cbd oil shop

 662. Leonard Pozner

 663. oliverzok

 664. Zwembadbouwer

 665. zwembad aanleggen in de tuin

 666. thc pills for sale

 667. licensed moneylender

 668. hemp oil capsules benefits

 669. Polypropyleen zwembad

 670. kayak trips illinois

 671. A-Aircool.be koeling

 672. Vriescel

 673. secrets of million dollar graphic designers

 674. typing software

 675. Prijs airco

 676. 3D Modeling & Animation

 677. Where to buy steroids online

 678. ecommerce web site design

 679. business card design services

 680. brochure design services

 681. inexpensive web design

 682. letterhead design services

 683. VIP Financing Solutions

 684. web site designers

 685. Strategy

 686. www.expertconsulting.ca

 687. graphic design web

 688. web design and development

 689. Professional Website Design

 690. Zombie Websites

 691. VIP Financing Solutions

 692. Flower delivery singapore

 693. response web design

 694. web design services for nonprofits

 695. Consultation

 696. brochure design services

 697. Crowdfunding Media

 698. bytovy textil

 699. www.payscale.com/research/CA/Job=Web_Developer/Salary/

 700. brand identity

 701. cbd vape oil get you high

 702. marijuana without thc

 703. Strategy

 704. get a quote

 705. CMS websites

 706. get a quote

 707. cbd drops

 708. Search Engine Optimization

 709. Trade Proposals

 710. Website Creators

 711. Leonard Pozner

 712. cbd hemp oil for sale

 713. Website Creators

 714. licensed moneylender

 715. hemp oil for pain

 716. WOLFGANG HALBIG

 717. hemp oil uk

 718. best breast cancer gift

 719. radiotherapy

 720. Wolfgang Halbig

 721. Wolfgang Halbig

 722. personalised birthday balloons

 723. personalised balloons

 724. custom birthday balloons

 725. personalised balloons

 726. personalised birthday balloons

 727. personalised birthday balloons

 728. custom birthday balloons

 729. big farm mobile harvest hack

 730. personalised balloons

 731. PWC Kawasaki Crankshafts

 732. WATERCRAFT CRANKSHAFTS

 733. personalised birthday balloons

 734. Outboard Chrysler Force Parts

 735. Wolfgang Halbig

 736. ATV Honda Gaskets

 737. ATV Kawasaki Voltage Regulators

 738. ATV Honda Coils

 739. Outboard Mercury Lower Units

 740. uk removal quotes

 741. uk removal firms

 742. france to uk removals

 743. PWC Kawasaki Jet Pump Repair Kits

 744. ATV Suzuki Clutch - Brake Levers

 745. Outboard Yamaha Bearings

 746. Outboard Mercury Gear and Clutch

 747. ATV Suzuki CDI Boxes

 748. antivirus for windows

 749. uk removal company reviews

 750. ATV Yamaha CDI Boxes

 751. ATV Kawasaki Brake Pads & Shoes

 752. Outboard Chrysler Force Trim Motor

 753. ATV Kawasaki Starters

 754. uk removal companies directory

 755. Airco Tienen

 756. Outboard Yamaha Piston Clips

 757. Outboard Chrysler Force Lower Units

 758. PWC Kawasaki Piston Pins

 759. Outboard Johnson Evinrude Gear and Clutch

 760. Outboard Mercury Rebuild Kits

 761. PWC Kawasaki Starters

 762. PWC Kawasaki Electrical Parts

 763. PWC Yamaha Sleeves

 764. PWC Kawasaki Jet Pump Repair Kits

 765. Geothermische warmtepomp prijs

 766. PWC Kawasaki Solenoids

 767. Outboard Johnson Evinrude Impellers

 768. Outboard Chrysler Force Needles

 769. ATV Kawasaki Top End Rebuild Kit

 770. PISTONS

 771. Zonnepanelen installateur Limburg

 772. Warmtepomp

 773. Outboard Mercury Trim Motors

 774. Zonnepanelen installateur Vlaams-Brabant

 775. ATV Yamaha Gaskets

 776. WATERCRAFT ENGINE REBUILD KITS

 777. PWC Polaris Motor Mounts

 778. SEAL KITS

 779. Outboard Mercury Voltage Regulators

 780. PWC Seadoo Voltage Regulators

 781. PWC Kawasaki Electrical Parts

 782. antivirus for windows

 783. PWC Tigershark Needles

 784. ATV Yamaha Voltage Regulators

 785. vpn free

 786. PWC Polaris O-Rings

 787. ATV Yamaha Crankshafts

 788. PWC Seadoo Connecting Rods

 789. Micropigmentación Capilar Marbella

 790. Outboard Mercury Solenoids

 791. crossfit jump rope

 792. HONR Network

 793. Removal

 794. casino

 795. hd porn sites

 796. HONR Network

 797. bitsler multicolor

 798. burst

 799. bitsler

 800. casino

 801. virtuálni sidlo firmy

 802. daily quotes

 803. lions football live

 804. mexican wolf facts

 805. bitsler

 806. litecoin

 807. wolf information for kids

 808. famous quotes

 809. g-share 3

 810. iptv subscription

 811. inspirational sayings

 812. bitcoin

 813. bitsler social

 814. Cheap Jordan Shoes

 815. bitsler lottery

 816. buy china goods

 817. Scania all types

 818. www.geico auto insurance

 819. freebets

 820. Voith diwa 3

 821. zf revisie

 822. dogecoin

 823. SEO Agency

 824. Voith diwa 3

 825. AS-TRONIC versnellingsbakken.

 826. reviseren

 827. decals

 828. Best dog treats

 829. tree wall decals

 830. organic dog treats

 831. dogecoin

 832. healthy dog food

 833. bitcoin

 834. bitcoin

 835. small dog training collar

 836. bitsler social

 837. exotic pets

 838. bitsler multicolor

 839. pet products

 840. ethereum

 841. bitsler forum

 842. bitsler roulette

 843. bitcoin

 844. bitsler forum

 845. bitsler social

 846. bitcoin

 847. bitsler forum

 848. burst

 849. casino

 850. bitsler forum

 851. dogecoin

 852. bitcoin

 853. bitsler social

 854. bitsler caraycruz

 855. bitsler forum

 856. birdhouse for sale

 857. birdhouse wood

 858. bitsler roulette

 859. litecoin

 860. bitsler dice

 861. birdhouse outdoor

 862. birdhouse

 863. dogecoin

 864. bitsler multicolor

 865. burst

 866. bitsler lottery

 867. bitsler social

 868. bitsler social

 869. bitsler

 870. ethereum

 871. casino

 872. bitsler social

 873. litecoin

 874. bitsler forum

 875. dogecoin

 876. bitsler dice

 877. bitsler forum

 878. dogecoin

 879. bitsler

 880. bitsler

 881. ethereum

 882. bitsler social

 883. bitcoin

 884. bitsler social

 885. bitsler lottery

 886. ethereum

 887. casino

 888. litecoin

 889. Kitchen renovation

 890. grill mitts

 891. hd porn sites

 892. grill mitts

 893. porn websites

 894. Thara

 895. grill gloves

 896. bbq gloves

 897. grill mitts

 898. grill mitts

 899. Read More

 900. top free porn sites

 901. Read More

 902. top 10 porn sites

 903. Read More

 904. marketing agency

 905. 55 prints

 906. fifty five printed

 907. 55prints

 908. seo agency

 909. fifty five print

 910. 55print

 911. 55printing

 912. 55printing.com/cheap-color-copies

 913. www.55printing.com/cheap-color-copies

 914. magnetic train sets

 915. www.55printing.com/cheap-color-copies

 916. 55printing.com/cheap-color-copies

 917. www.55printing.com/cheap-color-copies/

 918. starta casino

 919. MBA Colleges in Jaipur

 920. Top MBA Colleges in Jaipur

 921. Προς όλους όσους αισθάνονται προδομένοι από την Οικονομία | Πρωτοβουλία δημιουργίας τοπικών δικτύων παραγωγών-καταναλωτών

 922. Προς όλους όσους αισθάνονται προδομένοι από την Οικονομία | Εκκολαπτήριο Ερευνητών Αειφορίας

 923. Προς όλους όσους αισθάνονται προδομένοι από την Οικονομία « Soldier of fortune

Leave a Comment