Προς όλους όσους αισθάνονται προδομένοι από την Οικονομία

Μόλις αντίκρισα το παρακάτω άρθρο, ζήτησα άδεια να το μεταφράσω, γιατί είναι σαν να άκουγα τη φωνή μέσα μου που έχει πλέον γίνει κραυγή. Είναι, για μένα, αφενός μια κατεύθυνση που θα ήταν καλό να εξερευνήσουμε ως άνθρωποι και κάτοικοι στον πλανήτη γη και αφετέρου μια ευκαιρία να δούμε τα πράγματα αλλιώς και να αναρωτηθούμε τι χρειαζόμαστε για να επιζήσουμε. Να αναθεωρήσουμε δηλαδή τα θεμέλια πάνω στα οποία έχουμε χτίσει την κοινωνία και τη ζωή μας…και να ξεκινήσουμε προς έναν δρόμο που μας εκφράζει πλήρως.

«Με θεωρούν τρελό γιατί δε θα πουλήσω τις μέρες μου για χρυσό – και εγώ τους θεωρώ τρελούς γιατί νομίζουν πως οι μέρες μου έχουν τιμή.» –Kahlil Gibran

Καλό μας δρόμο λοιπόν!

[Γραμμένο από τον Kyle Chamberlain στα αγγλικά. Μετάφραση του αρχικού άρθρου από την Τίνα Λυμπέρη. Γλωσσική επιμέλεια: Ιωάννης Σαμψωνίδης.]

Προς όλους όσους αισθάνονται προδομένοι από την Οικονομία,

Μας λένε πως το πρόβλημά μας είναι ότι δεν υπάρχουν αρκετές δουλειές. Το μήνυμα αυτό είναι παντού. Τα μέσα ενημέρωσης μετράνε την κατάσταση της κοινωνίας μας με στατιστικές ανεργίας. Οι πολιτικοί αντιπαρατίθενται με θεατρικό τρόπο για το ποιος μπορεί να δημιουργήσει τις πιο πολλές δουλειές. Άνθρωποι παντού παλεύουν για τις λιγοστές θέσεις εργασίας σε εργοστάσια και εταιρείες.

Θα ήθελα να επισημάνω τη μεγάλη ειρωνεία της κατάστασης αυτής – οι περισσότεροι άνθρωποι μισούν τη δουλειά τους. Πόσους ανθρώπους γνωρίζετε που αγαπάνε τη δουλειά τους; Η αλήθεια είναι, πως οι περισσότεροι από εμάς με συνηθισμένες δουλειές, ίσα που τις αντέχουμε. Αν δεν τις χρειαζόμασταν θα προτιμούσαμε να μην τις κάνουμε.

Το εργασιακό ήθος και κυρίως η «σκληρή δουλειά» είναι κάτι για το οποίο είναι περήφανη η κοινωνία μας. Αλλά, αν θα θέλαμε να είμαστε ειλικρινείς, θα έπρεπε να ομολογήσουμε πως αποκαλούμε τους εαυτούς μας «σκληρά εργαζόμενους» κυρίως για να δικαιολογήσουμε τις καθημερινές κακομεταχειρήσεις, στερήσεις και ταπεινώσεις στο χώρο εργασίας. Νομίζω επίσης πως μπορούμε να συμφωνήσουμε στο ότι οι περισσότερες δουλειές μας δεν βελτιώνουν τον κόσμο.

Και όμως βρισκόμαστε στην οξύμωρη θέση να ικετεύουμε να μπούμε σε εργασιακούς ρόλους που μισούμε.

Καλό είναι να συνειδητοποιούμε ότι το «εργασιακά απασχολημένος» θα μπορούσε υπό συνθήκες να έχει την έννοια του «χρησιμοποιημένος». Ακριβώς δηλαδή όπως θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένα σφυρί και καρφιά, ο εργοδότης σάς απασχολεί ή σας χρησιμοποιεί. Ο όρος «χρησιμοποιημένος», πολύ εύστοχα περιγράφει τη σχέση με τους εργοδότες μας. Όπως οι πόρνες, έτσι και εμείς παραιτούμαστε από τον εαυτό μας και δινόμαστε σε ψεύτικες σχέσεις για μια ανούσια οικονομική απολαβή. Σε μια υγιή σχέση η αφοσίωσή μας ανταποδίδεται σε είδος. Αλλά σε μια σχέση χρήσης και κατάχρησης, το καλύτερο που μπορούμε να προσδοκούμε είναι ένας χρηματικός διακανονισμός.

Δεν πρέπει να μας εκπλήσσει, λοιπόν, ότι οι πολιτικοί και άλλοι ισχυροί άνθρωποι  επαινούν τον ενθουσιασμό μας για την εργασιακή απασχόληση και υπερασπίζονται αυτόν το σκοπό. Για την ελίτ, η ανεργία είναι μία κρίση, διότι αυτό σημαίνει ότι ο πληθυσμός δεν «χρησιμοποιείται» επαρκώς. Ένας «αχρησιμοποίητος» πληθυσμός είναι ασύμφορος και, ενδεχομένως, απείθαρχος. Έτσι, όταν οι πλούσιοι έρθουν να μας σώσουν, το κάνουν με την προσφορά θέσεων εργασίας, όπως λέει το σλόγκαν του Bill και Melinda Gates Foundation: «Πιστεύουμε ότι όλοι οι άνθρωποι αξίζουν την ευκαιρία να ζήσουν υγιείς και παραγωγικές ζωές.» (δική μου έμφαση)

Η εργασιακή απασχόληση έχει γίνει σχεδόν αδιαχώριστη από άλλες αξίες, όπως την ευθύνη και την ανθρώπινη ευημερία. Στην κουλτούρα μας, η προώθηση της εργασιακής απασχόλησης έχει γίνει συνώνυμη με την υποστήριξη των οικογενειών, των κοινοτήτων και των χωρών. Σε μια εποχή που είμαστε τόσο απόλυτα εξαρτημένοι από την εργασιακή απασχόληση και την οικονομία για την επιβίωσή μας, το να είσαι ενάντια στην δουλειά είναι σαν να είσαι ενάντια στη ζωή. Ποιος λοιπόν, εκτός από τον πιο τεμπέλη και ουτοπικό χίπυ, θα ήταν ενάντια στην εργασία;

Αλλά ας μην ξεχνάμε πως οι άνθρωποι δεν ήταν πάντα τόσο εξαρτημένοι για την επιβίωση από «θέσεις εργασίας» όπως τις αντιλαμβανόμαστε σήμερα ή από την οικονομία. Στην πραγματικότητα ήμασταν κυνηγοί και συλλέκτες για το μεγαλύτερο διάστημα της ύπαρξής μας. Τα χρήματα, η οικονομία, ακόμη και η καλλιέργεια της γης είναι σχετικά πρόσφατες επινοήσεις. Τα βγάλαμε από το μυαλό μας. Και, μέχρι πολύ πρόσφατα στην ιστορία, οι θέσεις εργασίας ήταν απλώς μέρος μιας μικτής στρατηγικής για επιβίωση που χρησιμοποιούσαν οι μεγάλες οικογένειες για να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές ανάγκες τους. Το κυνήγι, η συλλογή, η κηπουρική, η χειροτεχνία, οι δωρεές, η συνεργασία, το εμπόριο και η αυτοαπασχόληση, είναι όλα απολύτως βιώσιμοι τρόποι για να καλύψουμε τις ανάγκες επιβίωσής μας. Οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας αναγνώριζαν ότι τα χρήματα δεν ήταν πάντα ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ικανοποιηθεί μια ανάγκη τους. Ζώντας αποκλειστικά από έναν μισθό ήταν ένα μοντέλο ζωής για τους πλούσιους της πόλης.

Σε ορισμένες ιστορικές περιόδους, ήταν δυνατόν για κάποιους ανθρώπους να χρησιμοποιούν το νόμισμα για να διατηρούν μια ευημερία δυσανάλογη σε σχέση με την πραγματική αξία της εργασίας τους. Μπορεί να πλησιάζει το τέλος της εν λόγω περιόδου. Δυστυχώς, οι εναλλακτικές λύσεις στην εργασιακή απασχόληση σπανίζουν.

Δεν είναι κάτι που διδάσκεται στο μάθημα της ιστορίας, αλλά η εξάρτησή μας από τις θέσεις εργασίας προέρχεται τελικά από την καταστροφή και την μονοπώληση του περιβάλλοντός μας. Οι άνθρωποι κάποτε στηρίχθηκαν αποκλειστικά στους ελεύθερους φυσικούς πόρους. Η τάση προς μια γενικευμένη εργασιακή απασχόληση ακολούθησε την καταστροφή των πόρων αυτών. Όταν τα πράγματα που χρειαζόμαστε δεν διατίθενται ελεύθερα στη φύση, είμαστε αναγκασμένοι να εργαζόμαστε σε όλο και πιο περίπλοκες και αμφίβολες μεθόδους εξόρυξης φυσικών πόρων. Η ιστορία της σχέσης του πολιτισμού μας με τους Ινδιάνους της Αμερικής και άλλων αυτόχθονων πολιτισμών, παρουσιάζει το συνηθισμένο αυτό μοτίβο.

«Οι νέοι μου άνδρες δεν πρέπει ποτέ να εργαστούν. Οι άνδρες που εργάζονται δεν μπορούν να ονειρεύονται – και η σοφία έρχεται σε μας μέσω των ονείρων. Μου ζητάτε να οργώσω το έδαφος. Να πάρω ένα μαχαίρι και να σκίσω το στήθος της μητέρας μου; Όταν πεθάνω, εκείνη δεν θα με πάρει στο στήθος της για να ξεκουραστώ. Μου ζητάτε να σκάψω για πέτρα. Να σκάψω κάτω από το δέρμα της για τα οστά της; Όταν θα πεθάνω, δεν θα μπορώ να μπω στο σώμα της για να ξαναγεννηθώ. Θα μου ζητήσετε να κόψω τα χόρτα, να φτιάξω σανό και να το πουλήσω και να είμαι πλούσιος όπως οι λευκοί άνδρες. Αλλά πώς να  τολμήσω να κόψω τα μαλλιά της μητέρας μου; » – Smohala, Wanapum πνευματικός ηγέτης, 1851

Ξανά και ξανά, η αντίσταση των ιθαγενών στην εργασία, όπως την ξέρουμε, σταμάτησε μόνο όταν η πρόσβαση στους παραδοσιακούς τους πόρους για επιβίωση διακόπηκε.

«Ο λαός μου δεν καλλιεργούσε και δεν είχε καμία χρήση για τις καλλιέργειες μέχρι που ο σολομός άρχισε να εξαφανίζεται από τα ρέματα και τα ποτάμια. Οι ρυπαντικές δραστηριότητες των λευκών και τα εμπορικά έργα αλιείας ήταν η αιτία για αυτό. Κάθε χρόνο, οι Κόλβιλ έβρισκαν όλο και λιγότερο σολομό που δεν ήταν αρκετός για να ζήσουν, και έτσι άρχισαν να καλλιεργούν για να επιζήσουν. Τελικά, φράγματα κατασκευάστηκαν στην Κολομβία και ο σολομός σταμάτησε εντελώς να έρχεται πάνω από το Grand Coulee. Ο σολομός είχε φύγει και τα υψηλής απόδοσης τουφέκια κάνουν περίπου το ίδιο για τα θηράματά μας. Μέχρι να δούμε την ανάγκη να καλλιεργήσουμε, οι νεότερες γενιές συνειδητοποίησαν πως οι πρόγονοί τους είχαν αφήσει τους λευκούς να έχουν την πλουσιότερη και πιο εύφορη γη. Και ήταν πολύ αργά για να την πάρουν πίσω.»— Mourning Dove, Colville author, 1888-1936

Οι ιθαγενείς δεν ήταν οι μόνοι άνθρωποι που αναγκάστηκαν να αντιμετωπίσουν την καταστροφή των πόρων και την μονοπώληση. Εταιρείες και κυβερνήσεις περιθωριοποιούν ενεργά την πρόσβασή μας σε καθαρό νερό, υγιεινή διατροφή, ασφαλές καταφύγιο, καθώς και κοινωνική υποστήριξη. Όλα αυτά τα πράγματα, ενώ παρέχονταν ελεύθερα από το περιβάλλον μας, είναι πλέον ολοένα και πιο ακριβά.

Δεν είναι μόνο το φυσικό μας περιβάλλον που καταστρέφεται. Το κοινωνικό και ψυχολογικό μας περιβάλλον δέχεται επίσης επίθεση. Οικονομικές πιέσεις, διαφημίσεις και προπαγάνδα έχουν υπονομεύσει την αυτάρκεια των οικογενειών και των κοινοτήτων. Ίσως η τελική νίκη του καταναλωτισμού είναι ότι πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει την ικανότητά τους να βρίσκουν νόημα έξω από τη δουλειά. Πολλοί άνθρωποι θα σας πουν ότι απλά δεν ξέρουν πώς να περνούν το χρόνο τους χωρίς δουλειά. Μπορούν πραγματικά να μη βλέπουν μεγαλύτερη αξία στη ζωή τους; Χωρίς σεβασμό για τον εαυτό μας και την υποστήριξη των άλλων δεν υπάρχει περίπτωση να βγούμε από αυτό το καταχρηστικό σύστημα.

Η επιρροή της ισχυρής μειονότητας του κόσμου δεν πρέπει να υποτιμηθεί. Αλλά εκείνοι από μας σε προνομιακές χώρες πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτή η οικονομική «κρίση» οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον κόσμο και ίσως στην ίδια τη μητέρα φύση, η οποία επιτέλους μας αναγκάζει να αποκαλύψουμε τα χαρτιά μας. Το γεγονός ότι η οικονομική μας ευημερία μπορεί να παραπέσει τόσο γρήγορα είναι η απόδειξη ότι ο πλούτος μας δεν βασίζεται στην πραγματική αξία της εργασίας μας, αλλά στην επιτυχία μας σε ένα παραπλανητικό παιχνίδι εκμετάλλευσης.

Ο τρόπος ζωής μας έχει επίσης εξαρτηθεί από τους περιορισμένους ορυκτούς ενεργειακούς πόρους, χωρίς να αναφέρουμε τα απειλούμενα εδάφη, νερά και δάση. Και ο κόσμος συνωστίζεται όλο και περισσότερο. Ίσως είναι καιρός να καταλάβουμε το πώς είναι πραγματικά να ζούμε μέσα στα όρια αυτών που διαθέτουμε.

Αλλά ας είμαστε σαφείς. Δεν χρειαζόμαστε περισσότερες θέσεις εργασίας. Χρειαζόμαστε πρόσβαση στα βασικά της επιβίωσης. Δεν χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα. Χρειαζόμαστε να θεραπεύσουμε το περιβάλλον μας. Δεν χρειαζόμαστε εργοδότες να μας κρατήσουν απασχολημένους. Χρειαζόμαστε χρόνο να μετατρέψουμε τις κοινότητές μας σε υγιή οικοσυστήματα για ανθρώπους και πάλι.

Όσο λιγότερο συμμετέχουμε σε αυτή την καταχρηστική οικονομία, τόσο το καλύτερο. 10% ανεργία είναι αξιοθρήνητη. Χρειαζόμαστε 90% ανεργία! Αν πραγματικά δυσανασχετούμε με αυτό το σύστημα, ας κερδίσουμε λιγότερα χρήματα, ας αγοράσουμε λιγότερα και ας μας ανήκουν λιγότερα. Ας επενδύσουμε το χρόνο, την ενέργεια και τους πόρους μας σε πράγματα που δεν μπορούν να φορολογηθούν ή να παρασιτιθούν από τις εταιρίες. Ας ασχοληθούμε όχι με χρήματα, αλλά με ενέργεια, θρεπτικές ουσίες, υλικά, τοπικά νομίσματα και σχέσεις. Ας μην επεκταθούμε, ας σταθεροποιηθούμε. Ας απολαύσουμε την τέχνη, τον πολιτισμό και την αναψυχή. Ίσως μπορούμε να ανατρέψουμε την πυραμίδα συρρικνώνοντας τον πάτο της.

Η δουλειά μας είναι η ακόλουθη: Χρειάζεται να αποταμιεύουμε το νερό όποτε βρέχει και να το κάνουμε διαθέσιμο. Χρειάζεται να κάνουμε τα βρώσιμα φυτά να μεγαλώνουν έτσι, ώστε να είναι τόσα πολλά που δεν θα μπορούμε ούτε να τα χαρίσουμε. Χρειάζεται να θυμηθούμε πως να χτίζουμε σπίτια με φυσικούς τρόπους και κυρίως χωρίς να χρεωνόμαστε με δάνεια για αυτά. Χρειάζεται να ξεκινήσουμε να δημιουργούμε ευκαιρίες εκεί που ζούμε, ώστε να χρειαζόμαστε λιγότερες μετακινήσεις. Χρειάζεται να πάρουμε τον έλεγχο της γης και των πόρων από τις ισχυρές μειονότητες. Χρειαζόμαστε ενοποιητικές και βιώσιμες μεθόδους για τη διαχείριση της γης. Χρειάζεται να δημιουργούμε κτηνοτροφικές φάρμες με έναν τρόπο που θα κάνει τα θηράματα αφθονότερα. Χρειάζεται να καλλιεργούμε με τέτοιο τρόπο που θα κάνει τα δάση να αυξάνονται. Χρειάζεται να χρησιμοποιούμε την ενέργεια με τρόπο που θα δημιουργεί ειρήνη και σταθερότητα. Χρειάζεται να ενισχύσουμε τους κοινωνικούς μας δεσμούς.

Αν εξακολουθείτε να έχετε μια δουλειά, να βάλετε τα πάντα σε τάξη και να την παρατήσετε! Κάντε το όσο πιο σύντομα μπορείτε, γιατί ποτέ στην ιστορία δεν είχαμε μια πιο σημαντική δουλειά να κάνουμε.

Σημείωση: Για να βοηθήσετε την εξάπλωση της permaculture στην Ελλάδα μέσω της προ-αγοράς του πρώτου πλήρες οδηγού permaculture, δείτε εδώ.

27 Comments

 1. Angie Pangie

  on 19th Feb, 12 03:02pm

  I was having a conversation this weekend re: people being defined by their jobs. I'm growing increasingly frustrated by this, as it seems people don't have an identity beyond what they do, and in agreeance with the article, almost everyone I know hates their job. How can you remain defined by that which you hate? It's ludicrous! I think it will be a slow generational change for people to realise this and that the way the world is structured has to change. BUT more and more people are feeling the need for change that resonates within all of us…in some louder than others.

  reply to this comment

 2. αννα

  on 20th Feb, 12 06:02pm

  “η εξάρτησή μας από τις θέσεις εργασίας προέρχεται τελικά από την καταστροφή και την μονοπώληση του περιβάλλοντός μας…”

  Δεν το είχα σκεφτεί έτσι, και πόσο αλήθεια είναι! Αυτό που έχουν καταφέρει είναι να κάνουν τα δικά τους συρρέοντα δικά μας κοινωνικά στερεότυπα… βαθιά σκαλισμένα μέσα μας. Θέλει πυγμή και θετικισμό και παραδειγματισμό για κάνει κάποιος το μετέωρο βήμα του πελαργού και δει την αξία του πέρα από αυτά τα στερεότυπα. Τα ταξίδια στο εξωτερικό μπορούν να ανοίξουν τα μάτια αλλά νομίζω ότι η καρδία θέλει παρέα όπως και η αλλαγή.

  Αν στις επόμενες εκλογές κατέβαινε ένας άνθρωπος με αυτό το κείμενο ως την βάση των έργων του, θα γινότανε χαμός!!!

  Καταπληκτικό κείμενο, το έστειλα σε όλους τους φίλους που δεν έστειλα το Αγγλικό.

  reply to this comment

  • Hastaroth

   on 21st May, 12 09:05am

   "Τα ταξίδια στο εξωτερικό μπορούν να ανοίξουν τα μάτια"
   αλλά δέν γίνεται να τά κάνης περπατώντας.
   Ωραίες οι ονειροπολήσεις,αλλά η εποχή τού Αδάμ και τής Εύας έχει περάσει πρό πολλού.

   reply to this comment

 3. Ιωάννης Αυγουστάτ&om

  on 20th Feb, 12 07:02pm

  Εξαιρετικό Τίνα, σ'ευχαριστούμε πολύ για τη μετάφραση! Η παρούσα κρίση μπορεί να βιωθεί παθητικά σαν καταστροφή ή να ειδωθεί ως μια ευκαιρία επαναπροσδιορισμού τόσο ατομικού όσο και κοινωνικού. Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη ιστορική καμπή. Από τις αποφάσεις που θα πάρουμε και από τη στάση που θα κρατήσουμε θα εξαρτηθεί το μέλλον μας και το μέλλον των επόμενων γενεών. Έχουμε τη δυνατότητα να αποτινάξουμε από πάνω μας όλα τα λάθη του παρελθόντος και να κάνουμε μια νέα αρχή, βασισμένη σε υγιείς βάσεις. Η λέξη «ανάπτυξη» δεν πρέπει να σημαίνει αποκλειστικά παραγωγή και διανομή υλικών αγαθών με την μεγιστοποίηση του χρηματικού κέρδους, αλλά κυρίως ανάπτυξη των ανθρώπινων όντων.
  Όπως υποστηρίζει ο Νοάμ Τσόμσκι : «Σκοπός μιας δημοκρατικής κοινωνίας δεν είναι η παραγωγή αγαθών, αλλά η δημιουργία ελεύθερων ανθρώπινων υπάρξεων».

  reply to this comment

 4. kangouro

  on 20th Feb, 12 08:02pm

  Ευχαριστώ συνταξιδιιώτες για τη συμπαράστασή σας σε αυτή την κίνηση. Ηρθε η ώρα να ενωθούμε, να επαναπροσδιοριστούμε και να δημιουργούμε τις συνθήκες που φροντίζουν και εμάς και τον πλανήτη μας. Μαζί μπορούμε να κάνουμε θαύματα! Η αγάπη νικάει τα πάντα! Σας αγκαλιάζω σφιχτά!

  reply to this comment

 5. kostas

  on 21st Feb, 12 02:02am

  empros pros ta pisw diladi,
  stin epoxi twn spilaiwn, e ti na pw, xillies fores kalutera i papariga kai o stalin

  alla wra pou to skeftomai mipws i troika auto to sxedio efarmozei telika, ara mexri to 90% anergia exoume dromo
  zitw i troika diladi

  reply to this comment

  • Καροτάκι

   on 1st Mar, 12 12:03pm

   άμα έχεις πάρει λάθος τραίνο, σε όποια στάση και να κατέβεις πάλι σε λάθος μέρος θα είσαι.

   reply to this comment

   • kangouro

    on 2nd Mar, 12 09:03pm

    είτε πιστεύεις ότι είναι σωστό, είτε πιστεύεις ότι είναι λάθος, είσαι σωστός. Όλα EINAI…απλά. Εμείς, με τον εγωισμό μας «κρίνουμε» αν κάτι είναι σωστό ή λάθος, αλλά στην τελική η κάθε κατάσταση είναι μια απίθανη ευκαιρία να δημιουργήσουμε κάτι που δεν είχαμε καν φανταστεί! Πόσες φορές έχεις πάρει μια απόφαση που ήταν λάθος στο μυαλό σου και στην τελική ήταν ό,τι καλύτερο για σένα;;; χμμμμ;; Τώρα έχω φτάσει στο σημείο, που αν δε βγει κάτι όπως το φανταζόμουνα, είμαι όλο χαρά γιατί ο κόσμος είναι γεμάτος εκπλήξεις! Μια διαφορετική αντίληψη, I guess!

    reply to this comment

 6. γιαννης

  on 21st Feb, 12 07:02pm

  φιλε μου τα ξερω ολα απο τοτε που γενηθηκα. εχω εργαστει πολυ σκληρα στην ζωη μου και παντα ηξερα πως εκανα λαθος κανεις ομως ποτε δεν με πιστεψε………σε ευχαριστωυι

  reply to this comment

 7. Αντώνης Χατζηθωμάς

  on 22nd Feb, 12 01:02am

  Πολύ καλό θα το κοινοποιήσω! Μπράβο!!

  reply to this comment

 8. permaculturehellas

  on 22nd Feb, 12 10:02am

  Εξαιρετικά εύστοχο, αξιζει να κυκλοφορήσει ευρέως.
  ευχαριστούμε Τίνα!!

  reply to this comment

 9. Barbara Theocharidou

  on 23rd Feb, 12 01:02pm

  Αγαπητή Τίνα εδώ είναι και η φιλοσοφία της ζωής, πράγματι έπιασες το νόημα της.

  reply to this comment

 10. Barbara Theocharidou

  on 23rd Feb, 12 02:02pm

  Τίνα ευχαριστώ, εδώ είναι και οι ανθρώπινες αξίες

  reply to this comment

 11. nomadicuniversality

  on 23rd Feb, 12 03:02pm

  Ενδιαφέρον κείμενο.
  Με αυτά για την εργασία συμφωνώ απολύτως, τα περί του περιβάλλοντος ίσως λίγο απλουστευτικά.
  Ας μου επιτραπούν δύο παρατηρήσεις επί λεπτομερειών, από "επαγγελματική διαστροφή":
  Σε ένα σημείο το κείμενο αναφέρει "δική μου έμφαση", αλλά προηγουμένως δεν υπάρχει καμία έμφαση.
  Λέξη "παρασιτιθούν" δεν υπάρχει στα ελληνικά. Τι έλεγε το πρωτότυπο;

  reply to this comment

  • kangouro

   on 23rd Feb, 12 03:02pm

   Ευχαριστώ για τις λεπτομέρειες, που αν και τελειομανής, μου διαφεύγουν. Έφτιαξα την έμφαση. "παρασιτιθούν" ήταν μια προσπάθεια να μεταφράσω τη λέξη "parasitized". In context: "Let’s invest our time, energy, and resources in things that can’t be taxed or parisitized by corporations." Αν έχεις μια καλύτερη πρόταση, την περιμένω!

   reply to this comment

 12. Vagelis4VP

  on 24th Feb, 12 07:02pm

  Χρειάζεται το Venus Project, και η Resource Based Economy!!!

  reply to this comment

 13. Alex GraphicD

  on 25th Feb, 12 10:02am

  Τελειο το αρθρο. Οποιος θελει να μαθει για ενα κοινωνικο σχεδιο χωρις χρηματα, κυβερνησεις και στρατους ας επισκεφτει:
  thevenusprojet.com

  reply to this comment

 14. Βλαδίμηρος

  on 28th Feb, 12 02:02am

  Ωραιότατο! Πραγματικό παραλήρημα μικροαστού! Και εις ανώτερα!

  reply to this comment

 15. dofmercy

  on 28th Feb, 12 04:02am

  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  reply to this comment

 16. γιαννης

  on 2nd Mar, 12 06:03pm

  Είμαι 22 χρονών και αυτό που παρατηρώ είναι μια κοινωνία ανθρώπων(και δεν μιλαώ μόνο για την ελλάδα) στην οποία ο ένας κοιτάει να πατήσει πάνω στον άλλο ,για να φανεί ανώτερος,την ώρα που είμαστε άμεσα ή έμμεσα συνδεδεμένοι όλοι και είτε δεν το ξέρουμε είτε εθελοτυφλούμε είτε είμαστε μαζόχες και σαδιστές.Μια κοινωνία που δρα έτσι δεν πάει εξελίσετε.Οι άνθρωποι έχουν κλειστεί τόσο στο εγώ τους και δεν κοιτάνε δίπλα τους ή λένε εμένα δεν με αφορά.Μα πως???ότι συμβαίνει σε μένα επιρεάζει και σένα εκτός βέβαια αν ζεις μόνος σου και καταναλώνεις αυτά που παράγεις χωρίς να έχεις συναναστροφές με κανέναν άλλο.Όσο για την ελίτ εμείς την κάνουμε να φαίνεται ελίτ,εμείς κάνουμε τους πλούσιους και τους φτωχούς και όταν λέω εμείς εννοώ όλους εμάς που παράγουμε.

  reply to this comment

  • γιαννης

   on 2nd Mar, 12 06:03pm

   Εμείς είμαστε τα μέσα εμείς είμαστε το σύστημα εμείς είμαστε το κράτος δεν υπάρχουν άλλοι εκτός αν υπάρχουν τίποτα εξωγήινοι και δεν το ξέρω.Φυσικά δεν μπορείς να καταργήσεις με την μία στο σύστημα που ήδη έχεις γιατί μέσα εκεί λειτουργούν όλα αλλά θα πρέπει να δουλέψουμε ώστε να τα αλλάξουμε και όχι να το διατηρούμε.Θα πρέπει να βρίσκονται οι άνθρωποι και να μιλάνε αλλά και να κάννουν πράξεις παράλληλα γιατί αυτές μετράνε και αυτές μένουν στο τέλος.Ρωτάτε τον εαυτό σας <<γιατί<<?? κάθε φορά που βλέπετε να συμβαίνει κάτι και μην σταματίσετε,θα ανακαλήψετε πράγματα που και οι ίδιοι αγνοείτε και θα αλλάξει ο τρόπος που θα δείτε τα πράγματα

   reply to this comment

   • kangouro

    on 2nd Mar, 12 08:03pm

    Μπράβο Γιάννη, ευτυχώς καταλαβαίνεις τα σημαντικά από μικρή ηλικία! Πολλές φορές πρέπει να στριμωχτούμε για να δούμε τα πράγματα αλλιώς, αλλά αν το πάρουμε απόφαση, μπορούμε να αρχίσουμε τώρα: http://www.kangouro.gr/change-your-view/

    Μόλις έγραψα και ένα άλλο άρθρο πάνω σε αυτά που λες, το οποίο θα αναρτήσω από εβδομάδα. Συνέχισε να μεταδίδεις τις ιδέες σου με αγάπη και μέσω δικών σου πράξεων/παραδειγμάτων, αντί να σπας το κεφάλι σου…και θα δεις πως θα αλλάξουν!

    reply to this comment

 17. Βλαδίμηρος

  on 4th Mar, 12 03:03pm

  Ένα απολύτως αντιδραστικό παραλήρημα!
  … κι όταν φωνάζουν οι άλλοι "ομπρός!"
  εσύ φωνάζεις "πίσω!"
  (Κ. Βάρναλη, "Παρωδία στο Αν του Κίπλινγκ")

  reply to this comment

 18. Πάρα πολύ ωραίο κείμενο. Θα το αναδημοσιεύσω στο blog μου (ελπίζω να μην υπάρχει κάποιο πρόβλημα.) Αν θέλεις μπες και δες κι εσύ το δικό μου, έχω κάποια άρθρα που ίσως να σου αρέσουν. http://anthrwpos-apanthrwpos.blogspot.com/

  reply to this comment

 19. Hastaroth

  on 21st May, 12 09:05am

  Χμμ μάλιστα.
  Πίσω λοιπόν στίς σπηλιές.
  Αλλά ξέχασα,και τίς σπηλιές πρέπει να τίς σκάψη κανείς,δέν φυτρώνουν οπουδήποτε.

  reply to this comment

 20. Wine Reviews

  on 7th Apr, 13 12:04am

  I think in a poor economy, people still flood to luxuries, and the extremes get wider. It is the middle ground that suffers the most.

  reply to this comment

2 Trackbacks

 1. singing lessons voice training

 2. http://kancelaria-artemida.pl/prawnik-leszno.php/

 3. http://kancelaria-artemida.pl/porady-prawne-leszno.php

 4. gal fish tank

 5. gallon fish tank

 6. gal aquarium tank

 7. fish tank for sale

 8. the best tank

 9. aquarium

 10. gal aquarium

 11. best gallon aquarium

 12. best fish tank

 13. gallon aquarium tank

 14. gal aquarium

 15. aquarium review

 16. singing lessons youtube

 17. best gallon aquarium

 18. the best tank

 19. sklepkokosowy witamina c

 20. aquarium review

 21. gal aquarium tank

 22. gallon fish tank

 23. formatyzowanie plyt - goliat

 24. buy Picralima Nitida

 25. lokalizacja

 26. akuamma seeds

 27. houston realty

 28. http://kancelaria-artemida.pl/porady-prawne/niezgodne-z-prawem-wypowiedzenie-umowy-o-prace.php

 29. brandi love

 30. wedding flowers 4 less

 31. logo design

 32. branding

 33. http://ortopedika.pl/zespol/-beata-antosik/3/62/

 34. obrazy do kuchni i obrazy do jadalni - Kwiatecka

 35. localization services in uae

 36. cssbb question bank download

 37. content writing website

 38. Telluride

 39. marketing

 40. content writing online dubai

 41. content translation service in uae

 42. Montrose web design

 43. web design

 44. shirts

 45. bape

 46. shoes

 47. t shirts

 48. minecraft servers

 49. earlnj

 50. minecraft serverlist

 51. custom

 52. new york

 53. new jersey

 54. mc towny pvp

 55. earl

 56. Erik Melton

 57. Small business

 58. Small business

 59. Only 4% of businesses make over $1 million dollars

 60. Grow Your Business to $1 Million Dollars

 61. Entrepreneur

 62. common stock

 63. The 4%

 64. US labor market

 65. CEO

 66. Make $1 Million Dollars

 67. The 4 Percent

 68. testosterone propionate

 69. parodia loka tirulipa

 70. Grow Your Business to $1 Million Dollars

 71. US labor market

 72. The 4 Percent

 73. Retirement Guide

 74. The 4%

 75. Make $1 Million Dollars

 76. Investing

 77. Retirement Guide

 78. Kayak fishing Ocean Ridge

 79. consumer energy appliance service plan

 80. fishing charter

 81. grab

 82. washing machine repairman

 83. watch this video

 84. Spielbett Sam - Buche massiv / Baumwollstoff - Buche / Wei� / Braun, Relita online bestellen

 85. company formation in dubai free zones

 86. dubai freezone company setup

 87. Traffic Titan

 88. what business to start in dubai

 89. dubai business setup cost

 90. South Florida kayak fishing

 91. establish company in dubai

 92. mcemblem

 93. what business to start in dubai

 94. setup business in uae

 95. frigidaire

 96. dubai company register search

 97. dubai freezone company setup cost

 98. how to open a company in dubai

 99. Free classified advertising website

 100. company formation in dubai free zones

 101. dubai company incorporation

 102. how to set up business in dubai

 103. there

 104. get

 105. towny

 106. https://www.youtube.com/watch?v=DH0GXfp0-Cw

 107. minecraft towny

 108. Online Defensive Driving

 109. do you agree

 110. Jacksonville pay stubs service

 111. made in USA

 112. Online Defensive Driving

 113. Visit This Link

 114. job verification

 115. because

 116. OM Comfort Babymatratze Blume des Lebens online kaufen

 117. Local pet classified

 118. charmkinggame.com

 119. marketing

 120. http://standleuchten.allesfuerskinderzimmer.com/cuey-holz-stehleuchte-lesen-zeichnen-stock-home-fuehrende-office-h165cm-bestellen/

 121. SEO strategy

 122. SEO services

 123. Online Defensive Driving

 124. Post your ads for free

 125. LA pay stubs service

 126. make fake paystub

 127. Online Defensive Driving

 128. Classified jobs for Teenagers

 129. Online Defensive Driving

 130. Online Defensive Driving

 131. Online Defensive Driving

 132. Online Defensive Driving

 133. Online Defensive Driving

 134. Online Defensive Driving

 135. Online Defensive Driving

 136. Atlanta pay stub service

 137. Online Defensive Driving

 138. Online Defensive Driving

 139. Online Defensive Driving

 140. Classified jobs for Teenagers

 141. check stubs

 142. Online Defensive Driving

 143. adp fake pay stubs

 144. Online Defensive Driving

 145. pay stubs

 146. Thai English Translation in Thailand

 147. warehouse space

 148. Chinese Thai Translation Serivces In Bangkok

 149. Chinese Thai Translation Serivces In Bangkok

 150. Cong ty dich thuat tieng Duc

 151. English to Indonesian Bahasa Translation

 152. Dich thuat tieng anh chuyen nganh ky thuat

 153. Van phong dich thuat tieng Duc

 154. Dich tieng anh sang tieng Viet

 155. Phien dich tieng Anh Chuyen Nganh

 156. Dich bao cao tai chinh tieng anh

 157. Dich cong chung tieng anh tai tphcm

 158. room escape nyc

 159. Dich thuat website tieng Anh chuyen nganh

 160. credit monitor

 161. credit monitoring service

 162. best credit monitoring services

 163. credit score monitoring

 164. best credit monitoring service

 165. credit monitor

 166. best credit monitoring service

 167. prices for roll off dumpsters

 168. china tour

 169. shanghai tour

 170. all waste dumpster rental

 171. citi credit monitoring services

 172. dumpster bin rental

 173. credit monotoring

 174. purchase domain

 175. credit check monitoring service

 176. hosting companies

 177. website names

 178. best credit monitoring service

 179. tow company rates

 180. buy url

 181. best hosting

 182. web hosting

 183. Dich thuat tieng Dan Mach

 184. Dich thuat kien truc xay dung

 185. Dich thuat tai lieu y duoc

 186. Dich thuat tieng An Do

 187. Dich thuat tieng Nauy

 188. best domain hosting

 189. free domain hosting

 190. create a domain name

 191. Dich thuat tieng tho nhi ky

 192. dumpster prices

 193. babydolls

 194. Dich thuat tieng La tinh

 195. chemise sleppwear

 196. Dich thuat tieng Bungary

 197. cheap club wear

 198. bra sets

 199. bralettes women

 200. Dich thuat tieng Han Nom

 201. Dich tieng Anh

 202. Dich thuat tieng Tay Ban Nha

 203. Dich vu dich thuat tai lieu

 204. Dich thuat ho so du hoc

 205. tania Kamagra

 206. Dich thuat tieng Lao

 207. Dich thuat tieng Nhat

 208. Dich vu hop phap hoa lanh su

 209. push up bra

 210. teddy

 211. camisoles

 212. Jacksonville pay stubs service

 213. cbd candy

 214. cbd

 215. underbust corset

 216. Kamagra sklep

 217. escape games

 218. sexy club wear

 219. room escape nyc

 220. leaterher corset bustiers

 221. corset laces

 222. lace demi bra

 223. canndinoid

 224. check stubs

 225. cannabidiol cbd

 226. room escape

 227. escape games nyc

 228. escape games

 229. women mini dresses

 230. room escape

 231. escape the room nyc

 232. camisoles bras

 233. latex bustier

 234. room escape nyc

 235. Houston pay stub service

 236. escape games

 237. leaterher corset bustiers

 238. centro de flores para despedidas

 239. cbd health

 240. cbd health

 241. Read This

 242. car insurance quote online

 243. Refer to This Article

 244. Read More About This

 245. cerrajero

 246. Best Places in Indonesia review

 247. Nylabone Puppy Chew Toys For Dogs Reviews

 248. ProfitBuilder 2.0 Review

 249. Live Rank Sniper Review

 250. Insta Followers

 251. HP Spectre x360 review 2017

 252. UOKOO Mini IP Camera Review

 253. this business

 254. short hair

 255. 10 Pet Websites for Buy, Supplies & Care

 256. Click the Following Webpage

 257. hair accessories

 258. green hair

 259. hair and beauty jobs

 260. Live Rank Sniper Review

 261. Live Rank Sniper Review

 262. Budget Pet Care Reviews

 263. silver hair

 264. Sendinblue Review & Rating 2017

 265. tampa

 266. Hp Elitebook x360 Review 2017

 267. IDrive Online Backup Reviews

 268. Nature's Variety: Instinct Raw Boost Grain Free Kibble Review

 269. Turnkey Internet Review

 270. hair and son

 271. tampa

 272. 10 Pet Websites for Buy, Supplies & Care

 273. Vietnam Travel Reviews 2017

 274. hair art

 275. hair accessories for women over 50

 276. lanugo

 277. Kamagra tanio

 278. auto tow dolly

 279. Kamagra cena

 280. guaranteed payday loans direct lenders

 281. beats by dr dre headphones

 282. Kamagra opinie

 283. under armour australia

 284. Kamagra sklep

 285. tania Kamagra

 286. licensed loan sharks online

 287. appliance repair roanoke va

 288. traditional wedding flowers

 289. hair follicle

 290. hair braids

 291. emo hair

 292. ????????

 293. AD

 294. online advertising

 295. Beauty Pig Center

 296. campaign

 297. PUBLISHER

 298. Genuine Handmade Arts

 299. Click Here For More Info

 300. Kohadoge Handicraft

 301. click

 302. THE SOLUTIONS FOR WEB PUBLISHERS

 303. Visit This Link

 304. Packs de despedida

 305. yonger & bresson uhren

 306. Genuine Handmade Arts

 307. Despedidas de soltera

 308. DEVELOPMENT

 309. Kohadoge Handicraft

 310. Despedidas en barco

 311. Click Here For More Info

 312. seiko monster kaufen

 313. schwedische uhrenmarke

 314. profits

 315. Ferroli kombi servisi

 316. Academia de idiomas en Toledo

 317. online betting sites

 318. gute uhrenmarke

 319. Trendy Sunglasses

 320. instruction

 321. Free Postmates food delivery credit nationwide with Postmates promo code: TRYFREE30

 322. Free Lyft ride credit with Lyft promo code: CODE, valid nationwide

 323. wedding flowers kitchener

 324. read the article

 325. wedding flowers gloucestershire

 326. hunks hauling junk

 327. I thought about this

 328. read the article

 329. rent a waste container

 330. Earphones with microphone

 331. dryer vent inside

 332. Money Belt

 333. wedding flowers wichita ks

 334. like it

 335. safeway wedding flowers

 336. mlb caps australia

 337. water in dryer vent

 338. Angel eyes

 339. music

 340. Longer drying cycles

 341. Angel eyes

 342. 3DRENDERING

 343. led koplampen

 344. baahubali 2 movie online

 345. FIVERR

 346. experienced

 347. Become a Webcam Model

 348. Live web Cam Girls

 349. construction trash removal

 350. fidget spinner

 351. 3 yard dumpster

 352. trash pickup

 353. waste management dumpster bag

 354. polymer

 355. a fantastic read

 356. also

 357. rent a dumpster

 358. famous appliance service

 359. explanation

 360. find

 361. Read More Here

 362. official source

 363. explanation

 364. repair refrigerator

 365. genbrain what vitamin to take for memory

 366. learn

 367. best colon cleanse detox

 368. appliance repair Port Chester

 369. what's the best colon cleanse

 370. https://www.youtube.com/watch?v=lzPLktQy610

 371. click this

 372. best way to cleanse your colon

 373. what is the best way to cleanse your colon

 374. Get More Info

 375. best colon cleanse reviews

 376. trade line

 377. Go Here

 378. Buy HGH Cambodia

 379. www.playmixarcade.com/3d-cold-racer/

 380. Buy Steroids Cambodia

 381. Read This

 382. www.playmixarcade.com/category/boardgame/

 383. Clicking Here

 384. www.playmixarcade.com/canyon-valley-rally/

 385. www.playmixarcade.com/category/driving/

 386. Apple Iphone 7 Price in Sri Lanka

 387. Sony Xperia XA Dual Best Price in Sri Lanka 2017

 388. Going Here

 389. Apple Iphone 7 Plus Lowest Price in Sri Lanka

 390. www.playmixarcade.com/category/adventure/

 391. Sony Xperia XA Ultra Dual Sim Price in Sri Lanka

 392. Find Out More

 393. Huawei Y6 Pro Best Price in Sri Lanka 2017

 394. Huawei Gr5 2017 Price in Sri Lanka

 395. www.playmixarcade.com/category/action/

 396. Going Here

 397. Samsung Galaxy J2 2016 Prime Price in Sri Lanka

 398. www.playmixarcade.com/category/casino/

 399. Hydrosol World

 400. www.playmixarcade.com/

 401. Hydrosol World

 402. Hydrosol World

 403. Best Houston Event Planner

 404. www.playmixarcade.com/category/defense/

 405. Samsung Galaxy J5 Prime Lowest Price in Sri Lanka

 406. wedding services

 407. Website

 408. Viagra bez recepty

 409. Hydrosol World

 410. Website

 411. www.playmixarcade.com/category/multiplayer/

 412. Buy HGH Thailand

 413. Best Houston Event Planner

 414. Buy Steroids Thailand

 415. mediu university

 416. www.playmixarcade.com/category/strategy/

 417. weight loss reviews

 418. Viagra dzialanie

 419. wedding services

 420. go through tihs site

 421. how to lose weight fast with exercise

 422. lose weight fast pills

 423. real hcg drops

 424. https://www.youtube.com/watch?v=ckqxJ0xBc28

 425. hcg diet drops reviews

 426. Make money with your own online business

 427. make money

 428. pure hcg drops

 429. Viagra cena

 430. hcg diet reviews

 431. lose weight fast pills

 432. hcg drops at walmart

 433. best review

 434. www.playmixarcade.com/category/sports/

 435. elderly care referral

 436. cheap hats

 437. lose weight fast pills

 438. pure hcg drops

 439. make extra money online

 440. best hcg review site

 441. hcg complex amazon

 442. Best Houston Wedding Planner

 443. galas

 444. cheap nfl jerseys

 445. hcg diet injections

 446. Cbtf Amit

 447. cheap fake oakleys

 448. pdx gear

 449. www.playmixarcade.com/category/shooting/

 450. portland hoodies

 451. month of planning

 452. Kamagra

 453. pdx gear

 454. www.utoptens.com/top-10-reasons-league-legends-awesome/

 455. www.utoptens.com/top-10-best-yugioh-duellists-original-series/

 456. portland hats

 457. www.utoptens.com/10-awesome-factions-magic-gathering/

 458. Tabletki na potencje

 459. pdx gear

 460. veterans car donation

 461. car donation center

 462. use refrigerator

 463. www.utoptens.com/top-10-played-league-legends-champions-bronze-division/

 464. places to donate cars

 465. Viagra

 466. www.utoptens.com/top-10-best-battlefield-4-maps/

 467. www.utoptens.com/top-10-steak-facts-didnt-know/

 468. get

 469. donate old cars for charity

 470. cars for kids charity

 471. www.utoptens.com/top-10-easy-effective-league-legends-champions/

 472. car donation center

 473. dolandırıcı picccccc

 474. http://www.warriorforum.com/warrior-forum-classified-ads/1266714-uncut-push-connect-notify-review-bonus-fast-profit-strategies.html

 475. cheap oakley sunglasses

 476. Viagra cena

 477. samsung refrigerator manual

 478. self promoting business

 479. www.utoptens.com/10-ways-win-magic-style/

 480. Kickboxing Leicester

 481. www.utoptens.com/10-amazing-facts-great-pyramids-giza/

 482. Download WordPress Themes

 483. Kids Martial Arts

 484. Martial Arts Programs

 485. Download Free WordPress Plugins

 486. roofing dumpster rental

 487. 800 junk

 488. waste management temporary dumpster

 489. price of dumpster rental

 490. demolition container rental

 491. junk be gone

 492. average price for dumpster rental

 493. Free WordPress Themes

 494. waste removal companies

 495. large trash bin rental

 496. garbage roll off containers

 497. dumpster rental company

 498. construction container rental

 499. Free PHP Scripts

 500. hauling junk

 501. roll off containers

 502. East Side Dumpster Rentals

 503. michigan dumpsters

 504. www.utoptens.com/top-10-oldest-churches-around-world/

 505. dumpster rental wyandotte

 506. home page

 507. robert

 508. residential dumpster

 509. trash dumpsters

 510. purple heart vehicle donation

 511. web site

 512. home page

 513. web site

 514. web site

 515. donation car pick up

 516. online car donation

 517. robert

 518. home page

 519. web site

 520. home page

 521. donate to charity

 522. robert

 523. complete appliance

 524. car donating is easy

 525. Galaxy J7 Prime Price in Sri Lanka

 526. donate a motorcycle

 527. donate used vehicle

 528. commercial dishwasher repair

 529. car donation tax benefit

 530. donate car to goodwill tax deduction

 531. appliance repair shop

 532. robert

 533. lg appliance repair

 534. home page

 535. web site

 536. web site

 537. donate your car today

 538. web site

 539. nrl caps

 540. fridge repair

 541. reliable appliance service

 542. web site

 543. home page

 544. web site

 545. appliance packages

 546. home appliance service

 547. Martial Arts Leicester

 548. donate a car for cash

 549. appliance repair training online

 550. web site

 551. Bimouse.com

 552. best price dumpster rental

 553. garbage recycling

 554. price to rent a dumpster

 555. waste management dumpster dimensions

 556. Galaxy S9 release

 557. roll off dumpster for sale

 558. refuse removal

 559. refuse removal

 560. wholesale f1 caps

 561. mo businesses forsale 913-647-7500

 562. waste disposal bins

 563. waste management roll off dumpsters

 564. motuandpatlugames.com

 565. 3 yard dumpster rental

 566. container dumpster rental

 567. 1800junk

 568. redirect to

 569. 40 yard dumpster cost

 570. dumpster service near me

 571. mexico caps. mexico snapbacks

 572. trash dumpster rental

 573. dumpster home

 574. roll off boxes

 575. overland park businesses forsale (913) 647-7500

 576. garbage containers for rent

 577. residential dumpster

 578. roll off container

 579. motupatlugameshd.com

 580. hamptonbaylightinghd.com

 581. 47 brand snapbacks

 582. how to win back your ex

 583. missing persons software

 584. victim advocate services

 585. case management software

 586. Christina L Turner

 587. refugee case management

 588. free case management software

 589. entrepreneur success stories

 590. how to get your ex boyfriend back

 591. entrepreneurs

 592. entrepreneur success stories

 593. victim advocate services

 594. vocational services software

 595. entrepreneurs

 596. youth service bureau software

 597. entrepreneurs

 598. human services software

 599. escape the 9 to 5

 600. case management software

 601. Social media business Albuquerque

 602. victim advocate services

 603. Advertising company

 604. business coaching

 605. Social media companies Albuquerque

 606. business coaching

 607. group home management software

 608. entrepreneur success stories

 609. work life balance

 610. entrepreneurs

 611. business coaching

 612. Social media management services

 613. domestic violence

 614. poems for funerals

 615. Advertising company

 616. work life balance

 617. how to win back your ex

 618. Social media marketing Albuquerque

 619. marine funeral

 620. entrepreneur success stories

 621. work life balance

 622. air force funeral

 623. inspirationalpoems

 624. work life balance

 625. navy funeral

 626. poem books

 627. escape the 9 to 5

 628. work life balance

 629. memorial service

 630. marine funeral

 631. www.utoptens.com/top-10-facts-matthew-santoro/

 632. poetry books

 633. memorial service

 634. SAT prep

 635. army funeral

 636. katy perry chained to the rhythm mp3 download

 637. college entry

 638. fireman funeral

 639. memorial gifts

 640. inspirationalpoems

 641. sympathy cards

 642. SAT prep

 643. student coaching

 644. Social media marketing business

 645. How to outsource

 646. Ashgail advertising

 647. Residual income

 648. SAT prep

 649. www.utoptens.com/top-10-best-jobs-future/

 650. Social media business Albuquerque

 651. student coaching

 652. vitiligo treatment

 653. Advertising services

 654. Social media marketing services

 655. best vitiligo treatment

 656. cure for vitiligo

 657. Social media management Albuquerque

 658. Residual income

 659. vitiligo treatment

 660. Kindle self publishing

 661. Social media advertising services

 662. cure for vitiligo

 663. Social media marketing company

 664. vitiligo treatment

 665. bad and boujee migos mp3 download

 666. How to outsource

 667. www.utoptens.com/top-10-beginner-friendly-saltwater-fish/

 668. Social media advertising services

 669. cure for vitiligo

 670. Kindle book publishing

 671. treatment for vitiligo

 672. Social media advertising services

 673. treatment for vitiligo

 674. Social media management Albuquerque

 675. cure for vitiligo

 676. Vitiligo

 677. treatment for vitiligo

 678. www.utoptens.com/top-10-dangerous-sports/

 679. despedidas de soltera madrid

 680. www.utoptens.com/top-10-favorite-candy-bars-americans/

 681. Accident and Personal Crisis Fundraising

 682. best vitiligo treatment

 683. best vitiligo treatment

 684. www.utoptens.com/top-10-rarest-pokemon-pokemon-go-generation-2-find/

 685. vitiligo treatment

 686. Vitiligo

 687. treatment for vitiligo

 688. despedidas de soltera madrid

 689. treatment for vitiligo

 690. vitiligo treatment

 691. discounted ray bans

 692. Photo Editor

 693. ?Fraternitiy and Sorority Fundraising

 694. despedidas de soltera madrid

 695. despedidas de soltera madrid

 696. cheap ray ban

 697. www.utoptens.com/top-10-highest-base-stats-pokemon-go/

 698. scared to be lonely martin garrix mp3 download

 699. discount ray ban sunglasses

 700. ray ban discount site

 701. Special needs

 702. abbit

 703. cheap ray bans

 704. sosialisering leketoy

 705. kognisjon

 706. Multisensorisk tiltrekkende

 707. kast og fang leketoy

 708. mobilitet

 709. Nonverbal Talk Show Host

 710. Multisensorisk tiltrekkende

 711. Children with Special Needs

 712. Zippo lighter

 713. Nonverbal Talk Show Host

 714. Children with Intellectual Disability

 715. both gucci mane drake mp3 download

 716. selvstendighet

 717. fundraising websites

 718. cube

 719. accordion

 720. www.utoptens.com/10-best-breeds-beginner-snake-owners/

 721. up

 722. everyday

 723. List of top 10 CBSE Schools in Noida

 724. Προς όλους όσους αισθάνονται προδομένοι από την Οικονομία | Πρωτοβουλία δημιουργίας τοπικών δικτύων παραγωγών-καταναλωτών

 725. Προς όλους όσους αισθάνονται προδομένοι από την Οικονομία | Εκκολαπτήριο Ερευνητών Αειφορίας

 726. Προς όλους όσους αισθάνονται προδομένοι από την Οικονομία « Soldier of fortune

Leave a Comment