Προς όλους όσους αισθάνονται προδομένοι από την Οικονομία

Μόλις αντίκρισα το παρακάτω άρθρο, ζήτησα άδεια να το μεταφράσω, γιατί είναι σαν να άκουγα τη φωνή μέσα μου που έχει πλέον γίνει κραυγή. Είναι, για μένα, αφενός μια κατεύθυνση που θα ήταν καλό να εξερευνήσουμε ως άνθρωποι και κάτοικοι στον πλανήτη γη και αφετέρου μια ευκαιρία να δούμε τα πράγματα αλλιώς και να αναρωτηθούμε τι χρειαζόμαστε για να επιζήσουμε. Να αναθεωρήσουμε δηλαδή τα θεμέλια πάνω στα οποία έχουμε χτίσει την κοινωνία και τη ζωή μας…και να ξεκινήσουμε προς έναν δρόμο που μας εκφράζει πλήρως.

«Με θεωρούν τρελό γιατί δε θα πουλήσω τις μέρες μου για χρυσό – και εγώ τους θεωρώ τρελούς γιατί νομίζουν πως οι μέρες μου έχουν τιμή.» –Kahlil Gibran

Καλό μας δρόμο λοιπόν!

[Γραμμένο από τον Kyle Chamberlain στα αγγλικά. Μετάφραση του αρχικού άρθρου από την Τίνα Λυμπέρη. Γλωσσική επιμέλεια: Ιωάννης Σαμψωνίδης.]

Προς όλους όσους αισθάνονται προδομένοι από την Οικονομία,

Μας λένε πως το πρόβλημά μας είναι ότι δεν υπάρχουν αρκετές δουλειές. Το μήνυμα αυτό είναι παντού. Τα μέσα ενημέρωσης μετράνε την κατάσταση της κοινωνίας μας με στατιστικές ανεργίας. Οι πολιτικοί αντιπαρατίθενται με θεατρικό τρόπο για το ποιος μπορεί να δημιουργήσει τις πιο πολλές δουλειές. Άνθρωποι παντού παλεύουν για τις λιγοστές θέσεις εργασίας σε εργοστάσια και εταιρείες.

Θα ήθελα να επισημάνω τη μεγάλη ειρωνεία της κατάστασης αυτής – οι περισσότεροι άνθρωποι μισούν τη δουλειά τους. Πόσους ανθρώπους γνωρίζετε που αγαπάνε τη δουλειά τους; Η αλήθεια είναι, πως οι περισσότεροι από εμάς με συνηθισμένες δουλειές, ίσα που τις αντέχουμε. Αν δεν τις χρειαζόμασταν θα προτιμούσαμε να μην τις κάνουμε.

Το εργασιακό ήθος και κυρίως η «σκληρή δουλειά» είναι κάτι για το οποίο είναι περήφανη η κοινωνία μας. Αλλά, αν θα θέλαμε να είμαστε ειλικρινείς, θα έπρεπε να ομολογήσουμε πως αποκαλούμε τους εαυτούς μας «σκληρά εργαζόμενους» κυρίως για να δικαιολογήσουμε τις καθημερινές κακομεταχειρήσεις, στερήσεις και ταπεινώσεις στο χώρο εργασίας. Νομίζω επίσης πως μπορούμε να συμφωνήσουμε στο ότι οι περισσότερες δουλειές μας δεν βελτιώνουν τον κόσμο.

Και όμως βρισκόμαστε στην οξύμωρη θέση να ικετεύουμε να μπούμε σε εργασιακούς ρόλους που μισούμε.

Καλό είναι να συνειδητοποιούμε ότι το «εργασιακά απασχολημένος» θα μπορούσε υπό συνθήκες να έχει την έννοια του «χρησιμοποιημένος». Ακριβώς δηλαδή όπως θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένα σφυρί και καρφιά, ο εργοδότης σάς απασχολεί ή σας χρησιμοποιεί. Ο όρος «χρησιμοποιημένος», πολύ εύστοχα περιγράφει τη σχέση με τους εργοδότες μας. Όπως οι πόρνες, έτσι και εμείς παραιτούμαστε από τον εαυτό μας και δινόμαστε σε ψεύτικες σχέσεις για μια ανούσια οικονομική απολαβή. Σε μια υγιή σχέση η αφοσίωσή μας ανταποδίδεται σε είδος. Αλλά σε μια σχέση χρήσης και κατάχρησης, το καλύτερο που μπορούμε να προσδοκούμε είναι ένας χρηματικός διακανονισμός.

Δεν πρέπει να μας εκπλήσσει, λοιπόν, ότι οι πολιτικοί και άλλοι ισχυροί άνθρωποι  επαινούν τον ενθουσιασμό μας για την εργασιακή απασχόληση και υπερασπίζονται αυτόν το σκοπό. Για την ελίτ, η ανεργία είναι μία κρίση, διότι αυτό σημαίνει ότι ο πληθυσμός δεν «χρησιμοποιείται» επαρκώς. Ένας «αχρησιμοποίητος» πληθυσμός είναι ασύμφορος και, ενδεχομένως, απείθαρχος. Έτσι, όταν οι πλούσιοι έρθουν να μας σώσουν, το κάνουν με την προσφορά θέσεων εργασίας, όπως λέει το σλόγκαν του Bill και Melinda Gates Foundation: «Πιστεύουμε ότι όλοι οι άνθρωποι αξίζουν την ευκαιρία να ζήσουν υγιείς και παραγωγικές ζωές.» (δική μου έμφαση)

Η εργασιακή απασχόληση έχει γίνει σχεδόν αδιαχώριστη από άλλες αξίες, όπως την ευθύνη και την ανθρώπινη ευημερία. Στην κουλτούρα μας, η προώθηση της εργασιακής απασχόλησης έχει γίνει συνώνυμη με την υποστήριξη των οικογενειών, των κοινοτήτων και των χωρών. Σε μια εποχή που είμαστε τόσο απόλυτα εξαρτημένοι από την εργασιακή απασχόληση και την οικονομία για την επιβίωσή μας, το να είσαι ενάντια στην δουλειά είναι σαν να είσαι ενάντια στη ζωή. Ποιος λοιπόν, εκτός από τον πιο τεμπέλη και ουτοπικό χίπυ, θα ήταν ενάντια στην εργασία;

Αλλά ας μην ξεχνάμε πως οι άνθρωποι δεν ήταν πάντα τόσο εξαρτημένοι για την επιβίωση από «θέσεις εργασίας» όπως τις αντιλαμβανόμαστε σήμερα ή από την οικονομία. Στην πραγματικότητα ήμασταν κυνηγοί και συλλέκτες για το μεγαλύτερο διάστημα της ύπαρξής μας. Τα χρήματα, η οικονομία, ακόμη και η καλλιέργεια της γης είναι σχετικά πρόσφατες επινοήσεις. Τα βγάλαμε από το μυαλό μας. Και, μέχρι πολύ πρόσφατα στην ιστορία, οι θέσεις εργασίας ήταν απλώς μέρος μιας μικτής στρατηγικής για επιβίωση που χρησιμοποιούσαν οι μεγάλες οικογένειες για να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές ανάγκες τους. Το κυνήγι, η συλλογή, η κηπουρική, η χειροτεχνία, οι δωρεές, η συνεργασία, το εμπόριο και η αυτοαπασχόληση, είναι όλα απολύτως βιώσιμοι τρόποι για να καλύψουμε τις ανάγκες επιβίωσής μας. Οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας αναγνώριζαν ότι τα χρήματα δεν ήταν πάντα ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ικανοποιηθεί μια ανάγκη τους. Ζώντας αποκλειστικά από έναν μισθό ήταν ένα μοντέλο ζωής για τους πλούσιους της πόλης.

Σε ορισμένες ιστορικές περιόδους, ήταν δυνατόν για κάποιους ανθρώπους να χρησιμοποιούν το νόμισμα για να διατηρούν μια ευημερία δυσανάλογη σε σχέση με την πραγματική αξία της εργασίας τους. Μπορεί να πλησιάζει το τέλος της εν λόγω περιόδου. Δυστυχώς, οι εναλλακτικές λύσεις στην εργασιακή απασχόληση σπανίζουν.

Δεν είναι κάτι που διδάσκεται στο μάθημα της ιστορίας, αλλά η εξάρτησή μας από τις θέσεις εργασίας προέρχεται τελικά από την καταστροφή και την μονοπώληση του περιβάλλοντός μας. Οι άνθρωποι κάποτε στηρίχθηκαν αποκλειστικά στους ελεύθερους φυσικούς πόρους. Η τάση προς μια γενικευμένη εργασιακή απασχόληση ακολούθησε την καταστροφή των πόρων αυτών. Όταν τα πράγματα που χρειαζόμαστε δεν διατίθενται ελεύθερα στη φύση, είμαστε αναγκασμένοι να εργαζόμαστε σε όλο και πιο περίπλοκες και αμφίβολες μεθόδους εξόρυξης φυσικών πόρων. Η ιστορία της σχέσης του πολιτισμού μας με τους Ινδιάνους της Αμερικής και άλλων αυτόχθονων πολιτισμών, παρουσιάζει το συνηθισμένο αυτό μοτίβο.

«Οι νέοι μου άνδρες δεν πρέπει ποτέ να εργαστούν. Οι άνδρες που εργάζονται δεν μπορούν να ονειρεύονται – και η σοφία έρχεται σε μας μέσω των ονείρων. Μου ζητάτε να οργώσω το έδαφος. Να πάρω ένα μαχαίρι και να σκίσω το στήθος της μητέρας μου; Όταν πεθάνω, εκείνη δεν θα με πάρει στο στήθος της για να ξεκουραστώ. Μου ζητάτε να σκάψω για πέτρα. Να σκάψω κάτω από το δέρμα της για τα οστά της; Όταν θα πεθάνω, δεν θα μπορώ να μπω στο σώμα της για να ξαναγεννηθώ. Θα μου ζητήσετε να κόψω τα χόρτα, να φτιάξω σανό και να το πουλήσω και να είμαι πλούσιος όπως οι λευκοί άνδρες. Αλλά πώς να  τολμήσω να κόψω τα μαλλιά της μητέρας μου; » – Smohala, Wanapum πνευματικός ηγέτης, 1851

Ξανά και ξανά, η αντίσταση των ιθαγενών στην εργασία, όπως την ξέρουμε, σταμάτησε μόνο όταν η πρόσβαση στους παραδοσιακούς τους πόρους για επιβίωση διακόπηκε.

«Ο λαός μου δεν καλλιεργούσε και δεν είχε καμία χρήση για τις καλλιέργειες μέχρι που ο σολομός άρχισε να εξαφανίζεται από τα ρέματα και τα ποτάμια. Οι ρυπαντικές δραστηριότητες των λευκών και τα εμπορικά έργα αλιείας ήταν η αιτία για αυτό. Κάθε χρόνο, οι Κόλβιλ έβρισκαν όλο και λιγότερο σολομό που δεν ήταν αρκετός για να ζήσουν, και έτσι άρχισαν να καλλιεργούν για να επιζήσουν. Τελικά, φράγματα κατασκευάστηκαν στην Κολομβία και ο σολομός σταμάτησε εντελώς να έρχεται πάνω από το Grand Coulee. Ο σολομός είχε φύγει και τα υψηλής απόδοσης τουφέκια κάνουν περίπου το ίδιο για τα θηράματά μας. Μέχρι να δούμε την ανάγκη να καλλιεργήσουμε, οι νεότερες γενιές συνειδητοποίησαν πως οι πρόγονοί τους είχαν αφήσει τους λευκούς να έχουν την πλουσιότερη και πιο εύφορη γη. Και ήταν πολύ αργά για να την πάρουν πίσω.»— Mourning Dove, Colville author, 1888-1936

Οι ιθαγενείς δεν ήταν οι μόνοι άνθρωποι που αναγκάστηκαν να αντιμετωπίσουν την καταστροφή των πόρων και την μονοπώληση. Εταιρείες και κυβερνήσεις περιθωριοποιούν ενεργά την πρόσβασή μας σε καθαρό νερό, υγιεινή διατροφή, ασφαλές καταφύγιο, καθώς και κοινωνική υποστήριξη. Όλα αυτά τα πράγματα, ενώ παρέχονταν ελεύθερα από το περιβάλλον μας, είναι πλέον ολοένα και πιο ακριβά.

Δεν είναι μόνο το φυσικό μας περιβάλλον που καταστρέφεται. Το κοινωνικό και ψυχολογικό μας περιβάλλον δέχεται επίσης επίθεση. Οικονομικές πιέσεις, διαφημίσεις και προπαγάνδα έχουν υπονομεύσει την αυτάρκεια των οικογενειών και των κοινοτήτων. Ίσως η τελική νίκη του καταναλωτισμού είναι ότι πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει την ικανότητά τους να βρίσκουν νόημα έξω από τη δουλειά. Πολλοί άνθρωποι θα σας πουν ότι απλά δεν ξέρουν πώς να περνούν το χρόνο τους χωρίς δουλειά. Μπορούν πραγματικά να μη βλέπουν μεγαλύτερη αξία στη ζωή τους; Χωρίς σεβασμό για τον εαυτό μας και την υποστήριξη των άλλων δεν υπάρχει περίπτωση να βγούμε από αυτό το καταχρηστικό σύστημα.

Η επιρροή της ισχυρής μειονότητας του κόσμου δεν πρέπει να υποτιμηθεί. Αλλά εκείνοι από μας σε προνομιακές χώρες πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτή η οικονομική «κρίση» οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον κόσμο και ίσως στην ίδια τη μητέρα φύση, η οποία επιτέλους μας αναγκάζει να αποκαλύψουμε τα χαρτιά μας. Το γεγονός ότι η οικονομική μας ευημερία μπορεί να παραπέσει τόσο γρήγορα είναι η απόδειξη ότι ο πλούτος μας δεν βασίζεται στην πραγματική αξία της εργασίας μας, αλλά στην επιτυχία μας σε ένα παραπλανητικό παιχνίδι εκμετάλλευσης.

Ο τρόπος ζωής μας έχει επίσης εξαρτηθεί από τους περιορισμένους ορυκτούς ενεργειακούς πόρους, χωρίς να αναφέρουμε τα απειλούμενα εδάφη, νερά και δάση. Και ο κόσμος συνωστίζεται όλο και περισσότερο. Ίσως είναι καιρός να καταλάβουμε το πώς είναι πραγματικά να ζούμε μέσα στα όρια αυτών που διαθέτουμε.

Αλλά ας είμαστε σαφείς. Δεν χρειαζόμαστε περισσότερες θέσεις εργασίας. Χρειαζόμαστε πρόσβαση στα βασικά της επιβίωσης. Δεν χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα. Χρειαζόμαστε να θεραπεύσουμε το περιβάλλον μας. Δεν χρειαζόμαστε εργοδότες να μας κρατήσουν απασχολημένους. Χρειαζόμαστε χρόνο να μετατρέψουμε τις κοινότητές μας σε υγιή οικοσυστήματα για ανθρώπους και πάλι.

Όσο λιγότερο συμμετέχουμε σε αυτή την καταχρηστική οικονομία, τόσο το καλύτερο. 10% ανεργία είναι αξιοθρήνητη. Χρειαζόμαστε 90% ανεργία! Αν πραγματικά δυσανασχετούμε με αυτό το σύστημα, ας κερδίσουμε λιγότερα χρήματα, ας αγοράσουμε λιγότερα και ας μας ανήκουν λιγότερα. Ας επενδύσουμε το χρόνο, την ενέργεια και τους πόρους μας σε πράγματα που δεν μπορούν να φορολογηθούν ή να παρασιτιθούν από τις εταιρίες. Ας ασχοληθούμε όχι με χρήματα, αλλά με ενέργεια, θρεπτικές ουσίες, υλικά, τοπικά νομίσματα και σχέσεις. Ας μην επεκταθούμε, ας σταθεροποιηθούμε. Ας απολαύσουμε την τέχνη, τον πολιτισμό και την αναψυχή. Ίσως μπορούμε να ανατρέψουμε την πυραμίδα συρρικνώνοντας τον πάτο της.

Η δουλειά μας είναι η ακόλουθη: Χρειάζεται να αποταμιεύουμε το νερό όποτε βρέχει και να το κάνουμε διαθέσιμο. Χρειάζεται να κάνουμε τα βρώσιμα φυτά να μεγαλώνουν έτσι, ώστε να είναι τόσα πολλά που δεν θα μπορούμε ούτε να τα χαρίσουμε. Χρειάζεται να θυμηθούμε πως να χτίζουμε σπίτια με φυσικούς τρόπους και κυρίως χωρίς να χρεωνόμαστε με δάνεια για αυτά. Χρειάζεται να ξεκινήσουμε να δημιουργούμε ευκαιρίες εκεί που ζούμε, ώστε να χρειαζόμαστε λιγότερες μετακινήσεις. Χρειάζεται να πάρουμε τον έλεγχο της γης και των πόρων από τις ισχυρές μειονότητες. Χρειαζόμαστε ενοποιητικές και βιώσιμες μεθόδους για τη διαχείριση της γης. Χρειάζεται να δημιουργούμε κτηνοτροφικές φάρμες με έναν τρόπο που θα κάνει τα θηράματα αφθονότερα. Χρειάζεται να καλλιεργούμε με τέτοιο τρόπο που θα κάνει τα δάση να αυξάνονται. Χρειάζεται να χρησιμοποιούμε την ενέργεια με τρόπο που θα δημιουργεί ειρήνη και σταθερότητα. Χρειάζεται να ενισχύσουμε τους κοινωνικούς μας δεσμούς.

Αν εξακολουθείτε να έχετε μια δουλειά, να βάλετε τα πάντα σε τάξη και να την παρατήσετε! Κάντε το όσο πιο σύντομα μπορείτε, γιατί ποτέ στην ιστορία δεν είχαμε μια πιο σημαντική δουλειά να κάνουμε.

Σημείωση: Για να βοηθήσετε την εξάπλωση της permaculture στην Ελλάδα μέσω της προ-αγοράς του πρώτου πλήρες οδηγού permaculture, δείτε εδώ.

27 Comments

 1. Angie Pangie

  on 19th Feb, 12 03:02pm

  I was having a conversation this weekend re: people being defined by their jobs. I'm growing increasingly frustrated by this, as it seems people don't have an identity beyond what they do, and in agreeance with the article, almost everyone I know hates their job. How can you remain defined by that which you hate? It's ludicrous! I think it will be a slow generational change for people to realise this and that the way the world is structured has to change. BUT more and more people are feeling the need for change that resonates within all of us…in some louder than others.

  reply to this comment

 2. αννα

  on 20th Feb, 12 06:02pm

  “η εξάρτησή μας από τις θέσεις εργασίας προέρχεται τελικά από την καταστροφή και την μονοπώληση του περιβάλλοντός μας…”

  Δεν το είχα σκεφτεί έτσι, και πόσο αλήθεια είναι! Αυτό που έχουν καταφέρει είναι να κάνουν τα δικά τους συρρέοντα δικά μας κοινωνικά στερεότυπα… βαθιά σκαλισμένα μέσα μας. Θέλει πυγμή και θετικισμό και παραδειγματισμό για κάνει κάποιος το μετέωρο βήμα του πελαργού και δει την αξία του πέρα από αυτά τα στερεότυπα. Τα ταξίδια στο εξωτερικό μπορούν να ανοίξουν τα μάτια αλλά νομίζω ότι η καρδία θέλει παρέα όπως και η αλλαγή.

  Αν στις επόμενες εκλογές κατέβαινε ένας άνθρωπος με αυτό το κείμενο ως την βάση των έργων του, θα γινότανε χαμός!!!

  Καταπληκτικό κείμενο, το έστειλα σε όλους τους φίλους που δεν έστειλα το Αγγλικό.

  reply to this comment

  • Hastaroth

   on 21st May, 12 09:05am

   "Τα ταξίδια στο εξωτερικό μπορούν να ανοίξουν τα μάτια"
   αλλά δέν γίνεται να τά κάνης περπατώντας.
   Ωραίες οι ονειροπολήσεις,αλλά η εποχή τού Αδάμ και τής Εύας έχει περάσει πρό πολλού.

   reply to this comment

 3. Ιωάννης Αυγουστάτ&om

  on 20th Feb, 12 07:02pm

  Εξαιρετικό Τίνα, σ'ευχαριστούμε πολύ για τη μετάφραση! Η παρούσα κρίση μπορεί να βιωθεί παθητικά σαν καταστροφή ή να ειδωθεί ως μια ευκαιρία επαναπροσδιορισμού τόσο ατομικού όσο και κοινωνικού. Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη ιστορική καμπή. Από τις αποφάσεις που θα πάρουμε και από τη στάση που θα κρατήσουμε θα εξαρτηθεί το μέλλον μας και το μέλλον των επόμενων γενεών. Έχουμε τη δυνατότητα να αποτινάξουμε από πάνω μας όλα τα λάθη του παρελθόντος και να κάνουμε μια νέα αρχή, βασισμένη σε υγιείς βάσεις. Η λέξη «ανάπτυξη» δεν πρέπει να σημαίνει αποκλειστικά παραγωγή και διανομή υλικών αγαθών με την μεγιστοποίηση του χρηματικού κέρδους, αλλά κυρίως ανάπτυξη των ανθρώπινων όντων.
  Όπως υποστηρίζει ο Νοάμ Τσόμσκι : «Σκοπός μιας δημοκρατικής κοινωνίας δεν είναι η παραγωγή αγαθών, αλλά η δημιουργία ελεύθερων ανθρώπινων υπάρξεων».

  reply to this comment

 4. kangouro

  on 20th Feb, 12 08:02pm

  Ευχαριστώ συνταξιδιιώτες για τη συμπαράστασή σας σε αυτή την κίνηση. Ηρθε η ώρα να ενωθούμε, να επαναπροσδιοριστούμε και να δημιουργούμε τις συνθήκες που φροντίζουν και εμάς και τον πλανήτη μας. Μαζί μπορούμε να κάνουμε θαύματα! Η αγάπη νικάει τα πάντα! Σας αγκαλιάζω σφιχτά!

  reply to this comment

 5. kostas

  on 21st Feb, 12 02:02am

  empros pros ta pisw diladi,
  stin epoxi twn spilaiwn, e ti na pw, xillies fores kalutera i papariga kai o stalin

  alla wra pou to skeftomai mipws i troika auto to sxedio efarmozei telika, ara mexri to 90% anergia exoume dromo
  zitw i troika diladi

  reply to this comment

  • Καροτάκι

   on 1st Mar, 12 12:03pm

   άμα έχεις πάρει λάθος τραίνο, σε όποια στάση και να κατέβεις πάλι σε λάθος μέρος θα είσαι.

   reply to this comment

   • kangouro

    on 2nd Mar, 12 09:03pm

    είτε πιστεύεις ότι είναι σωστό, είτε πιστεύεις ότι είναι λάθος, είσαι σωστός. Όλα EINAI…απλά. Εμείς, με τον εγωισμό μας «κρίνουμε» αν κάτι είναι σωστό ή λάθος, αλλά στην τελική η κάθε κατάσταση είναι μια απίθανη ευκαιρία να δημιουργήσουμε κάτι που δεν είχαμε καν φανταστεί! Πόσες φορές έχεις πάρει μια απόφαση που ήταν λάθος στο μυαλό σου και στην τελική ήταν ό,τι καλύτερο για σένα;;; χμμμμ;; Τώρα έχω φτάσει στο σημείο, που αν δε βγει κάτι όπως το φανταζόμουνα, είμαι όλο χαρά γιατί ο κόσμος είναι γεμάτος εκπλήξεις! Μια διαφορετική αντίληψη, I guess!

    reply to this comment

 6. γιαννης

  on 21st Feb, 12 07:02pm

  φιλε μου τα ξερω ολα απο τοτε που γενηθηκα. εχω εργαστει πολυ σκληρα στην ζωη μου και παντα ηξερα πως εκανα λαθος κανεις ομως ποτε δεν με πιστεψε………σε ευχαριστωυι

  reply to this comment

 7. Αντώνης Χατζηθωμάς

  on 22nd Feb, 12 01:02am

  Πολύ καλό θα το κοινοποιήσω! Μπράβο!!

  reply to this comment

 8. permaculturehellas

  on 22nd Feb, 12 10:02am

  Εξαιρετικά εύστοχο, αξιζει να κυκλοφορήσει ευρέως.
  ευχαριστούμε Τίνα!!

  reply to this comment

 9. Barbara Theocharidou

  on 23rd Feb, 12 01:02pm

  Αγαπητή Τίνα εδώ είναι και η φιλοσοφία της ζωής, πράγματι έπιασες το νόημα της.

  reply to this comment

 10. Barbara Theocharidou

  on 23rd Feb, 12 02:02pm

  Τίνα ευχαριστώ, εδώ είναι και οι ανθρώπινες αξίες

  reply to this comment

 11. nomadicuniversality

  on 23rd Feb, 12 03:02pm

  Ενδιαφέρον κείμενο.
  Με αυτά για την εργασία συμφωνώ απολύτως, τα περί του περιβάλλοντος ίσως λίγο απλουστευτικά.
  Ας μου επιτραπούν δύο παρατηρήσεις επί λεπτομερειών, από "επαγγελματική διαστροφή":
  Σε ένα σημείο το κείμενο αναφέρει "δική μου έμφαση", αλλά προηγουμένως δεν υπάρχει καμία έμφαση.
  Λέξη "παρασιτιθούν" δεν υπάρχει στα ελληνικά. Τι έλεγε το πρωτότυπο;

  reply to this comment

  • kangouro

   on 23rd Feb, 12 03:02pm

   Ευχαριστώ για τις λεπτομέρειες, που αν και τελειομανής, μου διαφεύγουν. Έφτιαξα την έμφαση. "παρασιτιθούν" ήταν μια προσπάθεια να μεταφράσω τη λέξη "parasitized". In context: "Let’s invest our time, energy, and resources in things that can’t be taxed or parisitized by corporations." Αν έχεις μια καλύτερη πρόταση, την περιμένω!

   reply to this comment

 12. Vagelis4VP

  on 24th Feb, 12 07:02pm

  Χρειάζεται το Venus Project, και η Resource Based Economy!!!

  reply to this comment

 13. Alex GraphicD

  on 25th Feb, 12 10:02am

  Τελειο το αρθρο. Οποιος θελει να μαθει για ενα κοινωνικο σχεδιο χωρις χρηματα, κυβερνησεις και στρατους ας επισκεφτει:
  thevenusprojet.com

  reply to this comment

 14. Βλαδίμηρος

  on 28th Feb, 12 02:02am

  Ωραιότατο! Πραγματικό παραλήρημα μικροαστού! Και εις ανώτερα!

  reply to this comment

 15. dofmercy

  on 28th Feb, 12 04:02am

  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  reply to this comment

 16. γιαννης

  on 2nd Mar, 12 06:03pm

  Είμαι 22 χρονών και αυτό που παρατηρώ είναι μια κοινωνία ανθρώπων(και δεν μιλαώ μόνο για την ελλάδα) στην οποία ο ένας κοιτάει να πατήσει πάνω στον άλλο ,για να φανεί ανώτερος,την ώρα που είμαστε άμεσα ή έμμεσα συνδεδεμένοι όλοι και είτε δεν το ξέρουμε είτε εθελοτυφλούμε είτε είμαστε μαζόχες και σαδιστές.Μια κοινωνία που δρα έτσι δεν πάει εξελίσετε.Οι άνθρωποι έχουν κλειστεί τόσο στο εγώ τους και δεν κοιτάνε δίπλα τους ή λένε εμένα δεν με αφορά.Μα πως???ότι συμβαίνει σε μένα επιρεάζει και σένα εκτός βέβαια αν ζεις μόνος σου και καταναλώνεις αυτά που παράγεις χωρίς να έχεις συναναστροφές με κανέναν άλλο.Όσο για την ελίτ εμείς την κάνουμε να φαίνεται ελίτ,εμείς κάνουμε τους πλούσιους και τους φτωχούς και όταν λέω εμείς εννοώ όλους εμάς που παράγουμε.

  reply to this comment

  • γιαννης

   on 2nd Mar, 12 06:03pm

   Εμείς είμαστε τα μέσα εμείς είμαστε το σύστημα εμείς είμαστε το κράτος δεν υπάρχουν άλλοι εκτός αν υπάρχουν τίποτα εξωγήινοι και δεν το ξέρω.Φυσικά δεν μπορείς να καταργήσεις με την μία στο σύστημα που ήδη έχεις γιατί μέσα εκεί λειτουργούν όλα αλλά θα πρέπει να δουλέψουμε ώστε να τα αλλάξουμε και όχι να το διατηρούμε.Θα πρέπει να βρίσκονται οι άνθρωποι και να μιλάνε αλλά και να κάννουν πράξεις παράλληλα γιατί αυτές μετράνε και αυτές μένουν στο τέλος.Ρωτάτε τον εαυτό σας <<γιατί<<?? κάθε φορά που βλέπετε να συμβαίνει κάτι και μην σταματίσετε,θα ανακαλήψετε πράγματα που και οι ίδιοι αγνοείτε και θα αλλάξει ο τρόπος που θα δείτε τα πράγματα

   reply to this comment

   • kangouro

    on 2nd Mar, 12 08:03pm

    Μπράβο Γιάννη, ευτυχώς καταλαβαίνεις τα σημαντικά από μικρή ηλικία! Πολλές φορές πρέπει να στριμωχτούμε για να δούμε τα πράγματα αλλιώς, αλλά αν το πάρουμε απόφαση, μπορούμε να αρχίσουμε τώρα: http://www.kangouro.gr/change-your-view/

    Μόλις έγραψα και ένα άλλο άρθρο πάνω σε αυτά που λες, το οποίο θα αναρτήσω από εβδομάδα. Συνέχισε να μεταδίδεις τις ιδέες σου με αγάπη και μέσω δικών σου πράξεων/παραδειγμάτων, αντί να σπας το κεφάλι σου…και θα δεις πως θα αλλάξουν!

    reply to this comment

 17. Βλαδίμηρος

  on 4th Mar, 12 03:03pm

  Ένα απολύτως αντιδραστικό παραλήρημα!
  … κι όταν φωνάζουν οι άλλοι "ομπρός!"
  εσύ φωνάζεις "πίσω!"
  (Κ. Βάρναλη, "Παρωδία στο Αν του Κίπλινγκ")

  reply to this comment

 18. Πάρα πολύ ωραίο κείμενο. Θα το αναδημοσιεύσω στο blog μου (ελπίζω να μην υπάρχει κάποιο πρόβλημα.) Αν θέλεις μπες και δες κι εσύ το δικό μου, έχω κάποια άρθρα που ίσως να σου αρέσουν. http://anthrwpos-apanthrwpos.blogspot.com/

  reply to this comment

 19. Hastaroth

  on 21st May, 12 09:05am

  Χμμ μάλιστα.
  Πίσω λοιπόν στίς σπηλιές.
  Αλλά ξέχασα,και τίς σπηλιές πρέπει να τίς σκάψη κανείς,δέν φυτρώνουν οπουδήποτε.

  reply to this comment

 20. Wine Reviews

  on 7th Apr, 13 12:04am

  I think in a poor economy, people still flood to luxuries, and the extremes get wider. It is the middle ground that suffers the most.

  reply to this comment

2 Trackbacks

 1. garbage bin rental

 2. rent trash dumpster

 3. google blackhat free

 4. fmovies

 5. waste management trash

 6. watch online

 7. waste containers for rent

 8. waste removal dumpster rental

 9. uflixit.com/trending

 10. hacklinks

 11. rolling dumpster

 12. leather lingerie

 13. uflixit.com/boxoffice

 14. cinema movies

 15. watch online free

 16. construction waste bins

 17. residential dumpster rental cost

 18. dumpster pricing

 19. junk removal service

 20. commercial dumpster service

 21. disposal bins

 22. ben wa balls

 23. 1 yard dumpster

 24. find a dump near me

 25. motorbike jacket

 26. toys

 27. motorbike boots uk

 28. esurance quote

 29. Daily Bean Counter

 30. custom printed jewelry tags wholesale

 31. Souq egypt

 32. Souq ksa

 33. Blackfriday

 34. Souq.com

 35. Souq

 36. photo to coffee mug

 37. Souq ksa

 38. White Friday

 39. esurance car insurance

 40. créer son dog tag

 41. esurance nj

 42. personnaliser son dog tag

 43. viral videos

 44. esurance quote online

 45. mk bags online

 46. pictures

 47. fun

 48. story

 49. like

 50. créer son dog tag

 51. photo coffee mug online

 52. nba jerseys

 53. buy google hacklink

 54. http://www.alt-cal.com/

 55. hunting tee shirt

 56. Maybelline

 57. kolkata female escort

 58. landing page design service

 59. Kolkata escort

 60. Url Shortener

 61. Maybelline

 62. Photo retouch

 63. b2b edi

 64. big commerce integrations

 65. shopify integrations

 66. EDI integration

 67. Medical Furniture Suppliers

 68. kris kellar

 69. Ferry Tangier to Gibraltar

 70. Morocco Insurance for Travel

 71. walmartone

 72. how to use sex vibrator

 73. mary kay catalog

 74. timewise

 75. mary kay satin hands

 76. mary kay microdermabrasion

 77. skin care

 78. Kliknij

 79. mary kay satin hands

 80. mary kay perfume buy fragrances

 81. Coldwell banker

 82. land

 83. agencje interaktywne warszawa

 84. bunny waterproof vibrator

 85. kris kellar

 86. property

 87. search

 88. http://

 89. http://www.hoegert.com/pl/narzedzia-pomiarowe/poziomnice/katownik-aluminiowy-detail/

 90. idx

 91. Realtor

 92. Liquid Facelift Newport Beach

 93. Parker Colorado

 94. home

 95. Real estate

 96. best selling vibrator

 97. Harry Potter Trivia

 98. Coldwell banker

 99. Real estate

 100. Harry Potter Fans

 101. Hard Harry Potter Quiz

 102. mls

 103. dor.pl/blog/mieszkanie-w-warszawie-bezpiecznie/

 104. autyzm wczesnodzieciecy

 105. Harry Potter Trivia

 106. parker co realtor

 107. land

 108. fun bedroom games

 109. Photo editing

 110. Real estate

 111. refinancing

 112. Harry Potter Trivia

 113. search

 114. refinancing

 115. kris kellar

 116. Http://www.hoegert.com/

 117. Harry Potter facts

 118. property

 119. Harry Potter Fans

 120. Realtor

 121. best sex toy

 122. wypo�yczalnia samochod�w ��d� europcar.com

 123. pl disulfiram 100mg

 124. social media marketing boulder

 125. Professional photo editing

 126. Sripatum

 127. credit repair

 128. clit cream

 129. refinancing

 130. house

 131. Coldwell banker

 132. Agencia Digital Cajica

 133. denver colorado seo company

 134. christian louboutin Sydney

 135. meditus.eu/uk/ aa

 136. bath salt

 137. faça você mesmo marcenaria

 138. seo castle rock

 139. http://www.hoegert.com/polmaski-przeciwpylowe-scisk-stolarski.html

 140. denver social media marketing

 141. adam and eve sex toys

 142. cheap tv stand

 143. forza 7 credits

 144. private mortgage lenders

 145. weight loss

 146. pink vibrator

 147. Prince Frank VON ANHALT-Nassau

 148. oven repairs

 149. electric appliances

 150. electrical appliances

 151. appliance parts inc

 152. fm7 credit

 153. Real estate

 154. lg appliances customer service phone number

 155. Parker Colorado

 156. idx

 157. large appliances

 158. refrigerator not working

 159. real estate financing

 160. real estate financing

 161. premier appliance service

 162. Deluxe Rotating Wallbangers Rabbit Vibrator

 163. ice machine repair

 164. fix refrigerator

 165. dishwasher repairs

 166. refrigerator problems

 167. samsung appliances

 168. the appliance doctor

 169. refrigerator replacement parts

 170. appliance repair Metuchen

 171. aa appliance repair

 172. appliance repair marietta ga

 173. home appliance repairs

 174. a and e appliance repair

 175. microwave repair

 176. frigidaire appliance repair

 177. bosch appliance repair

 178. aluminum race car trailer

 179. box trailer

 180. big lug dump trailers

 181. best price on utility trailers

 182. auto trailer

 183. all aluminum cargo trailer

 184. VR Brille bedruckt

 185. 5th wheel dump trailer

 186. 6 12 trailer for sale

 187. 6 by 10 dump trailer

 188. 5x8 enclosed trailer for sale

 189. 4x6 cargo trailer

 190. 14 trailer for sale

 191. 24 foot enclosed trailer

 192. 28 ft enclosed trailer for sale

 193. 24 enclosed trailer for sale

 194. shop by brand

 195. canabidol

 196. rolling dumpster

 197. open top dumpster

 198. Drone with 4K Camera

 199. canavape nv biotech

 200. about contact

 201. where to rent a trash dumpster

 202. choosing cbd

 203. rent a trash container

 204. size of dumpsters

 205. roll off boxes

 206. food products

 207. residential dumpster service

 208. sprays

 209. air conditioners with transport and installation included

 210. dumpster bin rental

 211. rent a dumpster for a day

 212. 40 yard dumpster rental

 213. trash disposal

 214. portable dumpster

 215. trash dump

 216. where to rent a dumpster

 217. residential dumpster

 218. dumpsters for rent

 219. 20 yard dumpster

 220. Pune airport to shirdi cab

 221. půjčovna lodí otava

 222. small dumpster

 223. tech influencer

 224. Melksham

 225. cupping birmingham

 226. nano particles manufacturing plant

 227. aga engineer perth

 228. domestic cleaning services birmingham

 229. driving lessons bideford

 230. Detectives privados Madrid

 231. web design manchester

 232. logo design birmingham

 233. web design birmingham

 234. Professional Ant Control

 235. the simulation theory

 236. Precios detectives privados

 237. barridos electrónicos

 238. best dressing for women

 239. misinformation in public opinion

 240. valentus slim roast coffee

 241. valentus slim roast

 242. KidsNoDrugs.de

 243. Kinderhilfe Bayern

 244. KidsNoDrugs.de

 245. KidsNoDrugs.de

 246. adam and eve

 247. Kinderhilfe

 248. KidsNoDrugs.de

 249. KidsNoDrugs

 250. dildo vibrator

 251. rni

 252. rni

 253. ??????????

 254. rocks off

 255. click here for free download

 256. vibrating massager

 257. download app from here

 258. APK

 259. download apk file

 260. remove consumer complaints

 261. grab it now

 262. jump rope exercise

 263. the pregnancy miracle ebook

 264. WoW Vanilla discord

 265. download now

 266. how to stimulate nipple

 267. grab it now

 268. APK

 269. jump rope

 270. hırdavat

 271. download now

 272. download app from here

 273. click here for free download

 274. APK

 275. Andrew Leslie (Northern Territory)

 276. acne ebook

 277. cellulite factor program

 278. Andrew Leslie SMGS

 279. Andrew Leslie Nowra

 280. pirater un compte facebook

 281. christian hip hop clothing

 282. Remove Complaints

 283. black outdoors

 284. christian clothing lines

 285. how to remove consumer complaints from google

 286. adventure lifestyle

 287. Andrew Leslie Principal

 288. go to official site

 289. best mastubator

 290. APK

 291. christian motivational speakers

 292. adventure lifestyle

 293. urban christian clothing lines

 294. cool christian clothing

 295. mini pink vibrator

 296. Where can i Buy Cheap Xanax

 297. look at this website

 298. Where can i Buy Cheap Xanax

 299. urban christian clothing websites

 300. Where can i Buy Cheap Xanax

 301. urban christian clothing

 302. gpunltd.com

 303. TRAMADOL PAIN RELIEF

 304. Where can i Buy Cheap Xanax

 305. Where can i Buy Cheap Xanax

 306. Where can i Buy Cheap Xanax

 307. mike walden acne

 308. cool christian clothing

 309. click here to download

 310. download app from here

 311. mini massager

 312. BUY CHEAP XANAX

 313. BEST PLACE TO BUY GENERIC VIAGRA

 314. urban christian clothing lines

 315. download apk file

 316. download apk file

 317. click here to download

 318. go to official site

 319. i loved this

 320. walmartone

 321. christian edm

 322. urban christian clothing websites

 323. adventure lifestyle

 324. black israelites

 325. urban christian clothing

 326. remove complaints board

 327. Remove Complaints

 328. kids

 329. kids

 330. personal massager

 331. craps table

 332. Craps

 333. columbia

 334. magic wand attachment set

 335. jiu jitsu

 336. Yöresel Antep

 337. bitcoin

 338. spice up the bedroom

 339. kids

 340. www.joogastuudio.ee/uuemad/meditatsioon-tershula-kriya/

 341. destinations

 342. Joogatunnid pühapäeviti Tallinnas

 343. Active Caspase-3 Monoclonal Antibody

 344. Kundalini jooga Tallinnas

 345. www.joogastuudio.ee/uuemad/joogatunnid-meestele/

 346. Bovine Cytochrome b (MT-CYB) ELISA Kit

 347. p300 Polyclonal Antibody

 348. Kundalini jooga kui elustiil - tuule õpi otse meistritelt

 349. Human Pregnancy Specific Protein B (PSPB) ELISA Kit

 350. Mouse VPS10 domain-containing receptor SorCS2 (SORCS2) ELISA Kit

 351. Bovine NADH-ubiquinone oxidoreductase chain 3 (MT-ND3) ELISA Kit

 352. Mouse Spectrin alpha chain, brain (SPTAN1) ELISA Kit

 353. GSK3ß (phospho Ser9) Polyclonal Antibody

 354. Joogatunnid

 355. vibrating dildo

 356. Kuidas kundalini jooga vähendab stressi?

 357. sachayacu

 358. PKC ε (phospho Ser729) Polyclonal Antibody

 359. Crystallin-αB (phospho Ser59) Polyclonal Antibody

 360. google website seo

 361. 14-3-3 ? Polyclonal Antibody

 362. 2 week diet

 363. AChRα5 Polyclonal Antibody

 364. grosbet casino oyna

 365. Ethanolamine kinase 2 Polyclonal Antibody

 366. p68 RNA Helicase (phospho Tyr593) Polyclonal Antibody

 367. best laptop for producing music

 368. music production laptop

 369. best laptop for music production and recording

 370. tempobet giriş

 371. best laptop for music production and recording

 372. good laptop for music production

 373. best laptop for music

 374. best laptop for producing music

 375. good laptop for music production

 376. best laptop for music production and recording

 377. best laptops for producing music

 378. best laptop for music

 379. best laptops for music production

 380. best laptop for music production and recording

 381. hiperbet giriş

 382. best laptops for music production

 383. Jennifer Thomas Rockford

 384. půjčovna dodávek praha

 385. Pop Up Stand

 386. piabet casino oyna

 387. Pull Up Banner Stand

 388. Pull Up Stand

 389. walmart1

 390. superbahis

 391. Bottle brush

 392. Blonde human hair

 393. search engine position ranking

 394. Makeup toronto

 395. DudeComedy

 396. search engine optimization ranking

 397. mybahis giriş

 398. Makeup and hair Toronto

 399. vector image

 400. betboo giriş

 401. higher search engine ranking

 402. moto insurance quote

 403. Founder of Digital Parenting Coach

 404. casinodunya güncel giriş

 405. Bridal hair and makeup

 406. buttplug

 407. Casinodunya

 408. Wedding hair Toronto

 409. youwin

 410. Unicorn hair

 411. Human hair extensions

 412. Ideas

 413. Best extensions

 414. Blonde clip in extensions

 415. superbetin bahis

 416. Casinomilyon giriş

 417. tryst

 418. bets10 giriş

 419. inflatable movie screen

 420. waterslides

 421. porn world xxx sex polls

 422. tanks

 423. how to make animated youtube videos

 424. Martini glass

 425. pc recycling

 426. sex tube

 427. Kyrgystan news in English

 428. Jordan news in English

 429. Laos news in English

 430. Armenia news in English

 431. Vietnam news in English

 432. Armenia news in English

 433. fast credit repair

 434. minnie mouse moonwalk

 435. castle moonwalk

 436. sexy

 437. minnie mouse bounce house

 438. waterslides

 439. Caleb Michael Laieski

 440. science mice

 441. kapesníčky do saka

 442. Fitness Bands

 443. Schlüsseldienst

 444. at

 445. kew pool fencing

 446. pool fence guide

 447. https://www.youtube.com/watch?v=SHvPY_fNy-c

 448. pool fencing toorak

 449. pool fencing melbourne

 450. can i buy a drone in india

 451. pool fencing sydney

 452. Cat Lovers Product

 453. H1B Salary Data - Linkedin Salary

 454. H1B Salary Data - Twitter Salary

 455. gary sasser wife

 456. H1B salary data - Highest Paying Cities

 457. free hearing test

 458. Shylesh Sriranjan

 459. Shylesh Sriranjan

 460. long

 461. NAPSR Training

 462. the

 463. H1b data

 464. wedding lingerie

 465. capture HDMI + embedded audio

 466. H1B salary database - Highest Paying Employers

 467. capture HD+ embedded audio

 468. bird care

 469. CNPR Training

 470. NAPSR

 471. Souq

 472. Golden scent

 473. seo

 474. Mamas And Papas

 475. Kuwait

 476. Namshi

 477. eBay

 478. baby shower gift ideas

 479. Wadi

 480. United Arab Emirates

 481. Amazon

 482. CNPR Review

 483. Pharmaceutical Sales Training

 484. pet care tips

 485. United Arab Emirates

 486. Amazon

 487. bird care

 488. apple cider vinegar for kittens

 489. Shylesh Kandiah

 490. dog care tips

 491. apple cider vinegar for dogs

 492. best pet tips

 493. Shylesh Kandiah

 494. Baby car seat cover

 495. bird care

 496. horse care tips

 497. Shylesh Kandiah

 498. CNPR Scam

 499. CNPR Review

 500. do penis rings work

 501. the best prostate toy

 502. top rated female vibrators

 503. Latest Clinical Research

 504. Latest Diabetes News

 505. Latest Cancer News

 506. Latest Aging News

 507. best bullet vibrator

 508. Latest Child health News

 509. medical-hotspot.com

 510. Latest Mental Health News

 511. sportsheets under the bed restraints

 512. bed frame singapore

 513. internet marketing services

 514. digital marketing agency

 515. digital marketing

 516. marketing strategy

 517. Clock Repair White Lake

 518. time piece repair

 519. digital marketing agency

 520. electric clock repair

 521. online marketing brisbane

 522. digital agency brisbane

 523. digital marketing brisbane

 524. repair pendulum wall clock

 525. Michigan clock repair

 526. Clock Repair West Bloomfield

 527. Clock Repair Oxford

 528. Clock Repair Pleasant Ridge

 529. repair pendulum wall clock

 530. a magia da gratidao

 531. Clock Repair Ortonville

 532. antique clock repair

 533. beneficios da gratidao

 534. clock repair

 535. elan mercado

 536. Clock Repair Addison Twp

 537. commercial projects in gurgaon

 538. westminster clock repair

 539. french mantel clock repair

 540. Joel Conway

 541. clock repair service

 542. clock Repair Troy

 543. beneficios da gratidao

 544. upcoming commercial projects in gurgaon

 545. orris entertainland

 546. clock repair

 547. Clock Repair Leonard

 548. anniversary clock repair

 549. meet african single ladies

 550. dumpster rental ma

 551. Broadway Brokerage Inc

 552. Shylesh Kandiah

 553. dumpster in a bag

 554. meet south africa youtube

 555. vitamins to lower cholesterol

 556. sciatic nerve pain relief

 557. african meetup

 558. site de rencontre pour senegalais

 559. construction trash bin rental

 560. money maker

 561. vyroba reklamy

 562. ldl cholesterol levels

 563. 1800junk

 564. back pain causes

 565. exercise for diabetic patient

 566. backache symptoms

 567. africa dating cupid.com

 568. how to make money fast online

 569. dating african man

 570. high cholesterol diet

 571. site de rencontre senegalaise en france

 572. local dumpster

 573. waste management dumpster rental cost

 574. how to earn

 575. money making opportunities

 576. office setup

 577. 5 yard dumpster rental

 578. Teething

 579. earn cash

 580. garbage dumpsters for rent

 581. lower lumbar pain

 582. lower back pain cure

 583. online earning

 584. easy ways to make money

 585. dumpster rental Columbus

 586. dumpston rental Canton

 587. Winnipeg moving companies

 588. waste container

 589. best diet for high cholesterol

 590. upper back pain relief

 591. cost of dumpster rental

 592. supplements to lower cholesterol

 593. severe back pain causes

 594. causes of severe lower back pain

 595. how do i lower cholesterol

 596. commerence

 597. surveys that pay cash

 598. Shylesh

 599. Shylesh Kandiah

 600. internet

 601. what causes cholesterol

 602. arriba españa

 603. helix light grams

 604. helix grams

 605. helix light bitcoin tumbler

 606. helix light bitcoin tumbler

 607. name card design singapore

 608. graphic design service singapore

 609. best bitcoin mixer

 610. Shylesh Sriranjan

 611. bitcoin tumbler

 612. helix light

 613. make my boobs bigger

 614. asian photography birmingham

 615. ecig

 616. drtuber

 617. payroll services birmingham

 618. hijama birmingham

 619. bookkeeping services birmingham

 620. online pharmacy dubai

 621. accountants in birmingham

 622. accountancy services birmingham

 623. Shylesh

 624. Peter Schatzberg Florida

 625. Nursing care at home in Pakistan

 626. Shylesh

 627. Emergency medical service pakistan

 628. Passive income

 629. Elder care Pakistan

 630. Precious metals services

 631. Gdax

 632. Nursing care at home in Pakistan

 633. best mini drone

 634. Gdax

 635. EarnHoney

 636. Passive income

 637. Checkpoints

 638. Bitconnect

 639. Ambulance service lahore pakistan

 640. migliori schede sd

 641. Usi tech registration

 642. playstation vr

 643. migliori schede sd per fotocamere

 644. Nursing Care at home in Lahore, Pakistan

 645. app per unire foto

 646. Foto 360 iPhone

 647. realtà virtuale

 648. migliori camere 360 gradi

 649. Migliori schede SD per reflex

 650. Usi Tech

 651. Healthcare at home in Pakistan

 652. ricoh theta s

 653. samsung gear 360

 654. camere 360 gradi

 655. oculus rift video

 656. playstation vr recensione

 657. Irvine Realtor

 658. Usi-tech Sign Up

 659. Elder home in Pakistan

 660. Elder home in Pakistan

 661. beginner drone with camera

 662. Usi tech registration

 663. Nurse in Lahore

 664. sweatshirts for men

 665. drone online shop

 666. men's bracelets

 667. ripped men's jeans

 668. streetwear online shop

 669. sweatshirts for men

 670. deparazitare aer conditionat

 671. best headphones

 672. Wine Club

 673. cell phone spy software

 674. gmail sign up

 675. gmail.com sign up

 676. gmail.com login

 677. callus remover

 678. seemore

 679. gmail sign in

 680. gmail signup tips

 681. gmail signup tips

 682. callus

 683. also check

 684. gmail new account

 685. blackboard syr

 686. gmail sign in

 687. gmail sign up

 688. gmail create username

 689. gmail sign up

 690. gmail.com sign up

 691. sign up gmail

 692. callus remover

 693. 4th grade teacher blog

 694. best teacher blogs

 695. diplom

 696. first grade teacher blogs

 697. Teacher blog

 698. edublogs

 699. sweatshirts for men

 700. best teacher blogs

 701. Sobha International City

 702. forensics

 703. techrevel,smartphone.mobile review

 704. Math blogs for teachers

 705. elegant men shoes

 706. edublogs

 707. best education blogs

 708. Teacher blog

 709. techrevel,smartphone.mobile review

 710. Teacher vlog about technology

 711. top education blogs

 712. educational websites for teachers

 713. techrevel,smartphone.mobile review

 714. sweatshirts for men

 715. Darin Nakakihara

 716. men's sunglasses

 717. educational blogs for students

 718. wooden watches

 719. We provide Operational Support to Motor Insurance Fraud

 720. leather wallets

 721. dlf magnolias gurgaon

 722. Math blogs for teachers

 723. education blogs

 724. bitcoin kingdom

 725. Criando um canal do zero

 726. bitcoin mining hardware

 727. make money online selling photos

 728. bitcoin x11

 729. make money online real

 730. make money online from home

 731. kpop rankings

 732. bitcoin zebpay

 733. bitcoin video

 734. Laços

 735. artesanato

 736. Criar um blog gratuito passo a passo

 737. intelligence

 738. dlf magnolias gurgaon

 739. Vender em casa

 740. Simetria perfeita

 741. Construir um negocio

 742. como fazer a marcação simétrica perfeita da sobrancelha

 743. bitcoin zebpay

 744. bitcoin dress shirt

 745. kpop groups

 746. bitcoin how to buy

 747. bitcoin vga

 748. bitcoin account

 749. bitcoinx

 750. koran saham

 751. kpop groups

 752. bigg boss 11

 753. bitcoin zdarma

 754. bitcoin zebpay price

 755. tv online

 756. live streaming

 757. megabytestreaming

 758. Black Friday 2017 Walmart

 759. Mintsim promo code

 760. Seatgeet Promo Codes 2017

 761. Reblox Promo Code 2017

 762. live streaming

 763. kpop news

 764. Cyber Monday 2017 Deals

 765. Codes 2017

 766. How to get instant loan in 10 minute with proof 2017

 767. Black Friday 2017 Deals

 768. dryer vent accessories

 769. ko-recover-kare/

 770. dryer vent indoor

 771. insulated dryer vent

 772. Top 5 weird woman's in the world

 773. 7 ways to make money online

 774. make money online list

 775. Amazon Black Friday 2017

 776. kisi-ke-mobile-ka-camera-kese-hack-kare/

 777. clothes dryer fires

 778. enhance the brain

 779. flexible ducting

 780. human brain

 781. home treatments

 782. gutters sacramento

 783. cleaning furnace

 784. Investor Grit Podcast

 785. folsom air conditioning

 786. jim appliance repair

 787. residential air conditioner repair

 788. focus

 789. How to Make Money Wholesaling Houses

 790. how to clean dryer vents

 791. human brain

 792. Slim Couture

 793. appliance troubleshooting

 794. domestic appliance service

 795. Valentus Prevail K9

 796. Download leaked latest HD movies or watch online

 797. cheapest color copies

 798. olson appliance service

 799. dehumidifier repair near me

 800. How to get increase ram and faster mobile speed

 801. focus

 802. cheapest color copies printing

 803. How to root any android mobile phone without pc

 804. lack of sleep

 805. dysfunction

 806. Neuro67

 807. human brain

 808. dryer vents

 809. microwave parts

 810. Tom Krol Wholesaling

 811. hydrogen water generator

 812. Dryer Vent Cleaning Pro

 813. dryer vent box

 814. enhance the brain

 815. How to get free sponsorship earn lots of money from any social account

 816. cheapest color copies prints

 817. account/

 818. appliance repair men

 819. cheap color copies services

 820. Lint

 821. Dryer Vent Pro

 822. appliance parts tulsa

 823. Clothes dryer repair

 824. appliance factory parts

 825. Dryer Vent Wizard

 826. Dryer cleaning

 827. appliance repair schools

 828. home appliance repair

 829. How to Wholesale Real Estate

 830. appliance repair certification

 831. sacramento gutter cleaning

 832. appliance parts

 833. interior dryer vent

 834. offset dryer vent

 835. gutter cleaning services

 836. dryer power vent

 837. use this link

 838. vent pipe

 839. sacramento gutter cleaning

 840. dryer ducting

 841. water in dryer vent

 842. dryer vent heater

 843. 1 clean air

 844. dryer vent fittings

 845. metal ducting

 846. Προς όλους όσους αισθάνονται προδομένοι από την Οικονομία | Πρωτοβουλία δημιουργίας τοπικών δικτύων παραγωγών-καταναλωτών

 847. Προς όλους όσους αισθάνονται προδομένοι από την Οικονομία | Εκκολαπτήριο Ερευνητών Αειφορίας

 848. Προς όλους όσους αισθάνονται προδομένοι από την Οικονομία « Soldier of fortune

Leave a Comment